Pin It

Statul este un element istoric, politic şi juridic apărut cu aproape şase milenii în urmă în orientul antic (Egipt, Babilon, China, India).

Aşadar, statul este o comunitate naţională determinată prin trecutul său, anumită unitate prin care se realizează comunitatea de viaţă a unui popor.

Din această definiţie trebuie să înţelegem că statul este o societate omenească organizată deoarece în ei se realizează comunitatea de viaţă a unui popor într-un spaţiu geografic sau, altfel spus, în limitele unui anumit teritoriu.

Prin stat trebuie să înţelegem un sistem organizaţional care realizează conducerea politică a unei societăţi, definind în acest scop monopolul creării şi aplicării dreptului.

Generalizind cele expuse mai sus, scoatem în evidenţă trei elemente importante care pot fi denumite constante ale statului: poporul (naţiunea); teritoriul; autoritatea politică exclusivă sau suveranitatea.

lntr-o definiţie simplă, poporul este văzut ca un ansamblu de persoane care locuiesc pe un teritoriu, ca o entitate concretă care alcătuieşte un stat.

Pentru a identifica poporul unui stat, au fost elaborate anumite criterii cum ar fi: un ansamblu de indivizi care se bucură de următoarele trăsături comune: tradiţie istorică comună; identitate .etnică; omogenitate
culturală; unitate lingvistică; afinitate ideologică sau religioasă, un teritoriu comun; viaţă economică comună; ansamblul de indivizi trebuie  să  fie format dintr-un anumit număr de membri; ansamblul de indivizi ca un întreg trebuie să aibă voinţa de a fi identificat ca popor sau conştiinţa de a fi popor.

Astfel, poporul Republicii Moldova este constituit din etnia de bază românii (moldovenii), cit şi din ruşii, ucrainenii, beloruşii, bulgarii, găgăuzii şi alţii care locuiesc pe teritoriul statului şi au calitatea de cetăţean al republicii.  Grupurile etnice - reprezintă o parte a unei etnii de bază care s-a asociat în stat în alt spaţiu geografic (ruşii, ucrainenii, bulgarii etc), şt care în virtutea anumitor factori istorici s-au desprins de la etnia de bază şi s-au deplasat, aşezîndu-se cu traiul compact sau dispersat pe teritoriul etnic al altui popor.

 Naţiunea este aceea care înglobează trecutul, prezentul şi viitorul. Astfel, naţiunea o putem defini ca o comunitate istorică de oameni, constituită pe parcursul formării comunităţii teritoriale, a relaţiilor economice, a limbii literare comune, a trăsăturilor specifice ale culturii şi psihologiei naţionale.

Teritoriul al doilea element al statului, de asemeni natural, este constituit din teritoriul, prin care se înţelege o suprafaţă de pămînt bună de locuit în raport permanent cu poporul. Această suprafaţă de pămînt este formată din suprafeţe terestre, acvatice, marine, subsol şi coloana aeriană aflată deasupra acestora.

Teritoriul este indisolubil legat de popor şi din aceste considerente este denumit şi teritoriu etnic. Pentru o mai bună înţelegere a rolului teritoriului, vom evidenţia funcţiile acestuia: Permite situarea statului în spaţiu şi delimitarea lui de alte state; Constituie baza pe care se realizează integrarea transformatoare  într-o unitate coerentă a populaţiei; Constituie simbolul şi factorul de protecţie al ideii naţionale; Sub .aspect fizic şi în anumite limite determină întinderea.