Categorie: Economie
Accesări: 841

Execuţia bugetului de stat se încheie la 31 decembrie a fiecărui an. Conform sistemului de gestiune bugetară, efectele încheierii exerciţiului bugetar sunt:

În legătură cu încheierea execuţiei bugetului public, Guverul este obligat să prezinte în faţa Parlamentului modul în care a fost efectuată execuţia. Situaţiile ce se prezintă de către Guvern la sfârşitul anului sunt:

Pe baza dărilor de seamă contabile prezentate de ordonatorii principali de credite, a conturilor privind execuţia de casă a bugetului de stat prezentate de organele care au această sarcină şi, în urma verificării şi analizării acestora,  Ministerul Economiei şi Finanţelor elaborează lucrările privind contul general anual de execuţie a bugetului de stat, pe care le prezintă Guvernului.

Pentru a se putea urmări sistematic execuţia bugetară, se prevede obligaţia întocmirii contului general anual în structura bugetului aprobat de Parlament, şi care are ca anexe conturile anuale de execuţie ale bugetelor ordonatorilor principali de credite, inclusiv anexele lor.

Guvernul analizează şi definitivează contul general anual de execuţie a bugetului de stat şi îl prezintă spre aprobare Parlamentului, până la data de 1 iulie a anului următor celui de execuţie.

Contul general anual de execuţie a bugetului de stat se aprobă prin lege o dată cu conturile anuale de execuţie ale bugetului asigurărilor sociale de stat, bugetelor fondurilor speciale, ale ordonatorilor de credite, după verificarea acestora de către Curtea de Conturi.

O dată cu contul general anual de execuţie a bugetului de stat se depun, se analizează şi se aprobă şi conturile fondurilor speciale aprobate.