1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

BRIC nu este o organizaţie politică sau economică. BRIC este un acronim atribuit de compania de analiza financiara Goldman Sachs începînd cu 2001 şi consacrat o dată cu raportul din 2003 al aceleiaşi entităţi. Deci BRIC reprezintă Brazilia, Rusia, India, China. Nu numai atît, dar există şi alte abrevieri. Se vorbeşte în paralel de BRIMC (incluzînd, pe lîngă Brazilia, Rusia, India, China şi Mexicul) sau doar de troika RIC (excluzînd Brazilia) ca şi de alte grupuri de ţări, "N-11" ("urmatoarele 11") ce se vor dezvolta într-un ritm susţinut.

BRIC este organizaţia ţărilor cu ritm rapid de dezvoltare, incluse şi în G20. În cadrul reuniunilor, Rusia a reiterat ideea reformării sistemului financiar mondial şi creării unei noi valute de rezervă, însă China a reuşit să se impună ca lider al celor două organizaţii. Brazilia, Rusia, India şi China, aşa-numite state BRIC, vor deveni, în cîţiva ani mai puternice, din punct de vedere economic, decat G7, grupul celor mai dezvoltate ţări. Se consideră că produsul intern brut al Chinei va fi mai mare decat cel al Statelor Unite pana în 2027, adică mai puţin de 20 de ani, ceea ce ar însemna un PIB al BRIC mai mare decît al G7. Brazilia e singura dintre cele patru a carei economie nu s-a dezvoltat la nivelul scontat, însă rata ei de creştere este pozitivă. În ceea ce priveşte India se estimează în 2009 o creştere economică de aproape 6%, iar în 2010, o rată dublă faţă de anii anteriori, de doar 3%. În plus, indieni au votat, recent, pentru un guvern format dintr-o coaliţie, care doreşte să implementeze reforme pentru creştere. Potrivit estimărilor, cererea la nivel local se va majora cu 12% în 2009, permiţînd creşterea produsului intern brut cu 10%, comparativ cu anul precedent. Atît India, cît şi China, au potenţial de creştere de 10% pentru următorii cîţiva ani. Indicatorii macroeconomici ai BRIC sunt încă modeşti, dar promiţători. Pe fonul crizei financiare din 2008-2009 acestea sunt printre puţinele state care au avut o creştere economică pozitivă. Aceasta le-a permis şi mai mult să se afirme pe plan internaţional.

În 2009 şi 2010 dezvoltarea economiei mondiale depinde de aceste patru ţări. Deja, ele reprezintă 15 % din produsul intern brut global. China a întrecut Germania şi este pe cale să depăşească şi Japonia. Celelalte trei sunt foarte aproape de a deveni mai importante, din punct de vedere economic, decît Canada.

Se consideră că întîlnirile BRIC, prima avînd loc în Rusia în luna iunie 2009, ar putea deveni mai populare şi mai interesante decat cele ale G8. La prima lor întîlnire s-au atins următoarele subiecte:

Cele patru state au ajuns la o înţelegere privind intensificarea cooperării, contracararea şocului produs de criza financiară internaţională şi stimularea redresării economiei mondiale;

Au propus în legătură cu problema reformei instituţiilor bancare internaţionale că trebuie să se întărească dreptul la cuvînt şi reprezentativitatea pieţelor emergente şi a ţărilor în curs de dezvoltare în cadrul instituţiilor financiare internaţionale şi au subliniat necesitatea instituirii unui sistem financiar internaţional stabil, previzibil şi pluralist; Cele 4 ţări s-au pronunţat împotriva protecţionismului comercial şi şi-au exprimat hotărîrea de realizare a dezvoltării durabile şi de intensificare a cooperării tehnico- ştiinţifice şi din domeniul învăţământului.

De menţionat că populaţia celor 4 ţări reprezintă 42% din cea mondială şi PIB-ul lor ocupă 14,6% din cel mondial. Concomitent cu creşterea rapidă a puterii economice, influenţa internaţională a celor 4 ţări creşte pe zi ce trece. Prima întâlnire dintre conducătorii Chinei, Rusiei, Braziliei şi Indiei a subliniat în faţa comunităţii internaţionale hotărîrea principalelor ţări emergente de a face faţă provocărilor crizei financiare mondiale.

Loading...