Pin It

La încheierea contractului de societate survin patru categorii de efecte: efecte ale încheierii contractului, efecte ale executării contractului, efecte ale executării necorespunzătoare sau a neexecutării contractului şi efecte ale încetării contractului.

Din categoria efectelor încheierii contractului de societate se presupun apariţia drepturilor şi obligaţiilor fondatorilor, cum ar fi dreptul de a participa la gestiunea societăţii, dreptul de a pretinde la devidende rezultate din veniturile obţinute din activitatea societăţii, obligaţia de a transmite bunurile sau banii în capitalul statutar al societăţii.

Ca rezultat al executării necorespunzătoare sau neexecutării contractului de societate părţile pot cere rezilierea contractului, ceea ce presupune implicit lichidarea societăţii, iar în unele cazuri chiar şi ieşirea din societate fără lichidarea acesteia[1].

Ca rezultat al încetării contractului de societate, părţile, cu excepţia contractului de societate necomercială, pot pretinde la partajul bunurilor şi veniturilor ce aparţineau societăţii. în funcţie de tipul societăţii, fondatorii mai pot duce răspundere faţă de creditori pentru obligaţiile asumate de societate în perioada acţiunii contractului de societate (SC, SNC).

 

[1] În cazurile în care unul din membrii-fondatori ai societăţii iese din societate, aceasta se operează prin modificarea contractului de societate.