Pin It

Un rol deosebit în dreptul civil îl au drepturilor personale nepatrimoniale, deoarece ele se referă nemijlocit la persoane fizice şi juridice. Dreptul personal nepatrimonial este dreptul subiectiv care nu are un conţinut economic, ne fiind, deci, evaluabil în bani, fiind intim legat de personalitatea umană. De asemenea, este un drept absolut, adică opozabil tuturor (erga omnes), nu face parte din

patrimoniul persoanei, nu este cesibil către alte persoane prin acte juridice, nu se transmite prin moştenire, se exercită numai personal (nu şi prin reprezentare), iar dreptul la acţiune pentru valorificarea în justiţie a acestuia este imprescriptibil (cu excepţia cazurilor expres prevăzute de lege.

CCRM reglementează noţiunea de denumire care este direct legată cu dreptul la denumire a persoanei juridice, care este un drept personal nepatrimonial, absolut, opozabil părţilor, inalienabil. Astfel conform art. 66 CCRM, persoana juridică participă la raporturile juridice numai sub denumire proprie, stabilită prin actele de constituire şi înregistrare. Ea nu poate fi înregistrată dacă denumirea sa coincide cu denumirea unei persoane juridice existente. Denumirea persoanei juridice trebuie să includă forma juridică de organizare. Cel care foloseşte denumirea unei alte persoane juridice, este obligat la cererea ei să, înceteze utilizarea denumirii şi să repare prejudiciul (p. 6, art. 66 CCRM).

Denumirea persoanei juridice trebuie să includă, în limba de stat, fortna juridică de organizare.

Persoana juridică nu poate fi înregistrată dacă denumirea ei coincide cu denumirea unei alte persoane juridice înregistrate deja.

Se interzice utilizarea în denumirea persoanei juridice a sintagmelor ce contravin prevederilor legale sau normelor morale, precum şi a numelor proprii, dacă acestea nu coincid cu numele participanţilor la constituirea organizaţiei şi dacă nu există în acest sens acordul persoanei respective sau al moştenitorilor ei cu privire la folosirea numelui.

Persoana juridică nu poate folosi în denumirea sa cuvinte sau abrevieri care ar induce în eroare cu privire la forma sa.

Persoana juridică a cărei denumire este înregistrată are dreptul sa o utilizeze. Cel care foloseşte denumirea unei alte persoane juridice este obligat, la cererea ei, să înceteze utilizarea denumirii şi să îi repare prejudiciul.

Persoana juridică este obligată să publice un aviz în "Monitorul Oficial al Republicii Moldova" despre modificarea denumirii, sub sancţiunea plăţii de daune-interese.

în actul emis de persoana juridică trebuie să se menţioneze denumirea, numărul înregistrării de stat, codul fiscal şi sediul, sub sancţiunea plăţii de daune-interese.

Identic cu domiciliul persoanei fizice este sediul şi adresa juridică a persoanei juridice. Articolul 67 CCRM prevede că persoana juridică are un sediu, indicat în actele de constituire. Stabilirea şi schimbarea sediului sunt opozabile terţilor din momentul înregistrării de stat. Adresa poştală este cea de la sediu, ea se consideră şi adresa juridică. Adresa juridică la înregistrare trebuie să fie confirmată prin acte (contract de arendă, chirie, certificat de proprietate etc). La schimbarea adresei juridice, persoana se obligă să publice în Monitorul oficial al RM, informaţie despre modificarea sediului, sub sancţiunea plăţii de daune-interese. Sediul reglementat creează pentru persoana juridică dreptul la domiciliu care de asemenea este un drept personal nepatrimonial, care dispune de toate caracterele acestuia. Dreptul la domiciliu este legat în unele cazuri cu dreptul de proprietate asupra încăperii unde se stabileşte însă nu trebuie confundat.

Unele caractere a sediului sunt reglementat de articolul 67 CCRM care prevede că: persoana juridică are un sediu, indicat în actele de constituire. Stabilirea şi schimbarea sediului sunt opozabile terţilor din momentul înregistrării de stat. Adresa poştală a persoanei juridice este cea de la sediu. Persoana juridică poate avea şi alte adrese pentru corespondenţă. Toate documentele Şi scrisorile întrate la sediu se consideră recepţionate de către persoana juridică. Persoana juridică este obligată să publice un aviz în "Monitorul Oficial al Republicii Moldova" despre modificarea sediului sub sancţiunea plăţii de daune-interese.