1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Activitatea de restaurație se desfășoară împreună cu și în afara prestației turistice. Oriunde s-ar efectua această prestație ea este realizată pentru colectivitate, pentru societate, având un caracter mai mult sau mai puțin social.

Prin restaurație socială desemnăm în general restaurantele pentru colectivități, localizate în: întreprinderi, unități administrative, unități de învățământ de toate gradele, spitale, clinici, cămine de bătrâni și copii, tabere, armată, comunități religioase etc.

Din punct de vedere al publicului țintă, activitatea restaurantelor poate fi grupată în două sectoare: restaurante cu vocație comercială și restaurantele colective, cu vocație socială. Dacă ultima categorie reprezenta dominanta din ultimii zece ani pe piața vest-europeană (cu o pondere de circa 58-62 %), se observă în ultima vreme o ușoară creștere a ponderii restaurantelor comerciale. Aceasta se explică prin creșterea constantă a numărului de restaurante comerciale, datorită accentului pus pe rapiditatea serviciilor cât și datorită schimbărilor de venit ale clienților care își permit să facă apel la astfel de servicii/unități.

 • Restaurația cu caracter social

Cantina-restaurant era o unitate foarte răspândită în trecut, în majoritatea întreprinderilor și instituțiilor din România. Dotarea acestor unități se face cu mobilier simplu dar rezistent. Pregătirea mesei se face în bucătăriile proprii sau preparatele sunt aduse din bucătăriile altor unități. Mesele sunt servite în general pe bază de abonamente pentru meniuri unice sau în unele cazuri cu posibilitate de alegere. În afara componentelor din meniu, clienții au posibilitatea să cumpere băuturi răcoritoare, dulciuri, fructe, alte alimente preambalate.

Restaurantele cu autoservire (self-service) au înlocuit în ultima vreme restaurantele cantină. Amenajarea lor este mai puțin costisitoare și luxoasă în comparație cu cea a restaurantelor cu autoservire; nivelul de confort este redus, dotările sunt simple, investiția de bază o constituie linia de autoservire, în majoritatea cazurilor liniară, precum și echipamentele din bucătărie, inclusiv cele pentru păstrarea materiilor prime și a produselor finite. Meniul este ales de fiecare client, în funcție de preferințele și posibilitățile financiare. Oferta cuprinde de obicei 5-6 gustări inclusiv salate, 2-3 preparate de bază, 3-4 deserturi, 2-3 băuturi răcoritoare și 1-2 sortimente de cafea. Clienții se servesc singuri de la linie, de unde își iau pe tavă și tacâmurile adecvate preparatelor ce le va consuma. Debarasarea o va face clientul sau personalul angajat în acest scop.

Unitățile pentru serviciile pe loc cuprind serviciile de masă ce se asigură pentru persoane care servesc masa în spitale, cămine de bătrâni, clinici medicale, penitenciare etc. indiferent de modul în care se face pregătirea meniurilor (intern sau extern), acestea trebuie să fie servite la ora prevăzută, să fie apetisante, de bună calitate și la temperatura adecvată. Deși aparent acest serviciu este puțin pretențios, el impune numeroase exigente: asigurarea meniurilor prescrise, pregătirea și păstrarea preparatelor în condiții corespunzătoare, servicii prompte și în condiții de igienă deosebită.

Restaurantele automate au cunoscut o dezvoltare ascendentă în ultimii 10 ani. Deși costisitoare, formula de ofertă și servire prin automate câștigă tot mai mulți adepți pentru preparate culinare calde sau reci, dulciuri sau băuturi. În practică, organizarea serviciilor prin automate este determinată de timpul stabilit pentru aceste servicii: limitat sau decalat pe parcursul zilei. În primul caz, al timpului limitat, alimentele trebuie să fie gata pentru a fi consumate într-un interval până într-o oră, printr-o succesiune de operațiuni: decongelare, păstrare, reînnoire, menținere la temperatura corespunzătoare și distribuție. Dotările necesare pentru o astfel de activitate sunt:

 • aparat pentru schimbarea bancnotelor,
 • mobilier adecvat pentru tăvile, tacâmurile, paharele, șervetele folosite de consumatori,
 • 1-2 distribuitoare pentru preparate calde (reglabile),
 • 1-2 distribuitoare pentru preparate reci,
 • un distribuitor pentru dulciuri și produse zaharoase,
 • un distribuitor pentru produse calde,
 • un distribuitor pentru gustări, salate,
 • un filtru de apă plată, rece.

Când orarul nu este restricționat și numărul clienților nu este cunoscut, se oferă preparate congelate sau refrigerate pe care clientul le aduce la temperatura necesară cu ajutorul unor cuptoare cu microunde programabile.

 • Restaurantele cu vocație comercială

În acest tip de unități se respectă cultura și tradiția oricărui popor, adaptate la tendințele și evoluțiile înregistrate pe plan internațional. Aici se afirmă și se pun în valoare obiceiurile oricărui popor, arta culinară, ordinea servirii preparatelor și asocierea cu băuturi, decorul și vesela pentru masă.

Dezvoltarea restaurantelor comerciale a înregistrat la noi o creștere incredibilă, de la aproape 35.000 unități în 1989 la peste 300.000 în 1996. Au apărut noi forme, cum ar fi restaurantele cu specific sau cele etnice, snack-barurile, braseriile, cafeteriile, fast-food-urile și altele, la nivelul celor mai moderne standarde internaționale. Trebuie însă să recunoaștem că avem din nefericire și multe improvizații.

Criteriul universal valabil de încadrare a unui restaurant este clasificarea pe stele. Enumerarea detaliată a tuturor criteriilor de clasificare este prezentată în Normele Metodologice și Criteriile Privind Clasificarea pe Stele a Pensiunilor Turistice și a Fermelor Agroturistice elaborate de Ministerul Turismului și publicate în Monitorul Oficial nr. 101/1995. Ele sunt în principal:

 • Felul construcțiilor și instalațiilor,
 • Amenajările și dotările interioare din saloane,
 • Dotarea cu inventar de servire,
 • Serviciile suplimentare oferite consumatorilor,
 • Calificarea personalului unității.

Aceleași criterii sunt valabile și la clasificarea pe stele a restaurantelor din Occident. Vom face de altfel în continuare o prezentare a tipurilor de restaurante din Uniunea Europeană, mai exact a acelora din Franța.

Loading...