Pin It

Banii se consideră obiecte a unor ramuri de drept aparte cum ar fi dreptul financiar, bancar. însă banii se consideră şi obiecte ale raporturilor juridice civile. însă acest obiect se deosebeşte de celelalte obiecte prin caracterele sale specifice şi anume: dubla destinaţie şi caracterul generic. Caracterul generic al banilor reiese din faptul că banii se atribuie la bunurile determinate generic şi se consideră bunurile care posedă semnele caracteristice tuturor bunurilor de acelaşi gen şi care se individualizează prin numărare, măsurare, cântărire. Bunul determinat generic este fungibil.

Dubla destinaţie a banilor constă în aceia că ei se folosesc ca obiecte nemijlocite ale raporturilor juridice civile, spre exemplu la împrumut, vânzare-cumpărare, donaţie şi ca modalităţi de stingere a obligaţiilor, atunci când acestea nu pot fi executate în natură etc.

In conformitate cu articolul 302 CCRM, pe teritoriul Republicii Moldova se foloseşte în calitate de bani, monedă naţională, leul, constituie un mijloc legal de plată, obligatoriu pentru recepţionare conform valorii nominale pe întreg teritoriul Republicii Moldova. Cazurile, condiţiile şi modul de efectuare pe teritoriul Republicii Moldova a plăţilor în valută străină se stabilesc prin lege.

Titlurile de valoare sunt documentele care atestă dreptul Patrimonial al unui titular într-o valoare comună. Pe teritoriul RM circulă mai multe feluri de titluri de valoare. Ele pot fi la purtător la ordin şi nominative.

Se consideră la purtător acele titluri în conţinutul cărora se arată doar valoarea lor şi pot fi folosite de orice deţinător. Nominative se consideră acele titluri de valoare în conţinutul cărora se arată nu numai valoarea dar şi numele titularului, spre exemplu acţiunile. Şi se consideră titluri de valoare la ordin în conţinutul cărora se arată din ordinul căror persoane se eliberează.

Pe teritoriul Republicii Moldova se emit mai multe feluri de titluri de valoare, cum ar fi acţiunile, obligaţiile, cecurile, cambiile etc. Cele mai frecvent întâlnite sunt acţiunile. Articolul 161 ale CCRM prevede, că acţiunile sunt titlurile de valoare în care este divizat capitalul social al societăţii pe acţiuni în conformitate cu actul de constituire. Acţiunea atestă dreptul acţionarului de a participa la conducerea societăţii, de a primi dividende sau o parte din valoarea bunurilor societăţii în cazul lichidării acesteia, precum şi alte drepturi prevăzute de lege sau de actul de constituire al societăţii. Felurile acţiunilor sunt determinate prin actul de constituire. în caz contrar, ele vor fi la purtător. Acţiunile nominative pot fi emise în formă materială, pe suport de hîrtie, sau în formă dematerializată, prin înscriere în cont. Acţiunile nu pot fi emise pentru o sumă mai mică decât valoarea lor nominală. Nu pot fi emise acţiuni noi până când nu sunt plătite cele din emisiunea precedentă. Acţiunile se emit cu valoare totală nu mai mică decât mărimea capitalului social. Acţiunea este indivizibilă. Dacă o acţiune este deţinută de mai multe persoane, acestea sunt considerate un singur acţionar şi îşi exercită drepturile prin reprezentant. Tipurile acţiunilor, regimul juridic şi modul lor de circulaţie sunt reglementate de lege. Articolul 162 CCRM prevede modul de dobândire a acţiunilor proprii (acţiunile de tezaur). Acţiunea de tezaur este acţiunea dobândită de societatea pe acţiuni emitentă de la acţionarul sau o altă categorie de titlu de valoare este obligaţia. în conformitate cu articolul 163 al CCRM, societatea pe acţiuni poate emite obligaţiuni la purtător sau obligaţiuni nominative. Obligaţiunile nematerializate pot fi numai nominative. Valoarea nominală a tuturor obligaţiunilor plasate de societate nu trebuie să depăşească mărimea capitalului social. Obligaţiunea  acordă  deţinătorului dreptul la dobândă promisă de emitent, iar la sfârşitul perioadei pentru care este emisă şi dreptul la valoarea nominală a acesteia. Obligaţiunile pot fi convertite în acţiuni- Obligaţiunea nu poate fi emisă pentru o perioada mai mică de un an. Obligaţiunile se emit numai prin ofertă publică şi se achită numai în numerar. Achitarea în rate a obligaţiunii nu se admite. Obligaţiunile nu pot fi plasate în scopul constituirii, întregirii sau majorării capitalului social. Tipul obligaţiunilor, regimul juridic şi modul lor de circulaţie sunt reglementate de lege.