Pin It

În perioada 2007-2013, eforturile vor fi îndreptate către cel de-al doilea pilon al  Politicii Agrare, şi anume dezvoltarea rurală, care a fost încadrată într-un singur cadru financiar de programare, pentru a se putea asigura coerenţa, transparenţa şi vizibilitatea politicii agricole. Acest sprijin se va acorda de către Uniunea Europeană prin intermediul acestui fond.

Acest, FEADR, fond vizează îmbunătăţirea structurilor de producţie, procesare şi marketing al produselor agricole şi forestiere şi potenţialul dezvoltării potenţialului local, din zonele rurale.

FEADR are în vedere atingerea a trei obiective ce se află în strânsă legătură cu cele trei capitole ce au fost stabilite de Comisie, şi anume:

  • Îmbunătăţirea competitivităţii agricole şi sectorului forestier, prin intermediul mijloacelor de sprijinire a restructurării;
  • Îmbunătăţirea mediului şi a spaţiului rural, sprijinul oferit pentru managementul terenurilor;
  • Îmbunătăţirea calităţii vieţii în zonele şi încurajarea diversificării activităţilor economice.

FEADR completează acţiunile naţionale, regionale şi locale şi contribuie la realizarea priorităţilor stabilite de către Comunitate. Comisia  si statele membre că întreaga contribuţie financiară publică este folosită în conformitate cu acţiunile, politicile şi priorităţile Comisiei şi cu măsurile stabilite prin Fondul European de Garantare Agricolă. FEADR finanţează, doar în sistem de cogestiune, programele de dezvoltare rurală au la bază acelaşi sistem ca şi în cazul fondurilor structurale, şi anume statele membre trebuie să elaboreze un plan naţional de dezvoltare, dar de data aceasta rurală. Pe baza acestuia Comisia va aproba axele prioritare şi măsurile care urmează a fi implementate în perioada de programare financiară.

Implementarea planului se realizează prin intermediul de programe de dezvoltare rurală, care conţin pachete de măsuri grupate în funcţie de criteriile stabilite prin politica agricolă comună. Fiecare din program stabileşte o strategie care să aibă în vedere o anumită perioadă de finanţare şi care av cuprinde o analiză a situaţiei existente, precum şi argumentarea priorităţilor alese şi impactul așteptat.

Contribuţia comunităţii europene constă în sume de bani transferate către guvernele tarilor membre Uniunii Europene, prin intermediul Comisiei Europene, cu titlu de sume de bani nerambursabile, în limita plafonului stabilit anual, precum şi în funcţie de angajamentele bugetare comunitare pentru programele de dezvoltare rurală.