Procesul civil reprezinta activitatea desfasurata de instanta, de parti, de organe de excutare, de alte persoane si organe care participa la infaptuirea justitiei in pricinile civile in vederea realizarii ori stabilirii drepturilor si intereselor legitime deduse judecatii si executarii silite a hotararilor judecatoresti sau a altor titluri executorii in conditiile legii.
Fazele si etapele procesului civil
Fazele procesului
Faza judecatii si faza executarii silite
Faza judecatii cuprinde judecata in prima instanta si judecata in caile de atac.
Judecata in prima instanta cuprinde la randul ei mai multe etape: cercetarea procesului, etapa dezbaterii in fond a procesului.
In prima etapa, care se desfasoara in camera de consiliu se indeplinesc acte de procedura din oficiu sau la cerea partilor necesare pt pregatirea dezbaterii fondului. Astfel, in aceasta etapa, instanta va rezolva exceptii, va examina cererile de interventie, va dispune masuri asiguratorii, va incuviinta probe. Dupa ce judecatorul se socoteste lamurit, prin incheiere declara incheiata cercetarea judecatoreasca si fixeaza termen pentru dezbaterea fondului in sedinta publica.
La deschiderea dezbaterilor asupra fondului, daca partile declara ca nu mai au alte cereri, ca nu mai sunt alte incidente de rezolvat presedintele completului va da cuvantul partilor pt a-si sustine cererile, respectiv apararile. Cand considera ca au fost lamurite toate imprejurarile de fapt si de drept ale cauzei, presedintele inchide dezbaterile. Dupa acest moment urmeaza etapa deliberarii si pronuntarii hotararii.
Deliberarea are loc numai in secret si la ea iau parte numai membri completului de judecata in fata carora s-au pus concluziile. In ce priveste pronuntarea hotararii, aceasta se face in sedinta publica la locul unde s-au desfasurat dezbaterile, de catre presedinte sau de catre un judecator membru al completului care va citi minuta indicand si calea de atac ce poate fi folosita impotriva hotararii.
In cazul in care se amana pronuntarea, presedintele odata cu anuntarea termenului la care a fost amanata pronuntarea poate stabili ca pronuntarea hotararii se va face prin punerea la dispozitia partilor a solutiei prin mijlocirea grefei.
Se finalizeaza astfel judecata in prima instanta.
Urmeaza etapa cailor de atac ce poate fi declansata de partea nemultumita de hotararea pronuntata.
Calea ordinara de atac este apelul iar caile extraordinare sunt recursul, contestatia in anulare si revizuirea. Se incheie astfel prima faza a procesului civil, judecata.
A doua faza, executarea silita. Exista atunci cand hotararea judecatoreasca sau un alt titlu executoriu poate fi pus in executare iar debitorul nu-si executa de buna voie obligatia.
Nu este obligatoriu ca procesul civil sa parcurga ambele faze. Astfel, va lipsi faza judecatii atunci cand creditorul pune in executare un alt titlu executoriu decat o hotarare judecatoreasca. Pe de alta parte, poate sa lipseasca faza executarii silite atunci cand debitorul isi executa de buna voie obligatiile din titlul executoriu sau cand hotararea nu este susceptibila de executare silita.
Este posibil sa lipseasca etapele procesului, de ex. va lipsi etapa dezbaterilor in fond atunci cand reclamantul renunta la judecata sau la dreptul pretins. Poate sa lipseasca etapa cailor de atac daca partea carea a pierdut procesul nu a ataca hotararea.