loading...

În cazul când nu puteți vizualiza articolul faceți refresh la pagină (butonul F5).

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Rezultă din cele prezentate faptul că se poate vorbi în prezent de un comerţ electronic tradiţional şi de un comerţ electronic pe Internet, acesta din urmă putând fi considerat ca un set de protocoale de comunicaţie, de modalităţi de utilizare şi funcţii executate, o mare bibliotecă de informaţii disponibile sau o modalitate de a „lega" oamenii din întreaga lume.

1. Prezentarea generală a Internetului

Calculatoarele se pot „lega" între ele, dintr-o asemenea legătură rezultând reţele de calculatoare. În general, o reţea de calculatoare are în componenţa sa un computer puternic, care gestionează utilizarea reţelei în cauză, cunoscut sub denumirea de server.

Internetul nu este însă o singură reţea de calculatoare, ci înseamnă un număr foarte mare de reţele care au în comun utilizarea unor moduri de comunicare specifice, acestea fiind denumite protocoale. Se poate spune deci că Internetul înseamnă o „reţea a reţelelor", care acoperă toată suprafaţa pământului. Calculatoarele devin, în reţeaua Internet, nişte comutatoare care conectează reţelele între ele. Acestea pot să transfere mesaje către şi de la calculatoare ce utilizează protocoale diferite. Transferul de informaţii, de orice fel ar fi acestea (text, grafică etc.), se face utilizând legături diverse între reţelele, transferul fiind realizat de la un calculator la altul până ce destinaţia finală a fost găsită. În situaţiile în care calea spre destinatar nu este disponibilă, mesajul va fi trimis înapoi în mod automat. Pentru a se transmite informaţii (sub forma unor fişiere) de la un calculator la altul, se utilizează protocoalele de fişier (FTP), iar pentru a schimba informaţii cu un calculator este necesară o parolă, existând însă locuri în reţea care permit oricui să se „lege" de acestea şi să obţină fişierele dorite.

Pornind de la cele prezentate, se poate spune că Internetul reprezintă o reţea globală de computere interconectate, care permite circulaţia informaţiei pretutindeni, asigurând legătura cu orice document de pe Internet, fiind folosite pentru a facilita căutarea printre ofertele de pe Internet.

Dezvoltarea Internetului a fost una foarte puternică, înregistrând un ritm ameţitor. Astfel, dacă în luna iulie 1995 doar 10% din utilizatorii reprezentaţi de organizaţii foloseau Internetul, ca urmare a unui asemenea ritm, numărul acestor utilizatori s-a dublat în fiecare an, ajungând în anul 2000 la circa 90%, existând deja circa 12 milioane de servere şi peste 300 milioane de utilizatori. Ca pondere în populaţia totală, utilizatorii Internet înregistrează o creştere de la 0,63% în anul 1995 la 4,78% în anul 1999. Pe zone geografice, numărul persoanelor conectate la Internet este mult diferită, aşa cum, de altfel, rezultă din tabelul 15.1.

Tabelul 15.1.

Numărul de utilizatori pe Internet (septembrie 1999)

Zona geografică

Număr de persoane (milioane)

SUA şi Canada

112,40

Europa

47,15

Asia/Pacific

33,61

America Latină

5,29

Africa

1,72

Orientul mijlociu

0,88

Total

201,05

 

Sursa: Nua Internet Surveys

 

În acelaşi an, 1999 (luna iunie), existau circa 3,6 milioane de web site-uri unice, deci fără a se lua în calcul site-urile identice de pe servere diferite, dintre care 2,2 milioane web site-uri unice publice, acestea însemnând circa 288,2 milioane de pagini şi 500,5 milioane de fişiere.

Comerţul pe Internet prezintă o serie de particularităţi, cele mai importante fiind următoarele trei:

 • piaţa reprezintă chiar reţea şi este deschisă la scară globală;
 • existenţa unui număr nelimitat de parteneri, atât cunoscuţi, cât şi necunoscuţi;
 • reţelele deschise nu sunt protejate, fiind necesară securizarea acestora.

2. Internetul în comerţ

În derularea sa, o tranzacţie comercială are trei principale etape: etapa de căutare şi publicitate, etapa de contractare şi plată şi etapa de livrare. Oricare sau toate aceste etape pot să se realizeze prin intermediul Internet-ului, fiind acoperite astfel de conceptul de comerţ electronic.

În acest domeniu, al comerţului, Internetul îşi găseşte un teren propice de dezvoltare, însemnând, aşa cum se susţine de către literatura de specialitate[1], cel puţin următoarele:

 • globalizarea afacerilor şi a întreprinderilor mici şi mijlocii;
 • reducerea şi chiar eliminarea intermediarilor, făcând posibil contactul direct între furnizori şi clienţi;
 • schimbarea naturii pieţei dintr-o locaţie fizică într-una virtuală;
 • oferirea de noi oportunităţi de afaceri, schimbând tipul şi forma relaţiilor comerciale, creşterea interesului privat, a rolului forţelor pieţei şi valorilor întreprinderii şi scăderea influenţei statului, ca efect al globalizării pieţelor, circuitelor financiare şi reţelelor imateriale.

Internetul măreşte câmpul de acţiune al comercianţilor, înlăturând barierele de intrare în acest câmp, chiar şi pentru întreprinderile mici şi mijlocii. În acelaşi timp, Internetul oferă consumatorilor posibilitatea alegerii dintr-o cantitate şi calitate din ce în ce mai mare, alternativa de a căuta cele mai competitive produse de pe piaţa globală. Mai mult, schimbările intervenite în tehnologie, în primul rând, în cea informaţională, vin să-i ajute pe cei ce doresc să-şi extindă sfera vânzărilor în afara graniţelor, acţionând într-un mediu electronic şi având astfel la dispoziţie soluţii rapide, soluţii ce-i feresc de izolare şi de menţinere în limite impuse de graniţele ţării.

În comerţ, Internetul face posibilă existenţa unor schimbări radicale, mai ales în ceea ce priveşte politica de publicitate, de vânzare şi, în general, de marketing. Internetul oferă motive serioase de a fi utilizat în afaceri, principalele rămânând însă rapiditatea tranzacţiei, preţurile şi selectivitatea. Astfel, pentru a prezenta doar un exemplu, efectul marketingului on-line trebuie văzut în condiţiile a cinci componente:

 • partea promoţională a produsului sau serviciului;
 • menţinerea contactului de la om la om;
 • încheierea vânzării;
 • tranzacţia;
 • respectarea comenzii.

Internetul excelează în acest domeniu, deoarece permite accesul la informaţie oricărui doritor din milioanele de abonaţi. Pentru a avea succes în promovarea produsului, un specialist în marketing trebuie să ştie să provoace interes în ceea ce prezintă pe Internet, ceea ce înseamnă că trebuie să înţeleagă şi să cunoască interesele şi obiceiurile celor ce folosesc Internetul. Reclama pe Internet este mult diferită de cea de la televizor sau radio. Aici nu există pauze de publicitate şi nimeni nu este nevoit să citească lucruri neinteresante. Spre deosebire de televizor, unde, vrem nu vrem, vedem reclama şi aşteptăm continuarea programului, aici totul este diferit. Tehnologia se dezvoltă permiţând simultaneitate (sunet şi imagine) şi comunicare vocală, acest lucru oferind din ce în ce mai multe posibilităţi de contact liber între două persoane. Tranzacţiile prin Internet sunt înscrise într-un registru şi, în general, plăţile se fac cash sau prin carte de credit. Până nu demult, ultimele detalii de afaceri nu se stabileau prin Internet, iar din motive de securitate, datele cărţii de credit erau transmise prin telefon. Acum, sistemul se perfecţionează pe zi ce trece, prin existenţa unor noi companii care asigură acurateţea şi siguranţa unei tranzacţii pe Internet, cum ar fi: DigiCash, CyberCash sau NetCash.

Încheierea tranzacţiei este un lucru extrem de important, însă maniera în care se face plata, acurateţea informaţiei şi a transportului, dar şi multe altele sunt extrem de importante într-o tranzacţie. Relaţia dintre firmă şi client este importantă, iar folosind şi e-mail-ul şi Internet Phone se reuşeşte încheierea unor afaceri profitabile.

Imensa expansiune a Internetului şi în special a reţelei internaţionale (WWW) a condus la o participare masivă din partea consumatorilor şi a firmelor la o „piaţă globală on-line".

Adoptarea rapidă a Internetului ca un mediu comercial a făcut ca multe firme să experimenteze noi metode de marketing în medii computerizate. Dezvoltarea Internetului se extinde dincolo de folosirea acestuia ca mijloc de comunicare, trecându-se la abordarea sa ca o nouă piaţă.

Popularitatea pe care o deţine în prezent reţeaua internaţională (WWW) ca mediu comercial este datorată capacităţii sale de a facilita răspândirea informaţiilor şi a resurselor şi capacităţii de a oferi un canal eficient pentru reclamă, marketing şi chiar directa distribuire a unor bunuri şi servicii informaţionale.

Deloc surprinzător, categoriile de mărfuri care atrag cei mai mulţi cumpărători şi vînzători pe Internet sunt hardware şi software.

Numeroase rapoarte apreciază că reclamele sunt mult mai eficiente pe această reţea. În acelaşi timp, rezultatele marketingului pe reţea sunt de 10 ori mai mari, vânzările fiind mai eficiente cu 10% în cadrul bugetului de reclamă. Cheltuielile necesare pentru a face marketing prin Internet sunt cu V mai mici decât cele necesare pentru acţiunile convenţionale. De aici, marele interes manifestat de către firme pentru complexitatea tehnologică şi scurtarea timpului necesar unei tranzacţii.

Firmele folosesc diferite mijloace de comunicare pentru a menţine legătura atât cu clienţii lor permanenţi, cât şi cu cei potenţiali. Comunicarea în marketing deţine trei funcţii: de informare, de amintire şi de convingere. Primele două pot fi realizate şi de sistemele de comunicare tradiţionale, însă funcţia de convingere, necesară pentru a diferenţia un produs sau o marcă, este limitată în mass-media tradiţională. Internetul a revoluţionat însă sistemul de distribuţie a informaţiilor, alterând imaginea celorlalte mijloace de comunicare. Acum, noul sistem de comunicaţii în marketing (many-to-many) este un model definitoriu al reţelei, oferind şansa desprinderii de mediile marketingului tradiţional. Cele mai multe progrese din punct de vedere al afacerilor şi marketingului au loc pe acea porţiune a Internetului denumită WWW.

Ca mijloc comercial, reţeaua oferă un număr important de avantaje, care pot fi analizate din ambele puncte de vedere, cel al clientului şi cel al firmei.

Avantajele cumpărătorului sunt primele dintre caracteristicile structurale ale mediului, incluzând accesul la informaţie, mecanisme de căutare şi produse on-line care conduc, de fapt, la siguranţa deciziei de cumpărare. Numeroase firme se dezvoltă ca urmare a capacităţii reţelei de canal distributiv, mediu al comunicaţiei în marketing, făcând afaceri prin intermediul Internetului cu propriul potenţial. Aceste capacităţi sunt asociate cu tehnologia reţelei şi cu natura interactivităţii acesteia.

În contextul celor prezentate, un important beneficiu pentru consumatori constă în accesul la mari cantităţi de informaţii, care-i ajută să ia decizii importante la cumpărarea unui produs.

Sondajele făcute au stabilit că cei conectaţi la reţea consideră extrem de impor­tant accesul la informaţie, beneficiile folosirii mediului de comunicaţie fiind mult mai mari în comparaţie cu vechile moduri de comunicare şi de informare. Capacitatea reţelei de a acumula, analiza şi controla mari cantităţi de date specializate în diferite domenii poate facilita procesul găsirii produsului dorit, reprezentând şi o cale de a economisi timp.

Posibilitatea de a testa produsele on-line poate facilita, în acelaşi timp, cumpă­rarea. Există, de asemenea, posibilitatea de a alege dintr-un număr mare de produse datorită mărimii reţelei. În completarea celor de sus, menţionăm, de asemenea, avanta­jele consumatorilor industriali, care pot concura astfel cu alţi producători într-o piaţă electronică deschisă. Acest lucru conduce la îmbunătăţirea calităţii şi la creşterea varietăţii de bunuri în medii foarte largi de desfacere.

Şi pentru firme, Internetul oferă avantaje multiple, beneficiile acestora crescând o dată cu folosirea reţelei ca piaţă de desfacere.

În primul rând, reţeaua oferă anumitor clase de producători participarea în cadrul unei pieţe de desfacere cu costuri minime. Acest lucru este mai des întâlnit la firme din domeniul publicistic, servicii informaţionale sau categorii de produse digitale. Din ce în ce mai mulţi consideră avantajos Internetul, pentru că vânzătorii şi cumpărătorii pot obţine contacte directe unul cu celălalt, diminuând astfel costurile şi economisind timp, tranzacţiile fiind mult mai eficiente.

În al doilea rând, afacerile încheiate pe reţea transferă mai multe funcţii clientului prin comenzi on-line. Acest lucru permite apariţia unui al treilea beneficiu, sub forma capturării informaţiei clientului. Tehnologia oferă firmei capacitatea de a aduna şi monitoriza alegerile clienţilor, preferinţele acestora. Se poate observa însă existenţa multor probleme sociale, legale şi tehnologice, la actualul nivel tehnologic, care diminuează totuşi aceste beneficii.

În prezent, majoritatea firmelor folosesc reţeaua, în primul rând, pentru a trans­mite informaţii despre firmă, ofertă şi pentru comunicarea cu alte firme şi consumatori.

Natura interactivă a reţelei oferă o altă categorie de beneficii datorită dezvoltării unei relaţii cu clienţii săi. Reţeaua este activă 24 de ore din 24. Din perspectiva de marketing este extrem de importantă discutarea preţului în comparaţie cu beneficiile şi calităţile produsului, având în vedere necesităţile clientului.

Există, de asemenea, o serie de avantaje operaţionale ca urmare a utilizării reţelei Internet în afaceri. Amintim în acest sens:

 • procentajul mic de erori;
 • economisirea timpului;
 • reducerea costurilor datorită folosirii bazelor de date electronice;
 • crearea de noi pieţe şi segmente de desfacere;
 • mărirea vânzărilor;
 • intrarea mai rapidă în cadrul unei pieţe de desfacere;
 • rapiditatea mai mare a procesului de cumpărare.

Asemenea avantaje se datorează abilităţii şi uşurinţei cu care pot fi găsiţi potenţialii clienţi şi eliminării unor întârzieri între diferiţii paşi ai proceselor unei tranzacţii.

Un fenomen de amploarea Internetului nu putea să lase indiferentă lumea afacerilor, acesta dovedindu-se nu numai un mijloc de comunicare deosebit de eficient, ci şi un canal de distribuţie pentru bunuri şi servicii tot mai diverse.

În cadrul sferei Internetului nu trebuie incluse doar tranzacţiile on-line, deoarece sporirea reţelei a generat creşteri puternice şi în alte domenii, legate direct sau indirect de dezvoltarea comerţului on-line.

În acest context, pot fi identificate cel puţin patru componente ale economiei Internetului, respectiv:

 • infrastructura, care cuprinde furnizorii de servicii Internet, producătorii de calculatoare şi echipamente de reţea, de fibre optice şi de sisteme de securitate;
 • aplicaţiile, respectiv firmele de consultanţă Internet, aplicaţiile pentru comerţ on-line, aplicaţiile multimedia, programe pentru dezvoltarea de site-uri, programe pentru motoare de căutare, baze de date utilizabile pe web, instruire on-line;
 • intermediarii, adică firmele care rezistă pe Internet, dar care nu câştigă direct din tranzacţii, ci din reclamă, taxe de membru, comisioane; agenţii de bilete on-line, brokeri on-line, agenţii de publicitate on-line etc.;
 • comerţul on-line, comercianţii cu amănuntul, producătorii care vând direct pe Internet, furnizorii de servicii pe bază de abonament, firme de transport care îşi vând biletele on-line, divertisment on-line, diverse alte servicii.

De-a lungul timpului, structura componentelor s-a modificat şi fiecare etapă în evoluţia Internetului a coincis cu preponderenţa unuia dintre niveluri. În primii ani ai Internetului, investiţiile s-au axat pe tehnologii şi servicii care să dezvolte infrastruc­tura, să atragă utilizatorii spre comerţul on-line. În prezent, cheltuielile legate de tehno­logie încep să aibă o pondere din ce în ce mai mare, vânzările şi marketingul, împreună cu crearea de web site-uri, având un rol important în îmbunătăţirea mediului Internet şi în stimularea comerţului on-line. Desigur, obiectul lucrării de faţă îl constituie comerţul, iar în acest context ne vom canaliza şi în continuare analiza pe această zonă.

 

[1] D.Patriche, V.Ionaşcu, M.Popescu, Economia comerţului, Editura Uranus, Bucureşti, 2002, pag. 159.

Loading...