Pin It

Dreptul, ca şi întreaga componenţă juridică a vieţii sociale este un fenomen deosebit de complex a cărui cunoaştere presupune o cercetare aprofundată a legităţilor obiective a existenţei sale, a factorilor care-l configurează şi valorile pe care le promovează.

Cuvântul drept derivă din latinescul „directus” având sensul de direct, adică o regulă de conduită fără specificarea conţinutului. La noi dreptul se foloseşte în două sensuri şi anume:

  1. cel care are în vedere sau cuprinde regulile juridice de conduită sau normele juridice din societate denumit şi drept obiectiv,
  2. cel prin care se are în vedere dreptul ce aparţine unei persoane fizice sau juridice pe care-l denumim drept subiectiv.

Vorbind de dreptul din Republica Moldova, avem în vedere ansamblul normelor juridice indiferent de forma pe care au îmbrăcat-o de-a lungul istoriei sau dintr-o anumită perioadă.

Dreptul cunoaşte mai multe definiţii ce-l caracterizează, astfel definiţia marxistă îl reprezintă ca fiind „voinţa clasei dominante ridicată la rang de lege”.

O altă definiţie îl înfăţişează ca reprezentând totalitatea regulilor de conduită stabilite sau sancţionate de către stat care exprimă voinţa deţinătorilor puterii de stat şi a căror aplicare este asigurată prin forţa de constrângere a statului, în scopul apărării, consolidării şi dezvoltării raporturilor.

Autorul Dan Ciobanu, ne relatează că dreptul este o totalitate de norme de conduită în societate, care au fost editate şi sancţionate de stat şi a căror respectare este asigurată prin forţa de constrângere.

Marele jurist Berman definea dreptul ca fiind unul din cele mai profunde concerne ale civilizaţiei omului, pentru- că ei oferă protecţie împotriva amestecului străin în interesele individuale.

Luând în consideraţie cele expuse apreciem că dreptul reprezintă o totalitate de norme juridice strict determinate şi obligatorii, care fixează cadrul juridic de organizare a statului, a activităţii acestuia într-o societate de organizare şi conducere a acelei societăţi.