Pin It

Posibilitatea desfăşurării raporturilor contractuale de cele mai multe ori se datorează caracterului flexibil al acestora, precum şi diverselor posibilităţi pe care le oferă încheierea unui contract. în acest sens, deosebit de important este asigurarea determinării stricte şi fără echivoc a conţinutului contractului. Determinarea strictă a conţinutului contractului este posibil de realizat cel mai efectiv prin asigurarea unei corecte interpretări a clauzelor contractuale, precum şi prin stabilirea acelor clauze care vor reflecta în mod egal cât interesul uneia din părţi atât şi interesul celorlalte. Cel mai efectiv acest scop poate fi realizat în procesul de negociere a contractului.

Ce este necesar de a înţelege prin negocierea contractului? Negocierea contractului constituie unul din cele mai importante procedee de stabilire a condiţiilor contractuale. Aceasta cuprinde anumite etape în care una din părţi la contract înaintează o ofertă de a contracta, iar cealaltă parte, la rândul său face o nouă ofertă, în mod implicit neacceptând-o pe cea înaintată la început. Această perindare de oferte reciproce se petrece atâta timp, până când nu se realizează acordul de voinţă.

Deci, prin urmare, prin negociere vom înţelege acea etapă a încheierii contractului, unde potenţialii contractanţi înaintează reciproc, prin modalităţi şi procedee admise sau stabilite de lege, oferte de a încheia un contract cu privire la un obiect şi au drept scop atingerea acordului de voinţă prin prisma avantajului reciproc dobândit în cadrul acestor negocieri.

Expunând conţinutul etapelor şi modalităţilor de negociere, ne vom opri totodată şi la unele etape premărgătoare negocierilor.