Jurisdictiile sunt permanente în sensul ca justitia se înfaptuieste fara întrerupere, cu exceptia zilelor declarate nelucratoare si a vacantelor judecatoresti. Acest mod de functionare a instantelor judecatoresti contribuie si la realizarea principiului continuitatii în procesul civil si penal.
Vacanta judecatoreasca nu constituie o veritabila întrerupere a cursului justitiei întrucît si în aceasta perioada se solutioneaza anumite cauze civile si penale. Vacanta judecatoreasca este de doua luni si are loc în perioada 1 iulie-31 august al fiecarui an calendaristic.
Potrivit art.146 din Legea nr.92/1992 „activitatea de judecata a instantelor va continua:
- în materie penala, pentru cauzele cu arestatii
- în alte materii, pentru cauzele privind obligatiile de întretinere de orice fel, asigurarea dovezilor, cererile de ordonanta presedentiala, precum si în late cauze considerate urgente, potrivit legii, sau apreciate ca atare de instanta”.
La Curtea Suprema de Justitie, în perioada vacantei judecatoresti se solutioneaza:
- în materie penala, cauzele cu arestati
- în toate materiile, cauzele considerate urgente potrivit legii sau apreciate astfel de Curtea Suprema de Justitie.
Jurisdictiile sunt sedentare în sensul ca toate instantele functioneaza într-o localitate prin lege unde au un sediu stabil si cunoscut.
Caracterul sedentar al justitiei nu înseamna ca instanta este lipsita de posibilitatea efectuarii unor activitati procesuale în afara sediului, cum ar fi în cadrul cercetarii la fata locului. Principiul enuntat îsi are aplicatie nu numai în privinta jurisdictiei ordinare, ci si a jurisdictiilor speciale.