Pin It

Potrivit art.124 alin.3 din Constitutie. „Judecatorii sunt independenti si se supin numai legii”. Independenta este necesara pentru a asigura impartialitatea judecatorului fata de partile din proces. De aceea, atitudinea judecatorului în cadrul procedurii judiciare trebuie sa fie neutra fata de pozitia si interesele partilor litigante. Se poate afirma chiar ca impartialitatea judecatorului reprezinta o caracteristica esentiala a activitatii judiciare si însusi fundamentul functiei judiciare. Impartialitatea este, în mod inevitabil, o consecinta a principiului independentei judecatorilor si al supunerii lor nunai fata de lege.

O alta regula, de maxima importanta, a fost consacrata în mod expres si de Carta europeana privind statutul judecatorilor. Potrivit pct.4.3. din aceasta Carta, „Judecatorul sau judecatoarea trebuie sa se abtina de la orice comportament, act sau manifestare de natura a altera în mod efectiv încredrea în impartialitatea si independenta lor”.

Principiul independentei judecatorului asi gaseste aplicare numai în activitatea de judecata. Sub aspect organizatoric si administrativ judecatorii se afla sub autoritatea organelor de conducere judiciara.

Independenta judecatorului nu poate fi conceputa în lipsa unor garantii legale corespunzatoare, cum ar fi:

-        existenta unui control judiciar adecvat de natura sa asigure respectarea legalitatii si sa garanteze independenta judecatorilor;

-        publicitatea dezbaterilor;

-        secretul deliberarii;

-        inamovibilitatea judecatorilor;

-        raspunderea disciplinara a judecatorilor;

-        autonomia instantelor judecatoresti fata de toate celelalte autoritati statale.

Un rol deosebit de omportant în asigurarea independentei judecatorilor revine Consiliului Superior al Magistraturii. Legea nr.303/2004 privind statutul magistratilor cuprinde statuari importante în aceasta privinta. Astfel, potrivit art.74 alin.1 din acest act normativ, „Consiliul Superior al Magistraturii, garant al independentei justitiei, are dreptul si obligatia de a apara corpul magistratilor si pe membrii acestuia împotriva oricarui act care ar putea afecta independenta sau impartialitatea magistratului în înfaptuirea actului de justitie ori crea suspiciuni cu privire la acestea”.

Legea îi confera si magistratului posibilitatea de a se adresa Consiliului Superior al Magistraturii, spre a lua masurile necesare, ori de cîte ori considera ca „independenta si activitatea îi sunt afectate în orice mod prin acte de imixtiune în activitatea judiciara sau de influentare a evolutiei sale profesionale, art.74 alin.2 din Legea nr.303/2004.