Categorie: Economie
Accesări: 882

Personalul agenţilor economici sau al instituţiilor publice răspunde pentru pagubele aduse patrimoniului acestora din vina şi în legătură cu munca prestată. Existenţa pagubei este elementul caracteristic al răspunderii materiale; inexistenţa ei face imposibilă stabilirea răs­punderii materiale.

Paguba în avutul public sau privat este „o pierdere materială, bănească sau financiară sufe­rită de o unitate patrimonială sau cauzată acesteia”[1], definită drept „acea modificare negativă în patrimoniul unităţii, produsă prin diminuarea activului datorită unor sustrageri, degradări, distrugeri, pierderi etc. ale bunurilor sau prin creşterea pasivului, cauzată de obligarea la penalizări, amenzi sau daune, generate de fapta culpabilă a persoanelor încadrate în muncă”[2].

În cadrul răspunderii materiale, în raport cu existenţa culpei, paguba cauzată unităţii poate fi constată în cel mult trei ani de la data producerii ei în cazul existenţei culpei şi în cel mult un an de la data primirii sumelor sau bunurilor ori a beneficierii de servicii nedatorate, situaţie în care nu există culpă a persoanei beneficiare. Termenele de constare a pagubei încep de la data când patrimoniul unităţii a fost diminuat, fie prin producerea directă a unei pagube, fie prin plata unor sume de bani, predarea unor bunuri sau prestarea unor servicii necuvenite. La stabilirea acestor termene, se ia în considerare data la care efectele faptei păgubitoare s-au repercutat în patrimoniul unităţii economice, şi nu momentul în care a avut loc fapta.

Depăşirea termenelor de constatare (de trei ani şi un an) are drept rezultat pierderea dreptului de a obţine un titlu executoriu şi, implicit, recuperarea creanţei.

Constatarea pagubelor are loc, de regulă, prin exercitarea atribuţiilor de către organele de control competente, care au obligaţia să încheie în scris, un act constatator (proces-verbal, referat, raport etc). În actul de constatare a pagubei se consemnează exact şi complet datele şi elementele care trebuie să determine cu precizie existenţa, cuantumul şi cauzele acesteia, activităţile culpabile care au generat-o (vinovăţia persoanei şi defalcarea pe autori, în raport cu participarea fiecăruia la producerea pagubei).

Răspunderea materială prezintă unele trăsături specifice, şi anume[3]: este proprie persoa­nelor încadrate în muncă; este, de regulă, limitată numai la paguba efectivă, neincluzând foloasele nerealizate de unitate; se întemeiază exclusiv pe culpă (vinovăţie); este, în princi­piu, individuală; reparaţia are loc prin echivalent bănesc, şi nu în natură; presupune o proce­dură specială; nu poate funcţiona în comun cu răspunderea unităţii patrimoniale.

Pentru ca răspunderea materială să aibă loc, trebuie îndeplinite, cumulativ, următoarele condiţii[4]:

Răspunderea materială poate avea următoarele forme[5]:

 

  1. Răspunderea materială în legătură cu activitatea contabilă:

Întocmirea eronată a actelor contabile sau înregistrarea eronată a unor operaţii contabile, atrage răspunderea materială directă (principală - individuală) sau indirectă (subsidiară), atunci când prin aceasta se generează pagube. Asemenea fapte generatoare de pagube şi răspundere materială sunt:

Înregistrările eronate care au condus la diminuarea activului sau mărirea pasivului unităţii, nu atrag răspunderea materială a autorului erorii. Sunt însă cazuri când, astfel de înregistrări eronate în evidenţa contabilă sau tehnico-operativă,  produc pagube  şi în  această     situaţie unitatea  este  obligată să procedeze la recuperare.

În aceste cazuri, răspunderea materială este generată de:

  1. Răspunderea materială în legătură cu activitatea financiară

În sfera controlului, organizării şi conducerii evidenţei tehnico-operative şi contabile este cuprinsă, în mare măsură, şi activitatea financiară şi de respectare a normelor legale privind plăţile. În legătură cu acest domeniu de activitate, răspunderea materială se stabileşte pentru fapte cum sunt:

1) plata unor sume nedatorate:

2) neplata unor sume datorate: în această situaţie, daunele sunt constituite din: penalităţi plătite pentru întârzierea plăţii furnizorilor, refuzul nejustificat al plăţii furnizorilor, nerestituirea unor sume încasate fără îndreptăţire; cheltuielile de judecată, dacă din cauza plăţii cu întârziere sau a neachitării penalităţilor, unitatea a fost obligată şi la suportarea acestor cheltuieli; dobânzi, când unităţile fiind datorate prin lege sau contract la plata unor sume, nu efectuează plăţile în termen din vina personalului şi sunt obligate la plata unor sume de dobânzi. Toate aceste plăţi reprezintă daune pentru unitate şi se impută persoanelor vinovate.

 

[1] I. Pereş, D. Popovici, op. cit., p. 164

[2] Ibid

[3] M. Boulescu, M. Ghiţă, op. cit., p. 110

[4] Ibid.,pp. 110-111

[5] M. Boulescu, M. Ghiţă, op. cit., pp. 111-113

[6] M. Pereş, D. Popovici, op. cit., p. 169

[7]Ibid., pp. 169-170