Instanţele judecătoreşti sunt permanente. Activitatea acestora se desfăşoară în mod continuu, fără întreruperi, afară de cele pricinuite de zilele nelucrătoare şi de sărbătorile legale. Vacanţa judecătorească, care intervine în perioada 1 iulie – 31 august a fiecărui an, nu presupune o întrerupere a activităţilor instanţei, ci numai o diminuare a acesteia, necesară efectuării concediului de odihnă la care au dreptul magistraţii şi ceilalţi angajaţi ai instanţelor. Chiar şi în această perioadă vor continua să fie judecată, în materie civilă, cauzele declarate de lege ca fiind urgente, precum ordonanţele preşedinţiale, cele privind obligaţiile de întreţinere, acţiunile posesorii sau pe care instanţa le apreciază a fi urgente. În materie penală, cauzele cu arestaţi sunt judecate şi în cursul vacanţei judecătoreşti.
În privinţa caracterului sedentar al instanţelor, trebuie menţionat că acestea funcţionează în localitatea de reşedinţă stabilită prin lege, sediul fiind stabil, determinat şi cunoscut.
Caracterul sedentar al instanţelor nu exclude ca anumite activităţi procesuale să fie făcute în afara sediului acestora, atunci când acest lucru se impune, cum ar fi în cazul efectăurii unei cercetări la faţa locului sau audierea unui martor care nu se poate deplasa.
Principiul enunţat comportă şi în prezent anumite excepţii. Astfel, în cazul delegării judecătorului în cadrul birourilor electorale, activitatea acestuia este temporară ( limitată la durata alegerilor ) şi se desfăşoară în alt sediu decât cel al instanţei din care face parte. În mod asemănător, judecătorul delegat la registrul comerţului efectuează o activitate în alt sediu decât cel al instanţei în care funcţionează.