1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Stiinta economica - care se ocupa cu studierea economiei la nivel mondoeconomic in ansamblul ei, a legilor care guverneaza fenomenele si procesele economice ale comunitatii internationale este stiinta economiei mondiale. Obiectul ei de studiu il constituie, principalele componente ale economiei mondiale si anume principalii agenti economici participanti directi la desfasurarea fenomenelor si proceselor economice, diviziunea mondiala a muncii (DMM) relatiile economice internationale (REI), circuitul economic mondial (CEM) si legile care le guverneaza, mecanismele fundamentale si institutiile corespunzatoare acestora, problemele care apar in diferite sfere ale vietii economico-sociale.

Cercetarea economiei mondiale isi propune sa urmareasca evolutia istorica -reala a fenomenelor si sa desprinda trasaturile esentiale care definesc fenomenul analizat, deci presupune o abordare logic-concreta a proceselor si fenomenelor economico-sociale la scara mondo-economica. Una din metodele fundamentale de studiere a fenomenelor mondoeconomice des folosita este metoda analizei si sintezei. In situatia insa cand exista un circuit economic mondial, cand statele lumii sunt incadrate in diviziunea mondiala a muncii, atunci apare si necesitatea realizarii unor comparatii internationale, care sa permita evaluarea performantelor componentelor economiei mondiale.

Ca stiinta, economia mondiala foloseste un sistem propriu de categorii economice, care reflecta anumite relatii economice internationale specifice, care reprezinta expresia teoretica a raporturilor ce se stabilesc in cadrul fenomenelor si proceselor din economia mondiala.

Pentru a putea realiza o cercetare stiintifica, este necesar sa se defineasca cu precizie anumiti parametri si sa se stabileasca concret si anumite metodologii care vor fi folosite:

 • cunoasterea unor concepte si continutul unor indicatori cu o larga circulatie internationala (ex. productie/produs, intern/national, brut/net).
 • pentru a asigura comparativitatea internationala intre diferite state, este necesara asigurarea ansamblului de indicatori, care sa permita evaluarea cat mai corecta cantitativa si calitativa a dezvoltarii (ex. structura economiei nationale, nivelul productivitatii, gradul de alfabetizare al populatiei, consumul/locuitor, etc);
 • stabilirea cu precizie a continutului indicatorilor care stau la baza statisticilor oficiale ale tarilor membre pentru ca in practica exista metodologii diferite de calcul pentru acestia;
 • in compararea unor marimi globale (ex. PNB) care sunt exprimate in diferiti bani nationali - trebuie sa se acorde atentie la convertirea acestor marimi din moneda nationala intr-o moneda de obicei etalon - astfel incat sa se poata corecta influenta unor factori care ar denatura rezultatele;

Metodele si tehnicile de previziune, ca mod de cercetare si cunoastere a realitatii pentru a anticipa o actiune viitoare pe baza unor criterii de rationalitate si de optim, sunt numeroase si pot fi folosite in functie de situatiile concrete. Dintre acestea amintim:

 • metodele fundamentale: metode de analiza si sinteza, metoda interpretarii sistematice;
 • metode de previziune pe elemente: metoda extrapolarii, a interpelarii, metoda evenimentelor precursoare;
 • metode structurale: metoda scenariilor, metoda aproximatiilor succesive;
 • metode ale modelarii economico-matematice;
 • metode intuitive: metoda discutiilor in grup, metoda anchetelor iterative;
 • metode de echilibru: balante previzionale;
 • metode de previzionare a fluctuatiilor ciclice.

Pe masura dezvoltarii economiei mondiale, urmare a adancirii diviziunii mondiale a muncii si a diversificarii relatiilor economice internationale, din stiinta economiei mondiale, s-au desprins un sir de discipline specializate pe diferite domenii mondo-economice si anume: economia comertului international, economia turismului international, relatii financiar-valutare, cooperarea economica internationala etc. Aceste discipline se sprijina pe concluziile teoretice ale stiintei economiei mondiale si urmaresc, analizeaza mecanismele si politicile caracteristice pe domenii - cauta raspunsuri concrete la aceste problematici.

Procesele mondo-economice sunt in centrul atentiei unui mare numar de cercetatori - specialisti de prestigiu, care realizeaza lucrari de referinta, studii, programe pentru solutionarea unor probleme majore ale lumii contemporane.

Este remarcabila cresterea preocuparilor pentru cercetarea viitorului economiei mondiale, demonstrata prin realizarea a diferite modele, prognoze, scenarii asupra perspectivelor economiei mondiale la nivel global sau numai al unor structuri, pe diferite perioade de timp. Sunt cunoscute in lume, multe institutii guvernamentale si neguvernamentale sub egida carora au aparut rapoarte referitoare la economia mondiala. Sunt, de asemenea numeroase cercuri de initiativa, asociatii savante, grupuri de opinii, care organizeaza cercetari si discutii. Rolul lor este foarte important si aceste discutii oficiale beneficiaza de pe urma unor centre de cercetare in care expertii efectueaza o prima triere a problemelor in incercarea de a identifica variante de solutionare. Un centru util de cercetare a fost "Miscarea Pug-wasch", care a studiat probleme ale stiintei moderne si ale dezarmarii. Un alt cerc neoficial care s-a impus atentiei, "Centrul de studii economice si sociale pentru lumea a treia" sau "Clubul de la Roma" a luat fiinta in anul 1968 si aduna la masa rotunda personalitati din cele mai diferite sectoare din intreaga lume pentru a dezbate in comun problemele lumii contemporane. Initiatorul sau, dr.Aurelio Peccei, a subliniat valoarea dezbaterilor deschise, oneste, de convingeri diferite, dar orientate spre indreptarea relelor care afecteaza lumea. Clubul de la Roma, nu are un plan al preocuparilor, dar realizeaza studii, de catre un numar mare de specialisti din cele mai diverse locuri si directii.

Sunt si alte foruri care examineaza procesele mondo-economice cum ar fi Centrul de Competitivitate Luizana, Summiturile G7(8), G20 etc. Sunt de asemenea convocate sub egida ONU, conferinte internationale in cadrul carora se dezbat subiecte care privesc existenta omenirii, cum sunt: problemele mediului inconjurator, hrana si populatia, energia si materiile prime, asezarile urbane, stiinta si tehnica, dezvoltarea economica. Apoi sunt organizatiile din Sistemul Natiunilor Unite care ofera o viziune globala, intemeiata pe o analiza profunda asupra economiei mondiale:

o Consiliul economic si social ONU (ECOSOC) in virtutea unor rezolutii a Adunarii generale a ONU - adoptata in 1947, examineaza anual situatia economiei mondiale; o Comisiile economice regionale ONU: aceste comisii publica annual rapoarte privind rezultatele analizelor la nivel continental. o Institutiile specializate ale ONU - analizeaza aproape toate domeniile de activitate economica pe plan mondial.

Loading...