Pin It

Argumentarea financiară a sarcinilor planului, prognozei dezvoltării social-economice a ţării se reflectă în bilanţul financiar centralizat sau bilanţul de venituri şi cheltuieli ale ţării. Acest bilanţ reflectă în mod generalizat dinamica produsului intern brut, a producţiei şi investiţiilor, sferei serviciilor şi sferei sociale, veniturilor şi cheltuielilor populaţiei, agenţilor economici şi ale statului.

În compartimentul veniturilor al acestui bilanţ sunt reflectate în formă bănească întreaga valoare a producţiei suplimentare şi o parte din producţia necesară, care în procesul de repartizare a veniturilor şi de acumulare poate fi folosită de către stat în scopul lărgirii producţiei, creării fondurilor de consum social, pentru necesităţile apărării, administraţiei şi în alte scopuri.

În compartimentul de cheltuieli se reflectă volumul necesarului de mijloace băneşti. În aşa mod se asigură echilibrul dintre necesităţile pentru realizarea măsurilor trasate în planul, prognoza dezvoltării social-economice, programele cu destinaţie specială şi resursele tehnico-financiare şi de muncă. Bilanţul financiar centralizat se elaborează ţinându-se cont de intrările şi cheltuielile la toate tipurile de proprietate.

Exemplu. Conform prognozei pe anul 1996, veniturile statului şi ale tuturor agenţilor economici indiferent de forma  de proprietate în Moldova vor constitui 12,2 miliarde lei, cheltuielile - 12,3 miliarde lei, cu un deficit de mijloace financiare de circa 100 milioane lei sau 1% din P.G.B. Deficitul bugetului consolidat se prognozează în mărime de 350 milioane lei sau 4,5% din P.G.B. (conform calculelor Centrului de Cercetare a Problemelor Pieţei, varianta Ministerului Economiei).

O importantă sursă de venituri o constituie beneficiul (lăsat la întreprinderi) evaluat în volum de 1,2 miliarde lei (ori 10% din suma totală a veniturilor). În anul 1996  va continua să crească contribuţia ramurilor sectorului servicii, în primul rând a băncilor, organizaţiilor de asigurare, fondurilor de investiţii şi companiilor fiduciare, la formarea resurselor financiare ale ţării.

Ţinând cont de măsurile adoptate în scopul perfecţionării mecanismului de atragere a mijloacelor financiare, obţinute de la realizarea valorilor materiale neutilizate în procesul de producţie, completare a mijloacelor circulante, precum şi efectuare a asanării sau reorganizării întreprinderilor falimentare, se preconizează reducerea în continuare a datoriilor pentru credite şi normalizarea disciplinei de achitare. Scopul pasivelor stabilite va constitui circa 1 miliard lei în raport cu 1,7 miliarde lei în anul 1994. Starea financiară a întreprinderilor în anul 1996 s-a îmbunătăţit întrucâtva din contul reducerii nivelului relativ al impozitării, deşi volumul total al mijloacelor acumulate de stat atinge circa 2 miliarde lei sau mai mult de 16% din volumul total al veniturilor.

Cea mai mare pondere în structura veniturilor de la activitatea economică externă - 44% sau circa 5,4 miliarde lei, din care credite externe mai mult de 1 miliard lei şi investiţii directe - 544 milioane lei. Totodată cheltuielile în domeniul activităţii economice externe se preconizează a fi în volum de 5,8 miliarde lei, cu un sold negativ de 448 milioane lei.

Cheltuielile statului se preconizează ţinându-se cont de  asigurarea economiei de mijloace în cadrul realizării politicii economice a statului. La determinarea părţii de cheltuieli a bilanţului de resurse financiare şi în special a investiţiilor s-a ţinut cont de descentralizarea consecventă a procesului investiţional şi ridicarea rolului surselor proprii de finanţare a investiţiilor. În unele ramuri drept sursă de finanţare a dezvoltării vor fi amortizarea sporită şi beneficiul scutit de impozite conform legislaţiei în vigoare. Cheltuielile financiare ale sferei de producţie materială vor constitui circa 2,6 miliarde lei sau 21% din volumul total al cheltuielilor.

Mijloacele prevăzute pentru activităţile sociale şi culturale trebuie să asigure finanţarea neîntreruptă a instituţiilor de învăţământ, ocrotire a sănătăţii, cultură, precum şi mijloacele pentru susţinerea cu adresă directă a păturilor mai puţin asigurate ale populaţiei. Suma totală a mijloacelor financiare plătite populaţiei din toate sursele de venituri va constitui circa 1,7 miliarde lei sau 14% din volumul total al cheltuielilor prevăzute în proiectul bilanţului.

Precum se vede din bilanţul de prognoză al cheltuielilor financiare ale ţării în anul 1996, în viaţa social-economică se profilează anumite tendinţe pozitive, care, de rând cu stabilizarea financiară la care s-a ajuns, permit să se întrevadă posibilitatea stopării declinului de producţie şi relansarea treptată a activităţii economice.