Dividendul reprezintă remnuneraţia cuvenită unei acţiuni în decurs de un an şi este deasemeni o formă de paticipare a acşionarilor la împărţirea profitului societăţiicomerciale pe acţiuni.
Orice deţinător de acţiuni are dreptul de a primi dividende din partea societăţii, dar societatea este autorizată să repartizeze dividende cu respectarea a două condiţii:
- să dispună de suficient profit încât distribuirea dividendelor să nu afecteze substanţa societăţi,să nu decrească capitalizarea bursieră permanentă a societăţii, iar suma dividendelor să nu depăşească totalul profitului afectat acestei destinaţii;
- distribuirea dividendelor să nu afecteze lichidităţile financiare ale societăţii comerciale pentru a nu pune în pericol siguranţa creditorilor săi ale căror creanţe devin scasente.
Distribuirea dividendelor cu regularitate presupune o politică sănătoasă şi de dorit a oricărei societăţi comerciale, întrucât se formează un acţionariat fidel, care fiind mulţumit de regularitatea şi de cuantumul dividendelor primite va avea tendinţa să pastreze acţiunile căzând în ele plasamente avantajoase.
Cu toate că politica de distribuire a dividendelorreduce sursele de autofinanţare, totuşi poate atinge dezideratul strategic de maximizare a valorii întreprinderii prin âmbogăţirea acţionarilor.
Societăţile comerciale nu sunt obligate juridic să distribuie dividende în fiecare an, fapt pentru care ele pot adopta în anumiţi ani o politică de reducere/suspendare a plăţii dividendelor în favoarea unei politici de autofinanţare.
Când o societate distribuie dividende întocmeşte o declaraţiede dividend, prin care avizează pe acţionari că urmează să aibă loc o distribuire, stabilind data plăţii şi data până la care se face înregistrarea acţiunilor.
Declaraţia de dividend reprezintă amănuntul formal făcut de către societatea pe acţiuni că urmeză să distribuie dividende, adică documentul prin care societatea pe acţiuni se obligă să verse valoarea documentelor delarate. Din acest moment apare obligaţia plăţii, ca pasiv al societăţii, iar contabilizarea acestuia se realizează astfel:
BENEFICII NEREPARTIZATE LIBERE = DIVIDENDE DE PLATĂ
Îndreptăţiţi a primi dividende sunt doar deţinătorii de acţiuni, care se înregistrează în acest scop în registrul acţionarilor. Între momentul înregistrării acţionarilor şi data publicării declaraţiei de dividend preţul acţiunilor pe piaţă creşte, urmând să revină la normal după înregistrare, întrucât dreptul de dividend revine doar celui care a înregistrat acţiunile.