Noţiunea de pîrghie financiară are la origine semnificaţiile pîrghiei din fizica mecanică(forţa care dă impuls).
Pîrghia economico – financiară este instrument de natură economică sau financiară, cu ajutorul căreia statul acţionează asupra interesului economic al unei colectivităţi determinate sau al membrelor acesteia luaţi în mod individual pentru realizarea unui obiectiv anumit, sau stimulînd evoluţia în direcţiile dorite.
În cadrul mecanismului de autoreglare caracteristic economiei de piaţă pârghiile financiare contribuie la rezolvarea unor probleme ce nu se pot soluţiona cu funcţionarea obişnuită a mecanismului respectiv.
În ţările în curs de dezvoltare, prezintă interes preocupări pentru reformele fiscale orientate în direcţia creşterii capacităţii de influenţare a dezvoltării economice prin pârghii economico financiare. Se apelează:
- la variante de impunere care presupun o folosire mai intensivă a resurselor, inclusiv stimularea întreprinzătorilor autohtoni în realizarea de investiţii sau atragerea de capital străin.
- la măsuri şi la practica amortizării accelerate a capitalului fix stimulînd procesul de capitalizare ca şi scutirea impozitului pe profit a părţii de profit destinat investiţiilor.
- subvenţionarea de către stat a întreprinzătorilor privaţi, subvenţionarea dobînzelor la împrumuturile bancare.
Pârghiile financiare pot fi:
- Pârghiile financiare ce se bazează pe categoriile specifice finanţelor publice, se are în vedere folosirea tehnicilor de prelevare a resurselor financiare la dispoziţia statului şi tehnicilor de alocare spre utilizare a resurselor financiare ale statului. Sau elaborat variante de ajustare macroeconomică cu aplicabilitate în numeroase ţări dezvoltate, în principal pe aceste pârghii, cu suportul în prelevările de către stat şi finanţate de către stat.
Impozite şi taxe se adaptează în raport cu obiectivele de stimulare economică atît în plan intern, cît şi în plan extern.
Tehnicile de impozitare, inclusiv de amînare a încasării impozitelor sau de restituirea lor au devenit un suport important în realizarea obiectivului de creştere economică şi de restructurare şi modernizare a economiei şi creştere a volumului exportului, stimularea importului de materii prime pentru produse destinate exportului, taxe vamale specifice.
Pîrghiile de acest fel au ca suport raţional necesitatea armonizării intereselor individuale cu cele naţionale: (împrumuturi, subvenţii, investiţii, transferuri, burse, pensii, indemnizaţii)
- Pîrghiile ce se manifestă la nivelul întreprinderilor:
- profitul;
- rentabilitatea;
- preţ, tarif, cost;
- rata dobînzii;
- curs valutar;
- cursul hîrtiilor de valoare;
- amenzi, penalităţi;
- amortizare;
- sisteme de fonduri.