Pin It

Legislaţia civilă a Republicii Moldova utilizează termenul "contract de societate" odată cu adoptarea Codului civil din 2002, deşi posibilitatea utilizării termenului "contract de societate" era şi odată cu adoptarea Regulamentului societăţilor economice (Hotărârea Guvernului nr.500 din 1991), unde contractul în baza căruia era constituită o societate economică - contractul de constituire - putea fi determinat drept contract de societate.

În general termenul "contract de societate" poate fi privit sub două aspecte:

  1. a) în stricto sensu  -  făcând  referinţă  la  sensul  atribuit contractului de societate prin prevederile articolului  1339 Cod civil, unde acesta este privit drept un contract de activitate în

comun fără crearea unei persoane juridice şi;

  1. b) în lato sensu - ca fiind orice contract în baza căruia este formată o societate, activitatea căreia urmăreşte realizarea unui scop comun, cu sau fără crearea unei persoane juridice. Pornind de la aceasta, am fi diferenţiat contract de  societate  cu  crearea persoanei  juridice   (contract   de   constituirea   a   unei   societăţi comerciale, contract de constituire a unei asociaţii obşteşti, partid

etc.)  şi  contract de  societate  fără  crearea persoanei juridice (contract de societate civilă).

Avem, însă, de făcut diferenţiere între contractul de societate în lumina articolului 1339 Cod civil şi orice altă categorie a contractului de societate în general inclusiv comercială, necomercială etc. Astfel, conform prevederilor articolului 1339 Cod civil, prin contract de societate civilă se are în vedere acel contract în care două sau mai multe părţi, numite asociaţi participanţi, se obligă reciproc să urmărească în comun scopuri economice sau de altă natură, fără constituirea unei persoane juridice, împărţind între ele toate foloasele şi pierderile.

Esenţial deosebeşte contractul de societate civilă de alte categorii de contracte faptul, că prin încheierea contractului de societate civilă nu se creează o personalitate juridică.

Astfel, ajungem la concluzia, că contractele de societate pot fi clasificate pornind de la următoarele criterii:

  1. a) în funcţie de tipul societăţii create deosebim: contract de societate cu scop economic (cu caracter comercial sau fără caracter comercial); contract de societate fără scop economic;
  2. b) în funcţie de faptul dacă prin contractul de societate este sau nu creată persoană juridică deosebim:

- contract de societate prin care este creată persoană juridică;

- contract de societate prin care nu este creată persoană juridică (societate civilă);

În concluzie facem definiţia contractului de societate, care este acel contract, în care două sau mai multe persoane fizice sau juridice se obligă reciproc să asigure realizarea undei activităţi într-un scop comun cu caracter economic sau neeconomic cu sau fără constituirea persoanei juridice.

1.2. Caracterele juridice ale contractului de societate. Diversitatea categoriilor contractelor de societate presupune şi caractere juridice diverse de la un contract de societate la altul. Astfel, contractul de societate este caracterizat prin următoarele:

a) Este un contract sinalagmatic. Toate părţile la contract dobândesc drepturi şi obligaţii prin încheierea contractului de societate. La unele categorii de contracte părţile prin puterea legii dobândesc drepturi şi obligaţii diferenţiat. Astfel, în societatea în comandită comanditarii    poartă    răspundere    solidară   pentru obligaţiile asumate de societate, pe când comanditarii suportă

răspunderea în limitele aportului depus la societate.

b) Este un contract de regulă cu titlu oneros şi aleatoriu, dar în cazul societăţilor necomerciale acesta apare drept un contract cu titlu gratuit, unde memrii-fondatori nu pretind la foloase din rezultatul activităţii acestei societăţi.

c) Este un contract      Deşi   prin   prevederile legislaţiei în vigoare se stabileşte autentificarea notarială a unor categorii ale contractelor de societate şi înregistrarea lor, care efectiv sunt indici ale caracterului formal al contractului, totuşi, de regulă efectul contractului de societate se produce din momentul realizării consimţământului. Astfel, la constituirea persoanei juridice aceasta dobândeşte capacitatea de a săvârşi acte juridice din momentul încheierii contractului de constituire, unde sunt stabilite atât drepturile şi obligaţiile fondatorilor cât şi domeniul de competenţă a persoanei create. Mai mult decât atât, prin efectul încheierii contractului de constituire a unei persoane juridice are loc însăşi crearea persoanei juridice, care ulterior necesită a fi înregistrată.

d) Este un contract cu caracter patrimonial. Efectiv toate obiectivele contractelor de societate pot fi evaluate pecuniar.

e) Este un contract de executare succesivă. La contractele de societate este stabilită   perioada   de   acţiune   a   contractului determinată   prin  începutul   acţiunii   contractului   şi   momentul încetării    Astfel,   la  unele  categorii  de  contracte  de societate perioada de acţiune determină perioada de existenţă a persoanei juridice create.

f) Este un contract ce poate fi încheiat atât personal cât şi prin reprezentant. La încheierea contractului de societate membrii fondatori pot încheia personal contractul de societate, dar pot şi

delega drepturile de negociere şi încheiere  a contractului  de societate altei persoane, care dobândeşte calitatea de reprezentant. Contractele de societate pot fi încheiate şi de către persoanele care reprezintă interesele alteia prin puterea legii sau în baza actelor de constituire a unei altei societăţi. Astfel, în cazul în care părinţii exercită reprezentarea intereselor persoanei minore în gestionarea patrimoniului său, acestea sunt în drept în scopul sporirii acestui patrimoniu, precum şi în scopul conservării lui de a întreprinde acţiuni de gestionare a patrimoniului,  inclusiv şi transmiterea acestuia pentru constituirea unei societăţi.

g) Este un contract  atât  translativ  cât şi  generator  de drepturi. Dat fiind că în contractul de societate părţile dobândesc calitatea de membru-fondator, prin efectul acestui contract acestea

dobândesc  noi  drepturi   şi  obligaţii,  neexistente  până la  acel moment, contractul dobândind un caracter de contract generator de drepturi. Este vorba, spre exemplu, despre dreptul la sustragerea

foloaselor materiale din activitatea societăţii sau devidende. De asemenea prin efectul   contractului  de  societate are  loctransmisiunea drepturilor. Spre exemplu, la încheierea contractului de societate are loc formarea unui patrimoniu al persoanei create (în cazul fondării persoanei juridice), fapt care presupune, că are loc transmisiunea drepturilor patrimoniale asupra bunurilor transmise în capitalul statutar.

h) Este un contract numit şi reglementat. Contractul de societate, prin natura sa cere o reglementare mai detaliată în ce priveşte regimul său de reglementare. Astfel, contractul de societate îşi găseşte reglementarea într-o serie de acte normative cum ar fi Codul civil, Legea cu privire la antreprenoriat şi întreprinderi, Regulamentul societăţilor economice adoptat prin Hotărârea Guvernului nr. 500 din 1991.

i) Este un contract principal. In asigurarea desfăşurării raporturilor juridice, contractul de societate apare drept un contract principal, care presupune realizarea raporturilor distincte, ce nu au un caracter accesoriu.

j) Este un contract negociabil. La încheierea contractului de societate părţile sunt în posibilitate de a negocia absolut toate clauzele contractului, acesta fiind un contract perfect negociabil.

k) Este un contract irevocabil. Deşi după natura multor contracte de societate posibilitatea revocării ar fi evidentă, suntem de părere, totuşi, că acest contract este irevocabil. Spre exemplu, posibilitatea unei părţi - comanditatului în contractul de constituire a unei societăţii în comandite, de a ieşi din societate duce în mod necesar la încetarea societăţii, iar prin urmare a contractului de societate. Aceasta însă nu o putem declara revocare din simplu motiv că această situaţie este caracteristică doar atunci când numărul de membri-fondatori ai societăţii, ca rezultat al ieşirii din societate a unui membru-fondatori devine mai mic decât numărul minim cerut de legislaţia în vigoare. în toate celelalte cazuri, contractul de societate continuă a produce efecte, chiar şi dacă unul din membri-fondatori iese din societate. Mai mult decât atât, la unele categorii de societăţi poate chiar fi modificată sau înlocuită parte la contractul de societate prin înstrăinarea dreptului de participare la societate.

l) Poate fi un contract atât simplu cât şi afectat de modalităţi. Astfel, la încheierea contractului de societate părţile pot stabili anumite condiţii de timp sau fapt, producerea sau neproducerea cărora ar fi dus la producerea efectelor contractului de societate, iar în unele cazuri chiar şi la încetarea acestuia.