Pin It

În conformitate cu dispoziţiile articolului 666 CCRM contract este acordul de voinţă realizat între două sau mai multe persoane prin care se stabilesc, se modifică sau se sting raporturi juridice civile. Contractului îi sînt aplicabile normele cu privire la actul juridic civil. Aceasta înseamnă că este necesar să respectăm la încheierea contractelor condiţiile de valabilitate: legalitatea    actului,     capacitatea   părţilor   la   încheierea   lui, consimţămîntul valabil şi exteriorizat, obiectul determinat şi licit, scopul sau cauza contractului, forma prescrisă de lege.

Contractul dispune de un şir de caractere specifice, astfel el poate fi de adeziune sau negociat, sinalagmatic sau unilateral (generează obligaţii doar pentru una dintre părţi), comutativ sau aleatoriu şi cu executare instantanee sau succesiva, precum şi de consumator, real sau consensual etc). Un contract este sinalagmatic dacă fiecare dintre părţi se obligă reciproc, astfel incit obligaţia fiecăreia din ele să fie corelativă obligaţiei celeilalte.

La baza încheierii contractelor stau principiul Libertăţii contractuale şi Forţa obligatorie a contractului.

Astfel, articolul 667 CCRM prevede că, părţile contractante pot încheia în mod liber, în limitele normelor imperative de drept, contracte şi pot stabili conţinutul lor. Dacă, în scopul protecţiei intereselor prioritare ale societăţii sau ale unui individ, efectele unui contract depind de încuviinţarea autorităţilor statului, limitările şi condiţionările trebuie reglementate prin lege.

Obligarea la încheierea unui contract este interzisă, cu excepţia cazurilor când obligaţia de a contracta este prevăzută de prezentul cod, de lege sau dacă reiese dintr-o obligaţie asumată benevol.

Părţile pot încheia contracte care nu sunt prevăzute de lege (contracte ne numite), precum şi contracte care conţin elemente ale diferitelor contracte prevăzute de lege (contracte complexe).

Articolul 668 reglementează principiul forţei obligatorii a contractului conform căruia, contractul încheiat legal obligă părţile nu numai la ceea ce au stipulat expres, dar şi la tot ceea ce rezultă din natura lui în conformitate cu legea, cu uzanţele sau cu principiile echităţii. Contractul produce efecte numai între părţi dacă legea nu prevede altfel. Contractul produce efecte şi pentru succesorii universali sau cu titlu universal dacă din lege, din contract sau din natura obligaţiei nu rezulta altfel. Contractul poate fi modificat sau rezolvat numai în conformitate cu clauzele sale ori prin acordul părţilor dacă legea nu prevede altfel.

            Un rol important la încheierea contractului îl are acordul exprimat al părţilor asupra clauzelor esenţiale ale contractului. In conformitate cu articolul 679 CCRM, contractul se consideră încheiat dacă părţile au ajuns la un acord privind toate clauzele lui esenţiale. Sunt esenţiale clauzele care sunt stabilite ca atare prin lege, care reies din natura contractului sau asupra cărora, la cererea uneia din părţi, trebuie realizat un acord. Forma stabilită pentru contract se aplică şi pentru anticontract.

Dacă pentru valabilitatea contractului legea stabileşte o anumită formă sau dacă părţile au prevăzut o anumită formă, contractul se consideră încheiat în momentul îndeplinirii condiţiei de forma.

Contractul se poate încheia în temeiul unei oferte. Articolul 681 CCRM prevede că oferta de a contracta este propunerea, adresată unei sau mai multor persoane, care conţine toate elementele esenţiale ale viitorului contract şi care reflectă voinţa ofertantului de a fi legat prin acceptarea ofertei. Oferta produce efecte numai dacă a ajuns la destinatar înainte de a fi revocată. O propunere adresata unui cerc nedeterminat de persoane (oferta publica) este o chemare la ofertă dacă această propunere nu conţine nici o manifestare expresa a voinţei de a fi legat prin acceptare. Oferta trebuie sa fie fermă, univocă, serioasă şi completă.

Valabilitatea ofertei nu depinde de forma în care a fost făcută. Oferta este "valabilă, nulă sau anulabilă conform prevederilor aplicabile actului juridic.

Părţile: creditorul şi debitorul care por fi atât persoane fizice, cât şi persoane juridice cu capacitatea necesară de exerciţiu.

Unul din momentele importante a încheierii contractului este acceptarea.

Articolul 687 CCRM prevede, că constituie acceptare declaraţia destinatarului ofertei sau o altă acţiune care atestă consimţirea ofertei. Acceptarea produce efecte din momentul în care este recepţionată de ofertant. Dacă, în virtutea ofertei, a practicii stabilite între părţi şi a uzanţelor, acceptantul poate să-şi manifeste   consimţământul    prin   săvârşirea  unor    acţiuni   fără notificarea ofertantului, acceptarea produce efecte din momentul săvârşirii acţiunilor.

Oferta făcută unei persoane prezente poate fi acceptată doar pe loc. Această regulă se aplică şi în cazul în care oferta este făcută de la om la om (instantaneu) prin mijloace de telecomunicaţie. Oferta făcută unei persoane absente poate fi acceptată doar până în momentul în care ofertantul se poate aştepta, în condiţii normale, având în vedere mijloacele de comunicare folosite de ofertant, la parvenirea răspunsului.

Dacă ofertantul a stabilit un termen pentru acceptarea ofertei, acceptarea poate fi făcută doar în termen. Termenul pentru acceptarea ofertei stabilit de ofertant printr-o telegramă sau scrisoare începe să curgă de la data la care telegrama a fost înmînată spre expediere sau de la data menţionată în scrisoare sau, dacă o astfel de dată lipseşte, de la data de pe plic. Termenul pentru acceptarea ofertei stabilit prin mijloace de comunicare instantanee începe sa curgă de la dată la care oferta parvine destinatarului. (Art. 688-690 CCRM) Acceptarea tardivă a ofertei este considerata o noua ofertă. Acceptarea făcută cu modificarea condiţiilor ofertei este considerată o nouă ofertă şi o respingere a ofertei originale.

Răspunsul prin care se acceptă oferta şi care prezintă condiţii adiţionale sau condiţii diferite ce nu afectează material condiţiile ofertei constituie o acceptare dacă ofertantul nu le respinge fără întîrziere nejustificată. Dacă ofertantul nu obiectează, contractul se încheie în condiţiile ofertei, cu modificările care se conţin în acceptare.