Una din noutăţile prevederilor CCRM este contractul de rentă. în conformitate cu articolul 847 CCRM, renta se constituie printr-un contract în baza căruia o parte, numită se obligă să plătească .periodic, cu titlu gratuit sau oneros, o redevenţă celeilalte părţi, numite credirentier. Renta poate fi plătită în bani sau în natură. Renta poate fi constituită în favoarea unui terţ.
Din definiţia adusă evidenţiem următoarele caractere: este un contract bilateral, deoarece se cere exprimarea de voinţă a ambelor părţi, dar poate fi ţi unilateral când acesta este cu titlu gratuit. Poate fi atât cu titlu gratuit, câr şi cu titlu oneros, deoarece ambele părţi obţin ceva, însă spre deosebire de contractul de vânzare-cumpărare este un contract consensual deoarece este valabil din momentul încheierii lui. Este consensual deoarece este valabil din momentul încheierii.
Părţile: care se numesc debirentier, credirentier, pot fi atât persoane fizice, cît şi persoane juridice.
Reieşind din faptul că renta poate fi plătită pe viaţă evidenţiem caracterul aleatoriu al contractului şi caracterul nedeterminat al termenului care conform articolului 848 CCRM, renta este viageră în cazul în care durata ei este limitată prin durata vieţii unei sau mai multor persoane. Debirentierul trebuie, în caz' de dubiu, sa efectueze plata rentei pe' durata vieţii credirentierului.
Forma contractului de rentă, conform prevederilor articolului 849 CCRM, pentru valabilitatea unui contract prin care se promite o rentă este necesară formularea în scris a promisiunii şi autentificarea ei notarială. Dacă, în temeiul contractului de rentă, debirentierului i se dă un bun imobil, contractul urmează a fi înscris în registrul bunurilor imobile.
Volumul sau cuantumul rentei se stabileşte de către părţi. în cazul decesului unuia dintre credirentieri, renta se plăteşte integral supravieţuitorilor dacă în contract nu este prevăzut altfel.
în conformitate cu articolul 851 CCRM periodicitatea şi momentul de plată a rentei se stabilesc prin acordul părţilor, luându-se în considerare forma rentei. Renta viagera se plăteşte în avans. Renta în bani se plăteşte în avans pentru 3 luni dacă în contract nu este prevăzut altfel. Pentru alte forme de rentă, termenul de plată în avans se stabileşte în dependenţă de caracterul şi de scopul rentei. Dacă la începutul perioadei pentru care se plăteşte renta credirentierul este în viaţă, lui trebuie să i se dea integral renta pentru aceasta perioadă. în contractul de plată a rentei în natură, părţile pot conveni asupra înlocuirii acesteia cu o sumă de bani plătită periodic.
Obiectul acestui contract când este cu titlu oneros pot fi bunuri mobile şi imobile puse în circuitul civil şi aflate cu drept de proprietate, pe de o parte şi redevenţa ce urmează a fi plătită.
Când contractul este cu titlu oneros articolul 852 CCRM prevede interdicţia înstrăinării bunurilor primite de debirentier, astfel în timpul vieţii credirentierului, debirentierul nu poate, fără acordul credirentierului, înstrăina, ipoteca sau greva în alt fel bunurile transmise de persoana care a constituit renta. Nu se admite executarea silită asupra acestor bunuri pentru alte obligaţii ale debirentierului. Dacă debirentierului a fost transmis un bun imobil, interdicţiile stipulate la alin. (1) se înscriu în registrul bunurilor imobile.
Obligaţia debirentierului nu se stinge prin pieirea ori deteriorarea fortuită a bunului care i-a fost transmis in legătura cu constituirea rentei. Contractul de rentă poate fi contestat de terţul care are dreptul de a fi întreţinut de cel obligat la plata rentei dacă acesta, din cauza rentei, nu-si poate îndeplini obligaţiile faţă de terţ. în cazul rezilierii contractului, bunul dat de cel care a constituit renta se întoarce la acesta. Debirentierul nu poate pretinde credirentierului întoarcerea ratelor plătite. Atât debirentierul, cât şi credirentierul are dreptul de a cere rezilierea contractului de rentă dacă, în urma neexecutării obligaţiilor sau din alte motive temeinice, continuarea acestor raporturi nu mai este posibilă. In urma rezilierii contractului de rentă, bunul transmis în legătură cu constituirea rentei este restituit. Prestaţia efectuată de debirentier nu este restituită dacă în contract nu este prevăzut altfel.