Pin It

Problema ce priveşte încheierea contractului constituie nu doar una teoretică, ci este caracterizată prin implicaţii practice. Astfel, este deosebit dee important să constatăm corect faptul, momentul şi locul încheierii contractului, pornind de la aceea, că anume cu aceasta este legat şi dobândirea de către părţi a drepturilor şi obligaţiilor. Inexistenţa unui contract încheiat duce în mod inevitabil la lipsa drepturilor şi obligaţiilor pentru părţi.

De multe ori este confundată realizarea acordului de voinţă - consimţământul cu încheierea contractului. într-adevăr, la contractele consensuale prin încheierea contractului înţelegem realizarea acordului de voinţă al părţilor asupra clauzelor contractuale. La contractul real şi formal aceasta, însă, nu este suficient - pentru considerarea încheierii acestor contracte este necesar realizarea şi altor acţiuni, cum ar fi autentificarea notarială, înregistrarea, transmisiunea bunului etc. De esenţă, însă rămâne de a determina corect momentul încheierii contractului, care este, de regulă, condiţionat de momentul realizării acordului de voinţă a părţilor asupra condiţiilor esenţiale ale contractului -consimţământului.

Acordul de voinţă se realizează prin ofertă de a contracta şi acceptarea ofertei. Acestea la rândul său sunt privite atât drept etape de realizare a consimţământului, cât şi drept acte juridice separate. în acest sens este deosebit de important de a determina conţinutul fiecăreia în vederea determinării condiţiilor şi modului de manifestare a acestora.