Planul de afaceri prezintă complet dar concis descrierea produselor şi serviciilor oferite de firmă şi explică aspectele esenţiale privind modul şi capacitatea de producţie.
Scopul acestei secţiuni a planului de afaceri este de a oferi o analiză concludentă a caracteristicilor de bază ale produselor şi serviciilor şi costul obţinerii acestora. Se întocmeşte lista principalelor caracteristici şi se elaborează acele judecăţi de valoare care le conferă importanţă.
Datele furnizate relevă realizarea efectivă în producţie a performanţelor descrise la costurile anticipate.
Prezentarea produselor se face în termeni accesibili, investitorii sau reprezentanţii băncilor nefiind în mod obligatoriu tehnicieni sau oamenii de ştiinţă în domeniul respectiv.
Referitor la problema dezvoltării produselor este necesar ca planul de afaceri să cuprindă elemente ca:
@ alegerea tehnologiei competitive;
@ explicarea perspectivei anticipate pe care ar deschide-o firmei noul produs sau serviciu;
@ explicarea dreptului de proprietate şi protecţia acestuia.
Planul de afaceri arată cum se fabrică produsul sau cum se prestează serviciul, respectiv răspunde la o serie de întrebări esenţiale, precum:
@ Cât spaţiu de fabricaţie necesită investiţia?
@ Ce tip de capital fix se solicită?
@ Există vreo fază dificilă a procesului de producţie care nu a fost încă
pusă la punct?
@ Procesul de aprovizionare este dificil sau este necesară aprovizionarea cu mult timp în avans?
Costurile de producţie au o importanţă sporită, se impune urmărirea lor în fiecare fază a procesului de producţie, gestionarea eficientă şi implementarea de programe pentru reducerea acestora.
În afară de costurile efective de producţie, sunt identificate şi prezentate sinoptic şi celelalte costuri, ca de pildă cele privind controlul calitativ, asigurarea etc. Ele sunt necesare oricum pentru secţiunea planului de afaceri privind activitatea şi rezultatele financiare.
Planul de afaceri prezintă concepţia firmei privind calitatea produselor. Nu este necesară detalierea ci scoaterea în evidenţă a modalităţilor de control pe faze de fabricaţie şi de evitare a defectelor. Problema reclamaţiilor de calitate este abordată cu deplină responsabilitate, pentru a nu îndepărta clienţii şi a nu diminua încrederea lor în produsele/serviciile firmei.
Diverse documentaţii cu caracter prea tehnic pot fi anexate la planul de afaceri sau pot fi preluate în cadrul unui studiu de fezabilitate.