Cuprinde procurorii, constituiţi în parchete, care în mod generic intră în categoria magistraţilor. Ei lucrează sub autoritatea ministrului justiţiei.
Ministerul Public este denumirea tradiţională sub care sunt desemnaţi organizatoric procurorii. El se deosebeşte desigur de orice alt minister care este o structură concretă, condusă de un ministru.
Rolul Ministerului Public
Rolul Ministerului Public este de a reprezenta, în activitatea judiciară, interesele generale ale societăţii şi de a apăra ordinea de drept, precum şi
drepturile şi libertăţile cetăţenilor. Principiile de organizare şi funcţionare a Ministerului Public sunt: legalitatea, imparţialitatea, controlul ierarhic.
Ministerul Public îndeplineste în societatile contemporane un rol social cu semnificatii deosebite în apararea şi consolidarea statului de drept. Functiile esentiale ale Ministerul Public sunt concentrate spre o singura finalitate: apararea ordinii de drept.
Aceste funcţii de aparare a intereselor generale ale societatii, de stabilire a adevarului în activitatea de înfaptuire a justitiei şi de respectare a legii se regasesc în toate legislatiile moderne.
Ministerul Public are, în toate sistemele de drept, atît functii în cadrul sistemului judiciar, cît şi în afara acestuia. Deopotriva, majoritatea legislatilor confera largi atributii procurorului în materie penala.
Participarea procurorului în procesul penal constituie regula, iar în materie civilă excepţia.
Modul de organizare a Ministerului Public este prevazut în legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciara. Acest act normativ determina principiile ce stau la baza constituirii Ministerului Public. Parchetul constituie structura organizatorica de baza a Ministerului Public.
El este alcatuit din totalitatea magistratilor (procurorilor) care exercita functiile specifice Ministerului Public pe lângă o anumită instanţă de judecată.
Statutul procurorilor
Deşi sunt magistraţi în sensul larg al cuvântului, procurorii nu fac parte din puterea judecătorească şi în mod firesc activitatea lor are la bază unele principii particulare.
Legea privind organizarea judiciara determina şi principiile funcţionale ale Ministerului Public:
- principiul legalităţii;
- principiul imparţialităţii ;
- principiul controlului ierarhic;