Pin It

            O metoda empirica consta în a evalua o întreprindere prin raportarea la preturile de vânzare a unor întreprinderi similare, vorbindu-se astfel de „metoda analogica”. Aceasta metoda se aplica numai în cazul în care pretul de vânzare al întreprinderilor similare poate fi cunoscut, cel mai adesea acesta este confidential. Se utilizeaza ca baza de referinta, atunci când este posibil, cotatia la bursa a societatilor similare cu cea studiata. Astfel se considera ca metodele bursiere reprezinta un caz particular al metodei analogiei. Cotatia bursiera poate reprezenta un reper si în cazul întreprinderilor necotate.

            Pentru a realiza o astfel de comparatie este necesar sa alegem tranzactiile relative la întreprinderile de natura apropiata cu cea studiata, care activeaza în aceeasi ramura economica,  are obiect de activitate similar, marime comparabila. Este însa necesara cunoasterea cât mai multor date financiare relative la întreprinderea folosita ca baza de comparatie, pentru a putea stabili un pret al tranzactiei corespunzator. Este indispensabil sa se dispuna de mai multe tranzactii de referinta. Evaluarea prin analogie va genera un evantai de preturi posibile. Aceasta metoda de evaluare prezinta interes deoarece este, prin definitie, realista si permite verificarea calculelor efectuate prin metode mai teoretice. De asemenea, ea nu exclude utilizarea altor metode de evaluare. Piata bursiera poate fi supusa unor fluctuatii temporare, iar în aceste conditii utilizarea altor metode e evaluare, decât cea prin analogie, permite corectarea unor valori excesive cuprinse în pretul tranzactiei prin metoda analogiei.

Conditia esentiala  a utilizarii acestei abordari o reprezinta existenta unor surse de informatii suficiente si relevante pentru a asigura baza de comparatie credibila. Sursele de informatii sunt reprezentate, în acest caz, de:

- piata de capital, pe care se tranzactioneaza actiuni ale unor întreprinderi din aceiasi ramura de activitate (care ofera informatii despre cursul actiunilor întreprinderilor similare cotate);

- piata întreprinderilor similare necotate (care ofera informatii privind pretul de vânzare a actiunilor întreprinderilor similare necotate);

- tranzactiile anterioare (istorice) cu actiuni ori parti sociale ale întreprinderii evaluate (care ofera informatii privind preturile la care au fost tranzactionate actiuni ale întreprinderii supuse evaluarii).

Indiferent care din cele trei surse de informatii vor fi utilizate, întreprinderile selectate ca referinta pentru evaluarea prin comparatia de piata trebuie sa apartina aceluiasi domeniu de activitate cu întreprinderea supusa evaluarii. Pentru ca în realitate nu exista doua întreprinderi absolut identice din toate punctele de vedere, abordarea pe baza comparatiei de piata implica efectuarea unor analize detaliate, acordându-se atentie unui numar important de factori de influenta.

            Atunci când se alege ca baza de comparatie cursul actiunii întreprinderilor cotate, este necesara analiza trasaturilor esentiale ale pietei de capital, referitoare la urmatoarele aspecte:

            - gradul de respectare a regulamentului de functionare a pietei;

            - gradul de diversificare a domeniilor de activitate a întreprinderilor cotate care, de regula, este mai mare decât cel al întreprinderilor necotate;

- potentialul de investitii prin autofinantare, stabilitatea financiara, planificarea strategica, inovatia, calitatea managementului a întreprinderilor cotate;

- fluctuatia zilnica a cursului actiunilor, ca urmare a unor factori economici si extraeconomici;

- gradul de lichiditate al actiunilor cotate;

- gradul de informare a investitorilor mici asupra fluxului de venituri viitoare, care de regula este mai mic fata de cel al investitorilor care doresc sa achizitioneze o întreprindere in totalitatea ei sau un pachet de control.

Când comparatia se realizeaza cu pretul de vânzare a întreprinderilor similare necotate  se impune a fi studiate preturile de tranzactie si conditiile în care acestea au avut loc. Dificultatea utilizarii acestui criteriu de comparatie deriva din imposibilitatea cunoasterii, din motive de confidentialitate, a motivatiilor strict individualizate ale vânzatorului si cumparatorului, a factorilor de natura necomerciala care au influentat asupra stabilirii pretului de tranzactie etc. Acest fapt nu asigura credibilitatea comparatiei si face din acest procedeu unul dificil de aplicat.

Efectuarea comparatiei în raport cu pretul anterior de tranzactionare a actiunilor aceleiasi întreprinderi necesita, asa cum precizeaza Standardul ANEVAR SEV 5, corectii datorita trecerii timpului si a modificarii conditiilor din economie.