1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Atacurile de la 11 septembrie (SUA, 2001), atacurile din Londra (Marea Britanie, 2005), bombardamentele de la Sharm el-Sheikh (Egipt, 2005), bombele din trenurile de navetişti din Madrid (Spania, 2004), explozia şcolii din Beslan (Rusia, 2004), atentatele din metroul din Moscova (Rusia, 2010) sunt probabil cele mai cunoscute atacuri teroriste din istoria recentă. Atacurile teroriste au provocat nu numai moartea celor nevinovaţi, dar au contribuit şi la emiterea de noi legi privind combaterea terorismului, având şi un impact sever asupra economiei globale.

Ca rezultat direct al atentatelor de la 11 septembrie, e de aşteptat ca despăgubirile din asigurări plătite să fie cele mai mari legate de un singur eveniment în istoria SUA să le depăşească cu mult pe cele provocate de orice alt act terorist din lume. Impactul asupra turismului a fost enorm, cu pierderi estimate între 7 şi 13 miliarde dolari în venituri şi 25000 de slujbe pierdute până în 2003. Piaţa bursieră s-a închis pentru 6 zile, imediat după atacuri, iar DJIA (Dow Jones Industrial Average) a căzut 684 puncte (7,1%) în acea zi şi 1369.7 puncte (14,3%) până la sfârşitul săptămânii, fiind cea mai mare cădere din istorie.

In unele cazuri efectele terorismului pot fi de lungă durată în special în zonele care depind economic de industria turismului cum ar fi:

  • A doua Intifadă şi atentatele sinucigaşe Hamas care au afectat puternic industria turismului din Israel.
  • Atentatele comise de Jemaah Islamiah în Bali, insulă cu populaţie majoritar hindusă din Indonezia, pentru care turismul este industria majoră.

Cateva institute de cercetare, impreuna cu Ministerul Turismului din Israel au realizat un studiu prin care au demonstrat ca atacurile teroriste repetate au un efect puternic asupra comportamentului turistilor internationali, in schimb efectul acestor atacuri asupra turitstilor interni e mai slab. Conform evidentei Biroului Central de Statistica Israelian, s-a inregistrat o scadere de 60% a turistilor internationali si de doar 10% a turistilor interni, dupa atacurile Al- Aqsa Intifada.

În saptamanile de dupa atacurile de la 11 septembrie la New York si Washington, pasagerii au evitat aeroporturile pe masura ce efectele acestor atacuri au avut repercursiuni dincolo de granitele Statelor Unite, cu ramificatii grave pentru multe companii aeriene. La scurt timp dupa 11 septembrie 2001, multe companii aeriene au falimentat. Iesit din comun a fost faptul ca o serie din aceste companii aeriene functionau de zeci de ani, si nu toti erau operatori americani de transport.

Atacurile teroriste de la Londra au avut un efect negativ asupra turismului din Marea Britanie care cheltuieste anual in jur de 15 miliarde de dolari pentru sustinerea acestei industrii. Londra, pe langa faptul ca este una dintre marile atractii turistice ale lumii, este si un important centru al modei de care profita marile retele de magazine si case de moda din intreaga lume. Dupa atentatele teroriste de la metrou, numarul clientilor din zonele comerciale a scazut cu 27%, iar numarul turistilor s-a redus dramatic, la fel s-a intamplat si in urma atacurilor teroriste din India si a protestului din Thailanda din 2008.

Prevenirea şi combaterea terorismului.

Problema terorismului este studiată de organizaţiile guvernamentale şi non- guvernamentale, de instituţiile de cercetări ştiinţifice, serviciile speciale, departamentele militare etc. Sunt organizate multiplele conferinţe, seminare, simpozioane, a apărut o disciplină specială, care este numită „terologia".

Din punct de vedere al organelor, care luptă cu terorismul, acesta este una din cele mai dificile probleme de asigurare a securităţii statului, societăţii şi persoanei. Complexitatea principală constă în aceea, că lupta eficientă cu terorismul presupune nu numai măsuri, îndreptate nemijlocit contra lui, dar de asemenea, dacă nu dezrădăcinarea acelor factori, care nemijlocit contribuie la apariţia şi dezvoltarea lui.

Convenţia ONU din 1973 stipulează ca "fiecare stat-participant prevede pedeapsa respectivă pentru astfel de crime reieşind din caracterul grav a lor."

Unele state fixează sub raport juridic conţinutul şi mecanismul reglamentării juridice în sfera luptei cu terorismul în formă de legislaţie excepţională. În Marea Britanie la începutul anilor '70 a fost efectuată codificarea, în rezultatul căreia la 29 noiembrie 1974 a fost adoptată Legea cu privire la preîntîmpinarea terorismului (prevederi provizorii). La 25 martie 1976 parlamentul englez legislativ definitivează modificările la legea menţionată, care stabileşte, în particular, măsuri suplimentare privind responsabilitatea penală pentru finanţarea activităţii teroriste, pentru nedenunţarea pregătirii unui act terorist şi tăinuirea persoanelor învinuite de terorism.

Comunitatea mondială respinge terorismul ca mijloc de realizare a scopurilor politice. Lupta cu terorismul a fost declarată de către Organizaţia Naţiunilor Unite drept o sarcină prioritară a comunităţii mondiale. Totuşi el continuă să facă parte din arsenalul forţelor politice şi nu poate să nu fie luat în seamă la analiza posibililor rezultate ale luptei politice într-o societate sau altă, într-un stat sau altul. In toate cazurile în rezultatul terorismului politic în societate se creează o atmosferă de nesiguranţă în ziua de mîine, o stare de frică şi fărădelege, ce afectează climatul politic, cultura societăţii, distruge temeliile ei integraţioniste, contribuie la creşterea stărilor de spirit distructive.

In opinia experţilor occidentali, eforturile actuale ale organelor de stat şi de drept nu sînt capabile să pună capăt terorismului, şi cu atît mai mult să înlăture rădăcinile lui sociale şi politice din care cauză terorismul îşi continuă activitatea distructivă în secolul XXI. Pentru multe grupuri şi organizaţii extremiste teroarea, ca şi mai înainte, este principalul mijloc cu ajutorul căruia autorităţile pot fi impuse să îndeplinească condiţiile lor, chiar dacă teroriştii nu se bucură de susţinerea majorităţii populaţiei. Unele studii compară terorismul după semnificaţia lui pentru omenire cu problemele, legate de armamentul nuclear, sau problemele ecologice.

Loading...