Majoritatea statelor democratice au acordat si acosrda o deosebita importanta pregatirii viitorilor magistrati, precum si perfectionarii profesionale a judecatorilor si procurorilor în functie.
Potrivit art.93 alin.1, din legea nr.304/2004, Institutul National al Magistraturii este institutia publica cu personalitate juridica, aflata în coordonarea C.S.M., care realizeaza formarea initiala a judecatorilor si procurorilor, formarea profesionala continua a magistratilor în functie, precum si formarea formatorilor, în conditiile legii.
Institutul National al Magistraturii nu face parte din sistemul national de învatamînt si educatie si nu este supus dispozitiilor legale în vigoare cu privire la acreditarea institutiilor de învîtamînt superior si recunoasterea diplomelor, el fiind un institut propriu al magistraturii si care nu are nici un raport de dependenta fata de Ministerul Educatiei si Cercetarii sau fata de alte institutii de învatamînt.
Scopul I.N.M. este acela de a realiza, în primul rînd, pregatirea viitorilor judecatori si procurori. În al doilea rînd, institutul a fost creat si pentru a realiza cadrul de desfasurare a activitatilor de perfectionare profesionala a magistratilor în functie.
I.N.M. are sediul în Bucuresti, condus de un consiliu stiintific format din 13 membri, dintre care:
- un judecator al Î.C.C.J
- un procuror de la Parchetul de pe lînga Î.C.C.J
- un judecator al Curtii de Apel Bucuresti
- un procuror de la Parchetul de pe lînga Curtea de Apel Bucuresti
- 3 profesori universitari recomandati de facultatea de drept a Universitatii Bucuresti, facultatea de drept a Universitatii Babes-Bolyai din Cluj
- 4 reprezentanta alesi ai personalului de instruire din cadrul Institutului
- un reprezentant al auditorilor de justitie
- directorul I.N.M., care face parte din Consiliu si îl prezideaza.
Directorul I.N.M. si cei doi adjuncti ai acestuia sunt numiti de C.N.M., din rîndul personalului de instruire de specialitate juridica al magistratilor sau al cadrelor didactice din învîtamîntul superior juridic acreditat potrivit legii.
Durata mandatului membrilor consiliului stiintific este de 3 ani si poate fi reînnoit, cu exceptia mandatului reprezentantului auditorilor de justitie, care este ales pentru un an.