Pin It

Cercetările efectuate în domeniul dreptului au dus la concluzia potrivit căruia criteriul principal al împărţirii normelor juridice în ramuri de drept îl constituie obiectul reglementării juridice.

În legătură cu obiectul reglementării juridice trebuie subliniată importanţa pe care o are o grupă mai mare de relaţii sociale, strâns legate între ele prin trăsături specifice, proprii, precum şi caracterul pe care-l are reglementarea juridică a acestor relaţii. Datorită varietăţii relaţiilor sociale, caracterului reglementării juridice, însăşi relaţia juridică are trăsături specifice, care relevă existenţa de sine stătătoare a unor categorii distincte de norme juridice, care întrunesc trăsăturile unei ramuri distincte de drept. Deci, criteriul esenţial al distincţiunii diferitelor categorii de norme juridice îl constituie sfera de relaţii sociale care fac obiectul reglementării juridice.

Al doilea criteriu de împărţire a normelor juridice în ramuri de drept îl constituie metoda reglementării juridice, care, completează acele argumente care ne permit să înţelegem mai bine distincţiunea dintre diferite categorii de norme juridice. În sistemul dreptului, sau cunoscut şi se cunosc diferite metode de reglementare juridică, aşa de pildă, se întâlneşte frecvent metoda autoritarismului, metodă care presupune organizarea şi reglementarea autoritară a raporturilor sociale de către organele de stat competente. De asemenea, se cunoaşte metoda autonomismului în reglementarea unor relaţii sociale, aceasta regăsindu-se, în primul rând, în sistemul contractual, la baza încheierii contractului punându-se autonomia de voinţă.

Al treilea criteriu de împărţire a normelor juridice în ramuri de drept îl constituie principiile dreptului, care concură şi ele, într-o anumită măsură, la completarea tabloului general al criteriilor ce stau la baza distincţiunii normelor juridice pe ramuri. Aşa, de pildă, principiul reparaţiei este strâns legat de reglementarea raporturilor sociale de muncă, deci îşi găseşte concretizare, în primul rând, în dreptul muncii. Principiul legalităţii îşi găseşte concretizare în mai multe ramuri de drept, dar aplicarea lui prezintă o importanţă deosebită pentru ramura organizării instanţelor judecătoreşti, influenţând elaborarea şi realizarea unor norme juridice specifice organelor de stat respective.