Conform Constituţiei RM (art.1, alin.2,) adoptată la 29 iulie 1994, forma de guvernămînt a statului este republica. Art.77 din Constituţie stabileşte că şeful statului este Preşedintele republicii care reprezintă statul şi este garantul suveranităţii, independenţei naţionale, al unităţii şi integrităţii teritoriale. In acelaşi timp articolele 96 şi 97 stabilesc că Guvernul asigură realizarea politicii interne şi externe a statului, exercită conducerea generală a administraţiei publice şi este alcătuită din prim-ministru, prim-viceministru, viceprim-ministru, miniştri şi alţi membri stabiliţi prin lege organică.
Preşedintele, conform art.82, desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru şi numeşte guvernul pe baza votului de încredere acordat de Parlament. Preşedintele Republicii Moldova (art.83) poate lua parte la şedinţele Guvernului, prezidîndu-le, însă nu le semnează, aceasta fiind prerogativa primului ministru. Şi în sfîrşit articolele 100 şi 101 stabilesc că funcţia de membru al Guvernului încetează în caz de demisie, demitere, iar în cazul demisiei Primului ministru, demisionează întregul Guvern.
Din textul acestor reglementări constituţionale se poate face concluzia că în RM forma de guvernămînt este republica semiprezidenţială; în care există un executiv «bicefal», preşedintelui statului revenindu-i funcţii specifice reprezentative, iar Guvernului funcţii executive, guvernamentale cu răspundere politică în faţa Parlamentului.
Insă, RM, în perioada scurtă de cînd şi-a declarat suveranitatea, a cunoscut şi o altă formă de guvemămînt.
Astfel, pe data de 03.09.1990 Parlamentul a adoptat Legea nr. 250-XII cu privire la instituirea funcţiei de Preşedinte al Republicii Sovietice Socialiste Moldova, introducînd şi unele modificări în vechea Constituţie a RSSM.