Un copil care se afla in detentie este o tragedie nu doar pentru el si familia sa,ci pentru intreaga societate,care intr-o mare masura poarta responsabilitate pentru acest fapt. Multe tari lupta astazi cu criminalitatea juvenila, dar aceasta problema are o vechime indelungata, inca de cind a inceput omenirea. Actele infractionale au fost comise de catre minori de-a lungul istoriei, aceste fapte intotdeauna erau considerate ilegale si nu au fost intotdeauna denumite drept delicvente.
Astazi s-au produs foarte multe schimbari in acceptiunea conceptual a delicventei deoarece in trecut acest concept era asociat mai mult cu deviant, dar astazi el imbraca forma asociata din juris-prudenta, sanctionarea vine din cadrul normelor juridice.[1]
Fenomenul delicventei juvenile este intr-o crestere tot mai mare,luind diferite forme si aspect de desfasurare. Pe de alta parte, astazi apar problem de ordinul protectiei copiilor in conflict cu legea, deoarece sociatatile nu consimt faptul ca un copil nu trebuie judecat si sanctionat penal ca pe un infractor adult, ci supravegheat in modul in care isi desfasoara educatia, socializarea, factorii cu care intra el in contact, care in fine ii perturbeaza modul de desfasurare a activitatilor sale. Pentru a scoate in evident dimensiunile fenomenului de delivcventa juvenila a fost elaborate un ghid de interviu structurat si care a fost adresat specialistilor care lucreaza in domeniul delicventii juvenile. Una din primele intrebari se refera la fenomenul deliventii juvenile ca fiind o problema sociala atit in Republica Moldova cit si in alte state de pe arena mondiala. In vederea elucidarii cauzelor si dimensiunilor fenomenuluiau fost realizate interviuri cu specialistii in domeniu. Au fost intervievati 2 asistenti sociali, 1 jurist, 1 pedagog social si 1 specialist principal in lucrul cu minorii . Ghidul de interviu aplicat a inclus intrebari cu privire la opiniile si atitudinile specialistilor despre fenomenul delicventei juvenile. Astfel, toate persoanele intervievate au mentionat ca ,,fenomenul delicventii juvenile este o problema sociala pentru toate tarile lumii, deoarece acest fenomen se raspindeste si ia amploare , tinerii in loc sa-si construiasca un viitor frumos cu multe vise, devin delicventi, o infractiune oricind este o problema, ea aduce daune unei persoane sau societatii, copii sunt viitorul tarii de ei depinde viitorul nostru”. Persoanele intervievate explica acest lucru prin faprul ca ,,situatia economica a familiilor, care din cauza nevoilor materiale isi lasa nesupravegheati copiii inca de la o virtsa prea mica.”
In continuare ne vom referi la clasificarea termenului ,,minor” un minor este definit ca un copil sau persoana tinara, in cadrul respectivului sistem de justitie, care poate fi tratat pentru o infractiune intr-o maniera care este diferita fata de cea in care este tratat adultul. Astfel,s-a ajuns la o concluzie comuna ca delicventa nu este o proprietate simpla, prezenta sau absenta in anumite comportamente, ci este produsul unui proces mai complex ce implica deseori si reactia sociala fata de aceasta.
Dictionarul Limbii Romane explica conceptul de delicventa ca fiind un fenomen social care consta in savirsirea de delicate. Savirsirea delictelor tine de totalitatea actelor infractionale, la un moment dat, intr-un anumit mediude catre o persoana de o anumita virsta. Delicventul este persoana care a savirsit un delict penal. La rindul sau delictul penal este fapt nepermis de legea penala, infractiune care se sanctioneaza cu amenda sau privatiune de libertate. Dictionarul Larrouse, delicventa este perceputa ca fiind totalitatea infractiunilor in raport cu legile sociatatii. In viziuna psihologilor, delicventa vine din acele perturbari ale sistemului nervos central, care la un moment dat nu poate controla actiunile. Psihologii afirma faptul ca delicventa juvenila vine din gradul mare de inclinatie a agresivitatii,care este bazata pe un fond de negare a valorilor socialmente acceptate de intreaga societate. O alta caracteristica de natura psihologica este instabilitatea emotional, care este generate de carentele educationale si de fragilitatea eului-care duce la o inadaptare sociala pentru individ. In acceptiunea psihologica, delicventa juvenila vine din insecuritate, unde individul este impus de mai multe ori sa-si schimbe domiciliul sau, asftel vagabondind el evita formele de organizare a vietii si a activitatilor sociale din cadrul mediului in care traieste.
Prevenirea delincvenţei juvenile este o problemă de protecţie atât a indivizilor tineri – pe care îi sprijină pentru depăşirea eventualelor tendinţe sau comportamente deviante - cât şi a societăţii, întrucât,pentru societate, este mai eficient şi mai puţin costisitor să împiedice tinerii să înceapă o carieră infracţională, decât să plătească pentrucomportamentul lor infracţional.
Delincvenţa juvenilă este rezultatul unor forme de devianţa morala si penală ce se manifestă în perioada copilăriei şi a adolescenţei. In toate societăţile, delincvenţa juvenilă a devenit un fenomen cu o evoluţie ascendentă, caracterizat, în prezent, de o îngrijorătoare micşorare a vârstei delincvenţilor minori şi de o agravare a infracţiunilor comise: violuri, furturi săvârşite cu violenţă, lovituri şi răni provocate înmod voluntar, distrugeri. Tendinţa spre infracţionalitate este determinată de interactiunea unei varietăţi de factori pozitivi şi negativi, care se manifestă la nivelul individului, familiei şi societăţii.
Sărăcia, dezavantajele sociale, disfuncţiile la nivelul familiei, politicile publice neadecvate pentru a face faţă măririi numărului de„tineri aflaţi în pericol”, pot contribui la apariţia comportamentului deviant al tinerilor şi a conflictului lor cu legea, astfel putem oferi niste exemple elocvente de tari,orase care se afla in lupta directa cu delicvnta juvenila:New York-ul detine cel mai mare indice de criminalitate din lume, este orasul in care delicventa juvenila a ajuns la cote specatculoase, este centru mondial al comertului cu filme si fotografii pornografice, in care sunt implicate tot mai multi minori [2] ; delincventa juvenila a inregistrat cote alarmante si in Romania,unde tot mai multi minori sunt implicati in activitati infractionale, iar acest lucru este dovedit de statisticile Inspectoratului de Politie- Lipsurile materiale acutizate si generalizate, problemele de ordin social si familial sunt cauze hotaratoare pentru viitorul unui copil[3]; Conform unor investigatii, in randul populatiei criminale juvenile un loc aparte ocupa minorii comunitatilor de imigranti (in special Africa de Nord-Magreb, respectiv Africa Centrala-Subsahariana)[4].
In acest context, justiţia pentru tineri, componentă esenţială a sistemului judiciar, are de îndeplinit o sarcină complexă şi deosebit de dificilă, fiind chemată să dea răspunsuri echitabile atât victimei, cît şi tânărului delincvent (în privinţa căruia trebuie să ia în consideraţie o multitudinede factori - vârstă, responsabilitate, circumstanţe sociale), stabilind, înacelaşi timp, graniţele dintre comportamentele antisociale grave şi celecare fac parte din procesul normal de maturizare. Procesul de prevenirea delincvenţei juvenile, componentă vitală a sistemului justiţiei pentrutineri, este alcătuit din mai multe elemente: o lege penală special pentru delincvenţii tineri, având la bază principiul respectării drepturilor minorilor şi ale tinerilor, instanţe speciale de judecată pentru minori, un raport echilibrat între sancţiunile punitive şi măsurile socio-educative,închisori speciale pentru tineri.
Normele internaţionale privind justiţia pentru tineri reflectă rolul determinant al acesteia în tratamentul delincvenţei juvenile, precum şi necesitatea unei acţiuni coerente care să aibă la bază nu numaiprincipiile penale (care să îmbine severitatea cu luarea în considerare a fragilităţii tinerilor), ci şi principiul găsirii de răspunsuri pragmatice şi inovatoare care sa fie puse in practica de specialistii in domeniu[5].
[1] Acordarea Asistentei Juvenile si Psiho-sociale ale copiilor aflati in sistemul de justitie penala – Chisinau: IRP, 2005.
[2] Viorel Scobioala ,,Infractionalitatea in New York” http://dacia.forumotion.net/economie-f9/new-york-cel-mai-mare-oras-sionist-din-lume-t297.htm,29.09.2010
[3] Eugen Scaunas ,,Problemele minorilor” http://www.agendabacau.ro/stiri-zilnice/desteptarea/2813_delicventa-juvenila---o-adevarata-problema----minori-infractori.html, 29.09.2010
[4] Andrei Agat, Maria Vioara ,,Comunitatile de Imigranti” http://www.romanialibera.com/articole/articol.php?rub=Universul%20Copilariei, 3.10.2010
[5] Florea Bujorel ,,Justitia pentru delicventa juvenila” , Ed: Valahia, 2006.