1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Sunt numeroase definiții ale marketingului, care exprimă în opinia noastră aceleași preocupări - satisfacerea nevoilor clientului, însă care în abordarea practică a domeniului pun pe primul loc elemente diferite; din multitudinea acestora, patru ni s-au părut mai relevante și mai adaptate contextului. Iată care sunt acestea:

 1. Marketingul înseamnă să te informezi asupra nevoilor clientelei, să modelezi produsul astfel încât să corespundă cât mai mult acestor nevoi, să convingi clientul să satisfacă aceste nevoi și, în final, să te asiguri că produsul este ușor accesibil atunci când clientul vrea să îl cumpere. - Gerry Draper, manager la British Airways
 2. În mod fundamental, marketingul caută mai întâi o cerere, ulterior creând un produs sau furnizând un serviciu astfel încât să satisfacă aceasta cerere. Vânzarea în schimb urmează calea inversă, creând un produs sau serviciu pe care încearcă ulterior să îl vândă. Principalul în marketing este de a stabili o fidelitate solidă a clientelei, astfel încât consumatorul să nu cumpere doar o singură dată. - Melvyn Grene
 3. Sensul veritabil al marketingului este de a fi atent la cererea pieței și de a satisface această cerere pentru a obține un profit. Superioritatea în marketing decurge deci din a fi mai atent decât concurența la schimbările pieței. - Anderson & Lembke, directorii unei agenții de publicitate suedeze
 4. Marketingul este într-atât de important încât nu poate exista ca funcțiune separată într-o întreprindere, pe același loc cu administrația sau cu resursele umane. Marketingul cere un lucru separat și un grup de activități distincte. El reprezintă dimensiunea centrala a întreprinderii, este munca întregii organizații văzuta sub unghiul rezultatului final, adică din punctul de vedere al clientului. Iată de ce toate departamentele unei firme ar trebui să se simtă răspunzătoare de marketing. - Thomas F. Powers, “Introduction to management in the hospitality industry”

Așa cum ați constatat, din anumite puncte de vedere, acestea sunt mai mult concepții de marketing decât definiții, și aceasta deoarece marketingul are mai mult aplicație practică decât dimensiune teoretică. Sintetizând, marketingul este o atitudine absolută față de orice afacere, înglobând permanent fluxul continuu al schimbărilor de pe piețele deja existente cu căutarea de noi debușee, adaptând amenajările și serviciile oferite de hotel noilor piețe/clienți, și, totodată, încercând să cucerească/atragă aceste noi piețe.

 • Ce presupune managementul marketingului

Ciclul continuu al marketingului pleacă de la căutarea de informații, continuă cu:

 • analiza complexă a concurenței (analiza SWOT),
 • analiza produsului propriu,

concretizându-se spre final în politica de marketing (înglobând toate cele patru componente ale sale: politica de preț, de produs, de promovare și de plasament/distribuție) și se termină cu:

 • procesul de vânzare (directă, la telefon sau prin corespondență

- clasic sau electronic); acest ultim proces generează însă noi căutări care, după cum am văzut, stau la baza acestui ciclu.

Marketingul cere o analiză atentă a surselor de venit existate sau potențiale. Cum vânzarea cere același tip de efort intelectual și material, o parte din cheltuielile necesare procesului de vânzare pot fi economisite prin utilizarea procesului de marketing.

Dar piețele și în consecință debușeele se schimbă în permanență, drept urmare este din ce în ce mai necesară redefinirea lor continuă. De aici rezidă poate greșeala unora dintre firmele de turism. Spre exemplu, unele firme din domeniul hotelier consideră că hotelurile și restaurantele sunt construite pentru un segment bine definit din piață și, deoarece la început au în general mult succes, nu întreprind nici o tentativă de a le redefini rolul pe piață sau de a căuta noi clienți. Una dintre motivațiile comportamentului lor constă în faptul că, odată ce imobilul este construit, nu este foarte ușor să se modifice produsul în funcție de schimbările pieței, având în vedere că acesta este în principal constituit din camere, la aceasta adăugându-se și reticența oamenilor de a schimba ceea ce odinioară mergea bine.

Practica a dovedit că produsul hotelier poate fi însă modificat în câteva moduri:

 • reînnoind decorațiunile;
 • organizând săptămâni sau luni tematice;
 • schimbând uniformele personalului;
 • variind meniurile din restaurante;
 • reeșalonând tarifele;
 • imprimând și distribuind noi materiale publicitare;
 • îmbunătățind constant prestațiile hoteliere.

Decizia aparține managerilor fiecărei organizații din cadrul industriei ospitalității și este în concordanță cu informațiile oferite de piață și în mod special cu segmentul țintă de clientelă vizat.

Loading...