Pin It

4.1. Contractul de vânzare-cumpărare cu pact de răscumpărare. După prevederile articolului 786 Cod civil, prin contractul de vânzare-cumpărare cu pact de răscumpărare înţelegem acel contract unde vânzătorul îşi rezervă dreptul de răscumpărare a bunului vândut în termenul, condiţiile şi la preţul convenit de către părţi la încheierea contractului. Astfel, vânzătorul transmite cu toate efectele transmisiunii dreptul de proprietate asupra bunului către cumpărător, dar prin dispoziţiile contractuale îşi rezervă, prin comun acord dintre părţi, dreptul de a cere pe durata unei anumite perioade de timp răscumpărarea bunului vândut. înăuntru acestui termen, la prima cerere a vânzătorului, deşi cumpărătorul este proprietarul bunului, totuşi restituie bunul cumpărat fostului vânzător. La momentul respectiv, cumpărătorul -actualul proprietar al bunului apare în calitatea de vânzător, şi invers - vânzătorul apare în calitatea de cumpărător al bunului. Pentru perioada termenului de răscumpărare dreptul de proprietate dobândit de către cumpărător este grevat cu pactul de inalienabilitate. Odată ce termenul înăuntru căruia vânzătorul are dreptul de a cere răscumpărarea a expirat, dreptul cumpărătorului este liber de această grevare, iar eventuala vânzare-cumpărare între aceste persoane după expirarea termenului în cauză se va considera o nouă vânzare-cumpărare, care se va încheia în alte condiţii decât cele prevăzute în pactul de răscumpărare.

4.2. Contractul de vânzare-cumpărare a bunurilor pentru consum.   Vânzarea-cumpărarea bunurilor pentru  consum  apare drept o modalitate a contractului de vânzare cumpărare comercială.

Astfel   vânzătorul    la   acest   contract   apare    în    calitate   de întreprinzător, iar vânzările mărfurilor apare drept o activitate comercială. Caracteristic pentru categoria respectivă de contracte

sunt următoarele:

  1. Preţul la aceste contracte, de regulă nu se supune negocierii şi se stabileşte în mod egal pentru toţi cumpărătorii;
  2. Clauzele esenţiale ale contractului se stabilesc pentru toţi cumpărătorii în mod egal;
  3. Oferta de vânzare se expune în mod public (vitrine, cataloage etc), cu indicarea preţurilor, caracteristicilor tehnice, precum şi altor caractere esenţiale);
  4. Cumpărătorul poate preschimba bunul nealimentar în timp de 14 zile din momentul încheierii contractului, cu un bun similar, dar de altă mărime, culoare, model etc, iar în cazul în care aşa ceva nu există - să-1 restituie vânzătorului contra preţul plătit;

4.3. Vânzarea-cumpărarea la licitaţie. Vânzarea la licitaţie constituie o încheiere a contractului prin concurs. Organizatorul licitaţiei   stabileşte   condiţiile   licitaţiei,   stabilind   la   începutul acesteia   preţul   iniţial   de   vânzare   sau   volumul   iniţial   de cumpărare[1] şi valoarea pasului[2]. Fiecare pas constituie o nouă ofertă de a contracta. Organizatorul licitaţiei adjudecă contractul celui ce a pus la dispoziţie oferta cea mai bună. Condiţiile de mconsiderare a ofertei favorabile sunt stabilite fie într-un regulament de petrecere a licitaţiei, fie în invitaţia de participare la licitaţie. Neîncheierea    contractului    de    vânzare-cumpărare    de    către câştigătorul licitaţiei constituie temei de organizare a unei noi licitaţii.  Nu  se   admite  în  acest  caz  adjudecarea  contractului următorului participant după câştigător. Drept rezultat al refuzului de încheiere a contractului de către câştigătorul licitaţiei, adjudecătorul este în drept să ceară despăgubiri. De regulă aceste despăgubiri se percep din contul garanţiilor oferite de participanţii la licitaţiei (taxe de participare la licitaţie, garanţii bancare etc).

4.4. Vânzarea-cumpărarea întreprinderii ca un complex patrimonial. în baza articolului 817 Cod civil, cumpărătorul poate dobândi dreptul de proprietate asupra unei întreprinderi. Vânzarea dreptului asupra cotei reprezentative (inclusiv şi asupra acţiunii) se deosebeşte de vânzarea-cumpărarea întreprinderii prin faptul, că sunt înstrăinate toate activele şi pasivele acesteia, şi nu doar partea ce aparţine participantului la societate sau acţionarului. Prin întreprindere ca complex patrimonial se are în vedere totalitatea elementelor care asigură funcţionarea întreprinderii conform scopului său de activitate, precum şi cele ce se determină de părţi ca fiind inseparabile de întreprindere. Dreptul de proprietate asupra întreprinderii apare din momentul predării acesteia către cumpărător sau reprezentantul acestuia şi urmează să fie înregistrat la Camera înregistrării de Stat.

 

[1] Contractul de vânzare-cumpărare la licitaţie presupune atât posibilitatea vânzării, cât şi a cumpărării bunurilor (achiziţii).

[2] Pasul la licitaţie constituie limitele valorii ofertei pe care o poate înainta participantul la licitaţie.