La încheierea contractului de asigurare este necesar respectarea condiţiilor de validitate a oricărui contract şi anume: cea de legalitate, capacitate de a contracta, consimţământ, obiect, cauză şi formă.
2.1. Legalitatea la încheierea contractului de asigurare presupune respectarea condiţiei, după care se admite totul ceiea ce nu se interzice. Astfel, spre exemplu, se consideră încheiate cu încălcarea condiţiei de asigurare acele contracte, care presupune un interes ilicit, asigurarea prejudiciului suportat la jocuri, pareuri, loterii, eventualelor cheltuieli la care poate fi supusă persoana în scopul eliberării ostaticilor etc.
2.2. Capacitatea de a încheia contractul de asigurare o are:
- a) având calitatea de asigurat - orice persoană fizică sau juridică, care în condiţiile generale posedă capacitate juridică de a încheia contractul. Este logic faptul, ca dobândirea calităţii de asigurat să-i aparţină, spre exemplu, proprietarului unui imobil, deşi acesta nu are împlinită vârsta majoratului. Aceasta nicidecum nu trebuie de confundat cu dreptul de a decide încheierea contractului, sau altfel spus cu capacitatea de a expune acordul la încheierea contractului, deoarece acesta este propriu la aşa contracte doar la persoanele fizice ce dispun de capacitate de exerciţiu completă.
- b) având calitatea de asigurător - orice persoană juridică constituită, inclusiv şi cu capital străin, în scopul desfăşurării activităţii de asigurare pe bază de licenţă.
- c) având calitatea de beneficiar de asigurare - orice persoană terţă persoană, căreia asigurătorul îi va despăgubi cazul asigurat în baza contractului de asigurare.
2.2. Consimţământul la încheierea contractului de asigurare este realizat atunci când părţile au convenit asupra condiţiilor esenţiale ale contractului. Din categoria condiţiilor esenţiale ale contractului de asigurare fac parte: tipul asigurării, obiectul asigurat, riscul şi cazul asigurat, mărimea primei de asigurare, termenul de achitare a primei de asigurare, mărimea despăgubirii de asigurare sau plăţii de asigurare etc. Caracteristic pentru realizarea consimţământului în contractul de asigurare este faptul, că acesta este realizat în formă scrisă.
2.3. Obiectul în contractul de asigurare priveşte ca şi la alte contracte totul ceea cu privire la ce părţile stabilesc drepturi şi obligaţii. Astfel, obiectul intrinsec al contractului de asigurare îl formează:
- asigurarea riscului asigurat;
- plata primei de asigurare;
- plata despăgubirii de asigurare;
- înştiinţarea referitor la producerea cazului asigurat;
- păstrarea confidenţialităţii informaţiei despre asigurare;
Obiectul extrinsec al contractului de asigurare îl formează:
- a) riscul asigurat, care reprezintă acea valoare materială sau nematerială, pe care părţile în contractul de asigurare o protejează. Din categoria valorilor supuse asigurării pot apărea: viaţa şi sănătatea asiguratului, bunurile, răspunderea civilă etc;
- b) prima de asigurare, care reprezintă suma de bani, pe care urmează a o plăti asigurătorului asiguratul asigurătorului.
- c) suma de asigurare, care reprezintă o sumă bănească determinată convenită de către părţi, pe care asigurătorul urmează s-o plătească asiguratului sau terţei persoane.
- d) despăgubirea de asigurare, care constituie o sumă de bani, echivalentă valorii daunei şi care asigurătorul urmează s-o plătească asiguratului sau terţei persoane.
- e) cazul asigurat, care constituie faptul sau împrejurarea (evenimentul sau riscul asigurat) la survenirea căruia asigurătorul este obligat să despăgubească prin contractul de asigurare. Riscul asigurat trebuie să fie viitor şi posibil, deci incert.
- f) termenul de asigurare, care constituie perioada de timp pe durata căruia, la survenirea cazului asigurat, asigurătorul se obligă la plata despăgubirii de asigurare.
2.5. Cauza în contractul de asigurare reprezintă scopul asigurării posibilităţii financiare a asiguratului în cazul survenirii daunei la producerea cazului asigurat, şi scopul asigurătorului de a primi o primă de asigurare de la asigurat, iar la survenirea cazului asigurat - de a achita plata sau despăgubirea de asigurare.
2.6. Forma scrisă a contractului de asigurare, cerută pentru opozabilitate. Astfel, încheierea contractului de asigurare poate fi constatată prin confirmarea plăţii primei de asigurare. Totodată nu
se admite dovada încheierii contractului de asigurare prin proba cu martori sau chiar şi prin început de înscris.