4.1. Contractul de societate în nume colectiv. La încheierea contractului de societate în nume colectiv numărul asociaţilor poate fi nu mai mare de 20 persoane. O persoană fizică sau juridică nu
poate fi parte decât doar la un singur contract de societate în nume colectiv sau de societate în comandită. în baza contractului de constituire a societăţii în nume colectiv are loc crearea unei persoane juridice. în pofida acestui fapt, însă, fondatorii răspund solidar şi nelimitat pentru obligaţiile persoanei juridice create. În baza contractului de societate în nume colectiv fiecare membru-fondator acţionează din numele societăţii, dacă în contract nu este prevăzut că administrarea se deleghează unei persoane concrete sau că aceasta nu se face în comun. Totodată este necesar de ţinut cont, că în cazul în care administrarea se face în comun, deciziile necesită să fie adoptate în unanimitate de către toţi fondatorii societăţii.
4.2. Contractul de societate în comandită. La încheierea contractului de societate în comandită se creează o nouă persoană juridică. Calitatea de părţi o au comanditarii şi comanditarii. Comanditaţii participă la activitatea societăţii şi răspund solidar şi nelimitat pentru obligaţiile asumate de societate. Comanditarii nu participă la activitatea societăţii şi răspund pentru obligaţiile acesteia doar în limitele participaţiunii la societate. Calitatea de parte la contractul de societate în comandită este incompatibilă cu calitatea de parte la alte contracte de societate în nume colectiv sau de societate în comandită. Contractul de societate în nume colectiv încetează în cazul în care în societate în urma retragerii sau decesului nu mai rămâne nici un comanditar sau nici un comanditat.
4.3. Contractul de societate cu răspundere limitată. Contractul de societate cu răspundere limitată reprezintă contractul în care două sau mai multe persoane fizice şi/sau juridice înfiinţează o persoană juridică. Membrii-fondatori ai societăţii cu răspundere limitată răspund pentru obligaţiile acesteia doar în limita bunurilor transmise în capitalul statutar al acesteia. Membrii-fondatori ai societăţii cu răspundere limitată pot înstrăina cota sa de participare. La contractul de societate cu răspundere limitată, părţile la contract pot cere excluderea unui asociat prin modificarea contractului. Asemenea modificare se operează pe cale judecătorească, dacă partea la contract, referitor la care s-a făcut cererea de excludere, nu dă acordul de excludere din societate.
4.4. Contractul de societate pe acţiuni. Contractul de societate pe acţiuni este acel contract în baza căruia este înfiinţată o nouă persoană juridică, capitalul social al căreia este divizat în acţiuni. Calitatea de părţi la contractul de societate pe acţiuni o au acţionarii. Specific este faptul doar în ce priveşte dobândirea şi pierderea calităţii de parte la acest contract. Astfel, calitatea de parte la contractul de societate pe acţiuni persoana o dobândeşte şi o pierde odată cu dobândirea şi respectiv cu pierderea dreptului asupra acţiunilor - documente ce atestă dreptul acţionarilor, după caz, de a participa la conducerea societăţii pe acţiuni, dreptul de a primi devidende şi dreptul de a pretinde la partea din patrimoniului societăţii pe acţiuni în cazul încetării acesteia - drepturi şi obligaţii care sunt proprii părţii la contractul de societate.
4.5. Contractul de constituire a cooperativei este contractul prin care se constituie persoana juridică cu scopuri de regulă economice. Contractul de constituire a cooperativei poate fi încheiat de către cel puţin 5 persoane fizice şi/sau juridice. Calitatea de membru a cooperativei o poate avea o persoană fizică de la vârsta de 16 ani. Părţile la contractul de constituire a cooperativei odată cu crearea persoanei juridice creează şi capitalul social al acesteia prin participaţiuni.
4.6. Contractul de societate necomercială. Prin contractul de societate necomercială fondatorii asigură realizarea unor scopuri ce nu ţin de obţinerea venitului. Este necesar de menţionat, că obiect al contractului de societate necomercială poate fi o activitate economică, însă activitatea respectivă nu apare drept scop principal ci doar ca mijloc de realizare a scopului (cauze) contractului de societate necomercială, care după natura sa nu poate fi cu privire la obţinerea venitului. Aşa tip de contracte se încheie referitor la constituirea unei asociaţii (religioasă, politică, sindicat etc), instituţii sau fundaţii. Prin contractul de societate necomercială respectiva societate devine proprietarul bunurilor transmise în capitalul social al acesteia. La încetarea societăţii fondatorii nu pot pretinde la careva bunuri sau rezultate ale activităţii acestei societăţi. Toate beneficiile acesteia sunt utilizate întru realizarea scopului determinat în contract.
4.7. Contractul de societate civilă. Prin contractul de societate civilă asociaţii se obligă să realizeze de comun o activitate cu scop economic, dar care nu presupune crearea persoanei juridice. Toţi participanţii la societate contribuie în măsură egală la societate în cazul în care nu este nu este convenit asupra altei modalităţi de contribuţie. în cazul în care contribuţia fiecărui membru nu este egală, fiecare din ei pretinde la partajul veniturilor proporţional contribuţiei făcute. Toţi asociaţii răspund solidar pentru obligaţiile societăţii.