Taxa vamală reprezintă o plată obligatorie, percepută de autoritatea vamală la introducerea mărfurilor pe teritoriul R. Moldova , sau la scoaterea mărfurilor de pe teritoriul vamal.
Subiecţii impunerii ai taxelor vamale sunt persoanele fizice şi juridice care importă, exportă sau tranzitează mărfuri pe teritoriul R. Moldova. Taxele vamale se aplică conform tarifului vamal.
Tariful vamal reprezintă catalogul care cuprinde nomenclatorul de mărfuri introduse sau scoase de pe teritoriul vamal, precum şi cuantumul taxei vamale aplicate acestor mărfuri. În funcţie de obiectul impunerii, deosebim: Taxe vamale la import; Taxe vamale la export; Taxe vamale de tranzit. Scopul aplicării tarifului vamal este:
- Optimizarea structurii importului de mărfuri ;
- Echilibrarea importului de mărfuri, protecţia producătorilor autohtoni ;
- Crearea condiţiilor favorabile pentru integrarea economiei R.M. în economia mondială.
Nomenclatorul de mărfuri este lista care cuprinde codurile, denumirile şi descrierea mărfurilor corespunzătoare sistemelor de clasificare aplicate în practica internaţională.
Obiectele impunerii cu taxe vamale sânt mărfurile importate, exportate sau care sânt în tranzit pe teritoriul R. Moldova.
Valoarea în vamă a mărfii este valoarea mărfii introduse sau scoase de pe teritoriul vamal, stabilită în scopul perceperii taxelor vamale şi a altor impozite.
Reglementarea în domeniul vamal este bazată pe Codul Vamal, în care s e stipulează regimurile vamale, vămuirea şi controlul vamal.
La trecerea mărfii peste frontiera vamală, declarantul anunţă valoarea în vamă a acesteia autorităţii vamale şi întocmeşte Declaraţia vamală.