Contractul de donaţie produce următoarele categorii de efecte:
- efectele încheierii contractului;
- efectele executării necorespunzătoare sau ţieexecutării contractului;
- efectele executării contractului.
3.1. Efectele încheierii contractului de donaţie. Efectul principal al încheierii contractului de donaţie sunt drepturile şi obligaţiile părţilor. în acest sens, legislaţia stabileşte următoarele:
- Obligaţia donatorului de a transmite bunul donat[1];
- Obligaţia donatorului de a transmite dreptul de proprietate asupra bunului donat;
- Obligaţia donatarului de a executa condiţia stabilită drept efect al donaţiei;
- Obligaţia donatorului de a înştiinţa donatarul despre viciile ascunse ale bunului donat.
- Obligaţia morală de recunoştinţă faţă de donator, care este reflectată în conţinutul articolului 835 Cod civil, care prin neexecutarea căreia poate avea drept efect revocarea donaţiei.
3.2. Efectele executării necorespunzătoare sau neexecutării contractului de donaţie. Drept rezultat al executării necorespunzătoare sau neexecutării contractului de donaţie survin următoarele efecte:
a) Drept rezultat al neexecutării obligaţiei de a transmite bunul donat, donatarul poate cere predarea silită a acestuia. Cererea de predare forţată a bunului donat poate fi respinsă în cazul în care îndeplinirea promisiunii de donaţie este imposibilă[2].
b) Drept rezultat a neexecutării obligaţiei donatarului de a executa condiţia stabilită drept efect al donaţiei, donatorul poate revoca donaţia. Mai este necesar de precizat faptul, că executarea
sarcinii puse drept condiţie a donaţie poate fi cerută atât de către donator cât şi de terţele persoane interesate de executarea sarcinii, dar revocarea poate fi indusă doar de către donator.
c) Drept rezultat a neexecutării obligaţiei donatorului de a înştiinţa donatarul despre viciile ascunse ale, bunului donat, donatorul va despăgubi toate daunele suportate de către donatar drept rezultat al acestor vicii. Este necesar de menţionat doar, că donatorul va fi obligat la despăgubire, doar dacă el cunoştea despre aceste vicii, şi existenţa lor a fost trecută sub tăcere cu viclenie.
d) Drept rezultat a neexecutării obligaţiei morale de recunoştinţă faţă de donator, donatorul poate cere revocarea donaţiei. Situaţia respectivă este denumită drept al donatorului de a revoca donaţia pentru ingratitudine. Acest efect poate fi indus doar
pe parcursul unui an din momentul din care donatorul a luat cunoştinţă de motivul de revocare.
3.3. Efectul principal al executării contractului de donaţie constituie dobândirea dreptului de proprietate asupra bunului donat de către donatar, iar în cazul în care este vorba despre donaţia condiţionată - şi îndeplinirea condiţiei stipulate de părţi.
[1] Respectiva obligaţie este caracteristică în cazul în care este vorba despre promisiunea de donaţie (articolul 830 Cod civil). în cazul donaţiei simple însăşi transmiterea bunului consemnează momentul încheierii contractului, iar prin urmare şi momentul când încep a fi produse efectele donaţiei. Rezultând din aceasta obligaţia de a transmite bunul în contractul de donaţie nun poate apărea mai devreme decât încheierea contractului.
[2] Articolul 830 Cod civil. 136