Faptele juridice sînt acele împrejurări de care norma juridică leagă naşterea, modificarea sau stingerea raporturilor juridice. Prin ele însele, împrejurările nu pot da naştere unor urmări juridice, numai în cazul în care importanţa faptelor s-au împrejurărilor respective este cunoscută şi consacrată prin norme juridice. Faptele juridice prevăzute în normele de drept sunt numeroase, ele fiind însă rezultatul selecţionării de mulţimea împrejurărilor de fapt care au loc în viaţa socială, a acelora care prezintă interes spre a fi reglementate şi prevăzute în ipoteza normei juridice. De exemplu, logodna este un fapt fregvent în viaţa socială care însă nu dă naştere unor raporturi juridice de familie, pe cînd căsătoria are valoarea unui fapt juridic.
Faptele juridice se clasifică după caracterul voliţional al producerii lor în: evenimente şi acţiuni.
- evenimentele sunt acele împrejurări care se produc independent de voinţa omului, dând naştere unor raporturi juridice modificîndu-le. De exemplu naşterea unei persoane determină apariţia unor raporturi juridice între noul născut şi părinţii acestuia, care - urmare a faptului naşterii - sunt obligaţi să întreţină şi să îngrijească noul născut.
- Acţiunile sunt actele oamenilor săvîrşite în mod conştient care, în funcţie de raportul lor cu legile în vigoare sunt clasificate în: licite şi ilicite.
Acţiunile licite sunt actele oamenilor săvîrşite cu respectarea şi conform cerinţelor normelor juridice.
Acţiunile ilicite sunt actele juridice elaborate în scopul naşterii, modificării sau stingerii unui raport juridic.
Acţiunile juridice ilicite se clasifică în: infracţiuni, încălcări administrative, încălcări disciplinare, încălcări sau vătămări ale drepturilor patrimoniale. Acţiunile ilicita sînt în fond încălcări ale voinţei de stat exprimată în normele juridice, care atrag după sine aplicarea sancţiunilor pentru violările de lege.
În literatura de specialitate a fost propusă de către unii autori, o altă categorie de fapte juridice: stările sau situaţiile juridice, prin care se înţelege starea de fapt a unei persoane, care poate da naştere unor consecinţe juridice. Aşa de pildă, starea de „căsătorit” a cuiva,sau starea de „rudenie”, între diferite persoane, fiind fapte juridice de durată, provoacă în timpul menţinerii lor anumite consecinţe juridice.