Pin It

Influenţe pozitive:

  • Influenţele pozitive ale factorilor de natură legislativ-normativă: - crearea unui cadru normal de desfăşurare a activităţilor întreprinderilor mici şi mijlocii, acordarea de beneficii pentru a stimula extinderea mediului antreprenorial, consultanţa gratuită în domeniul juridic şi contabil, cursuri de perfecţionare, organizarea de evenimente special adresate comunităţii antreprenoriale, înlesnirea unei comunicări facile cu autorităţile statului român şi accesul la fonduri europene.
  • Factorii sociali pot aduce mediului antreprenorial următoarele beneficii: - putere creativă şi diferenţiere în faţa concurenţilor, "faţa umană" a unei companii, contracte avantajoase pe termen lung, pot reprezenta subiecte de negociere în privinţa obţinerii anumitor facilităţi de la statul român.
  • Factorii de ordin financiar: - contribuie în mod semnificativ la creşterea lichidităţilor unei companii, dezvoltarea pe termen lung, bugetul de promovare a produselor/serviciilor oferite şi la o îmbunătăţire continuă în relaţia cu clienţii, atunci când se referă preponderent la atragerea de fonduri prin diferite modalităţi. Sunt principalul suport

pentru dezvoltarea companiei şi un fond bine gestionat creşte viteza de rotaţie a capitalului.

  • Factorii tehnologici: - îmbracă activitatea antreprenorială şi îmbunătăţeşte serviciile oferite, susţin evoluţia şi competitivitatea mediului antreprenorial.

Influenţe negative:

  • Factorii de natură legislativ-normativă: - aplicarea legilor constituie unul dintre cele mai dese motive de dispută între companie şi statul român, multe articole de lege suferă lipsa cercetării sau a concordanţei dintre nevoile mediului antreprenorial şi ceea ce se vor a fi aceste nevoi. Deşi au existat iniţiative din partea statului pentru simplificarea procedurilor de înfiinţare a unei firme, procesul este încă anevoios.
  • Factorii sociali: - sunt cei care reclamă cea mai mare atenţie din partea antreprenorilor. Din cauza caracterului subiectiv necesită resurse de motivare, perfecţionare continuă şi monitorizare. Influenţele negative pot fi evitate de antreprenori încă de la început prin planul de afaceri: dacă se proiectează numărul optim de oameni de care firma va avea nevoie, un plan salarial care să nu aibă consecinţe negative asupra cash-flow-ului companiei, sarcini bine trasate şi evaluare neîntreruptă la un anumit interval de timp. Este factorul cel mai sensibil la schimbările mediului antreprenorial şi se formează într-un timp îndelungat. De multe ori, cel puţin în cazul companiilor care activează în zona serviciilor, factorul uman este determinant în stabilirea nivelului de calitate pentru produsele oferite.
  • Factorii de ordin financiar: - constituie punctul de atracţie în mediul antreprenorial. În raport cu legile în vigoare, atrag impozite mai mari, cereri nejustificate de sponsorizări (mai bine: cereri de sponsorizare nejustificate), pretenţii salariale. Cererea pentru un credit mai mare decât este capabilă structura financiară a companiei să susţină, va amplifica lipsa de lichididate şi nu-şi va arăta eficienţa.
  • Factori tehnologici: - sunt condiţionaţi de pregătirea antreprenorilor, de bugetul alocat, de aceştia pentru modernizare şi retehnologizare şi de modul cum angajaţii vor şti să profite de investiţia făcută. Sunt factorii cu cel mai înalt grad de perisabilitate, şi din acest motiv întâmpină dificultăţi din partea antreprenorului asupra luării unei decizii ferme de modernizare a activităţii.