Capacitatea de exerciţiu a persoanei fizice este aptitudinea omului de a-şi exercita drepturile civile şi de a-şi îndeplini obligaţiile civile, prin încheierea de acte juridice civile (art. 19 CCRM).
Potrivit art. 22: "Nu au capacitate de exerciţiu: minorul care nu a împlinit vârsta de paisprezece ani şi persoana pusă sub interdicţie".
Pentru cei ce nu au capacitate de exerciţiu, actele juridice se fac de reprezentanţii lor legali.
în art. 21 se prevede: "Minorul care a împlinit vârsta de paisprezece ani are capacitatea de exerciţiu restrânsă. Actele juridice ale minorului cu capacitate restrânsă se încheie de către acesta, cu încuviinţarea prealabilă a părinţilor sau a tutorelui" în fine, potrivit art. 20 din acelaşi CCRM: "Capacitatea deplină de exerciţiu începe de la data când persoana devine, majoră. Persoana devine majoră la împlinirea vârstei de optsprezece ani. Minorul care se căsătoreşte dobândeşte, prin aceasta, capacitatea deplină de exerciţiu". P. (3) al articolului 20 prevede, că minorul care a atins vârsta de 16 ani poate fi recunoscut ca având capacitate de exerciţiu deplină dacă lucrează în baza unui contract de muncă sau, cu acordul părinţilor, înfiitorilor sau a curatorului, practică activitate de întreprinzător. Atribuirea capacităţii depline de exerciţiu unui minor (emancipare) se efectuează prin hotărârea autorităţii tutelare, cu acordul ambilor părinţi, adoptatorilor sau curatorului, iar în lipsa unui astfel de acord, prin hotărâre judecătorească.
Capacitatea juridică civilă a persoanei juridice se deosebeşte de a cea a persoanei fizice. Ea este considerată specială şi depinde de scopul determinat al activităţii acesteia.
Capacitatea de exerciţiu a persoanei juridice este aptitudinea sa de a-şi exercita drepturile civile şi de a-şi îndeplini obligaţiile civile, prin încheierea de acte juridice, de către organele sale de conducere. Definiţia capacităţii de exerciţiu a persoanei juridice se găsesc în art. 61 CCRM.
Potrivit art. 61 alin. 1 şi 2: "Persoana juridică îşi exercită drepturile şi îşi îndeplineşte obligaţiile prin administrator sau organele sale. Actele juridice făcute de organele persoanei juridice, în limitele puterilor ce le-au fost conferite, sunt actele persoanei juridice însăşi" iar potrivit art. 61 p. 4: "Raporturile dintre persoana juridică şi cei care alcătuiesc organele sale sunt supuse. prin asemănare, regulilor mandatului, dacă nu s-a prevăzut altfel prin lege, actul de înfiinţare ori statut". Capacitatea de exerciţiu a persoanei juridice se împarte în capacitate internă de exerciţiu (spre exemplu, angajarea la serviciu, activitatea contabilităţii etc.) şi externă care cuprinde relaţiile cu alte subiecte de drept (spre exemplu, încheierea diferitor contracte, alte colaborări).