În conformitate cu articolul 1378 CCRM, persoana care, fără a avea mandat sau fără a fi obligată în alt fel (gerant), gestionează afacerile altuia (gerat), fără ştirea acestuia, trebuie să dea dovadă de diligenta unui bun proprietar şi să acţioneze în conformitate cu interesele geratului, luând în considerare voinţa reală sau prezumtivă a acestuia. Gerantul, în cazul în care ştia sau trebuia să ştie că acţionează contrar voinţei reale sau prezumtive a geratului, este obligat să repare prejudiciul cauzat prin gestiunea afacerii chiar dacă nu are o altă vină.
Aceasta regulă nu se aplică in cazul în care, contrar voinţei geratului, se execută obligaţia acestuia privind întreţinerea persoanelor pe care geratul este obligat sa le întreţină conform legii.
Caracterele: este un act juridic civil unilateral, poate fi cu titlu gratuit sau oneros.
Părţile: gerantul, şi geratul care pot fi persoane fizice sau juridice cu capacitate de exerciţiu. Gerantul este obligat să-1 informeze, de îndată ce este posibil, pe gerat despre preluarea gestiunii şi să continue actele începute, atât timp, cât este necesar geratului pentru a le prelua. Dacă nu-1 poate informa pe gerat despre preluarea gestiunii, gerantul este obligat să ducă la capăt actele începute.
Dacă geratul aprobă, tacit sau expres, gestiunea de afaceri, se aplică în modul corespunzător dispoziţiile cu privire la mandat.
Condiţiile:
- Să existe gestiunea afacerile altuia;
- Actele şi faptele să fie importante geratului;
- Actele şi faptele să fie exercitate din proprie iniţiativă.
Efectele.
Dacă geratul aprobă, tacit sau expres, gestiunea de afaceri, se aplică în modul corespunzător dispoziţiile cu privire la mandat.
Gerantul poate cere geratului compensarea cheltuielilor aferente realizării gestiunii în măsura în care pot fi considerate, în raport de împrejurări, ca necesare şi utile. Gerantul are dreptul la compensarea cheltuielilor chiar dacă nu a reuşit să păstreze bunurile şi să apere interesele geratului deşi actele întreprinse au fost utile şi a lipsit vinovăţia.
Cheltuielile compensabile nu pot depăşi în nici un caz valoarea bunurilor pentru a căror păstrare sunt întreprinse actele respective. Cheltuielile suportate de gerant în legătură cu actele săvârşite după acceptare se restituie conform regulilor cu privire la mandat. în acest caz gerantul este obligat să prezinte geratului o dare de seamă despre actele sale, precum şi să predea tot ceea ce a primit ca rezultat al gestiunii.
Actele săvârşite de gerant, după ce a fost înştiinţat despre neacceptarea acestora de către gerat, nu generează pentru gerat obligaţii nici faţă de gerant, nici faţă de terţi.
În scopul înlăturării unui pericol ce ameninţă viaţa unei persoane, actele pot fi săvârşite şi fără consimţământul acesteia, iar executarea obligaţiilor de întreţinere poate fi efectuată împotriva voinţei celui care are o asemenea obligaţie.
Articolul 1382 CCRM prevede că, gerantul poate cere geratului compensarea cheltuielilor aferente realizării gestiunii în măsura în care pot fi considerate, în raport de împrejurări, ca necesare şi utile. Gerantul are dreptul la compensarea cheltuielilor chiar dacă nu a reuşit să păstreze bunurile şi să apere interesele geratului deşi actele întreprinse au fost utile şi a lipsit vinovăţia.
Cheltuielile compensabile nu pot depăşi în nici un caz valoarea bunurilor pentru a căror păstrare sunt întreprinse actele respective. Cheltuielile suportate de gerant în legătură cu actele săvârşite după acceptare se restituie conform regulilor cu privire la mandat.
Gerantul nu poate cere compensarea cheltuielilor dacă actele de gestiune sunt făcute contra voinţei geratului ori dacă nu corespund intereselor acestuia, cu excepţia cazurilor în care voinţa geratului este contrară legii.
Dacă a suferit un prejudiciu în urma acţiunii de înlăturare a unui pericol pentru patrimoniul geratului, gerantul poate cere despăgubiri geratului sau celui care a generat pericolul.
Răspunderea gerantului. Gerantul răspunde fata de gerat doar pentru prejudiciul cauzat din intenţie sau din culpă gravă.