Pin It

Balanţa comercială este tabloul statistico-economic în care se înre­gis­trează şi se compară, în formă bănească, exportul şi importul unei ţări, efectuate, de regulă, pe durata unui an. Ea reprezintă o componentă importantă a balanţei de plăţi (6, p.49-50).

Balanţa comercială are două componente: exportul care formează activul şi importul care formează pasivul. Balanţa comercială este activă  (excedentă) dacă exportul depăşeşte importul; pasivă (deficitară) dacă importul depăşeşte exportul; echilibrată, atunci cînd acestea sunt egale.

Balanţa de plăţi este tabloul statistico-economic în care se înscriu şi se compară totalul plăţilor şi încasărilor efectuate de o ţară, rezultate din relaţiile economice cu alte ţări pe o perioadă de timp, de regulă, pe un an. Balanţa de plăţi cuprinde următoarele posturi principale: a) balanţa comercială; b) balanţa serviciilor; c) balanţa transferurilor (dividende, dobînzi, beneficii etc.); d) balanţa investiţiilor directe şi investiţiilor indirecte (de portofoliu); e) balanţa creditelor sau împrumuturilor; f) balanţa mişcărilor de capital pe termen scurt; g) modificări în rezervele oficiale de aur şi devize. De regulă, posturile balanţei de plăţi sînt grupate în două mari categorii: balanţa plăţilor (conturilor) curente, ce cuprinde primele trei elemente şi balanţa capitalurilor, ce include celelalte elemente.

Fiecare componentă a balanţei de plăţi poate fi excedentară (activă) cînd încasările din străinătate depăşesc plăţile către străinătate; deficitară (pasivă) cînd încasările sînt mai mici decît plăţile; echilibrată, în situaţia de egalitate a încasărilor cu plăţile.

Factorii principali ce influenţează soldul balanţei de plăţi sunt: creşterea sau micşorarea importului şi exportului de mărfuri; mişcarea soldului dintre datoriile şi creanţele rezultate din importuri şi credite (mişcarea capitalului); modificarea cursului de schimb al valutelor, mai ales al acelora ce servasc la plăţile internaţionale; devalorizarea şi revalorizarea monedelor.

În Republica Moldova, deşi în ultimii ani s-a obţinut o anumită înviorare în domeniul relaţiilor economice externe, s-a manifestat o majorare esenţială a exportului şi importului, însă se menţine situaţia, în care economia se prezintă ca debitor faţă de restul lumii, fapt confirmat şi de soldul negativ (deficitar) al contului curent. Acest deficit a fost finanţat prin intrările nete de capital, reflectate în contul de capital şi financiar (diagrama nr. 4).

Balanţa comercială a Moldovei 1993-1995

Astfel, balanţa de plăţi a republicii pentru anul 1995 a înregistrat un sold excedentar al balanţei globale de 15,8 mln. dolari SUA Contul operaţiunilor curente s-a încheiat cu un sold deficitar de 67,4 mln. dolari SUA Comparativ cu anul 1994 deficitul s-a redus cu 18,7 mln. dolari. Balanţa serviciilor are în permanenţă sold deficitar, care la finele anului a fost de 66,3 mln. dolari SUA şi s-a majorat faţă de anul 1994 cu 20,2 mln.dolari, sau cu 43,8%. În anul 1995 tranzacţiile la contul curent au fost finanţate, în temei, din creditele externe.