Categorie: Economie
Accesări: 761

Turismul și tendința de servire a mesei în afara domiciliului, în restaurante cu autoservire, bufete de incintă, cantine și alte unități de alimentație publică au contribuit la creșterea permanentă a cererii de produse culinare, la creșterea ponderii producției proprii.

Fluxul turistic determină o permanentă fluctuație a intensității cererii de produse culinare creând, în anumite ore ale zilei o aglomerație în care satisfacerea exigențelor clienților devine o problemă greu de soluționat, în special datorită prelungirii timpului de servire a mesei atât datorită lipsei temporare de locuri cât și a timpului necesar executării comenzii.

Acest din urmă aspect are, printre altele, drept explicație, producția preparatelor culinare cuprinse în planul-meniu, în bucătăriile proprii ale unităților operative.

Sistemul prezintă o serie de dezavantaje dintre care menționăm:

În aceste condiții, în ultimul timp, s-a extins producția centralizată și industrializată a preparatelor culinare - cateringul - în care unitățile de alimentație publică sunt aprovizionate cu preparate culinare care, în bucătăria acestora, sunt aduse imediat sau la nevoie, în stare de consum.

Sistemul are drept obiectiv nu numai producția unor preparate finite (gata de consum) - cele mai solicitate de altfel - ci și a unor semipreparate (tip gospodina) sau, și mai simplu, prelucrarea primară centralizată a legumelor și cărnii - soluție practicată la noi.

 

Sistemul catering s-a extins în practica internațională datorită posibilităților sporite pe care le oferă unităților de alimentație publică de a-și adapta oferta de preparate culinare la cererea chiar și a celor mai exigenți clienți. De altfel, aplicarea în turism oferă o serie de avantaje11, respectiv:

Având în vedere toate acestea, în ultimul timp a început extinderea sistemului catering în practica pregătirii preparatelor culinare cu tot volumul important de investiții pe care le presupune și care depinde de o serie de elemente, cum ar fi:

Trecerea la sistemul catering se desfășoară în proces tehnologic numai după studii tehnico-economice serioase care fundamentează soluțiile alese ca fiind cele mai eficiente.

Producția în sistemul catering se desfășoară în proces tehnologic continuu cu ajutorul unor utilaje de înalt randament cărora nu le-am putea justifica exploatarea judicioasă în bucătăriile tradiționale ale unităților de alimentație publică, oricât de mari ar fi ele.

Unele probleme tehnico-organizatorice12, datorită separării locului producției de cel al consumului, sunt de o importanță deosebită. Dintre acestea, menționăm: ambalarea, se poate face în porții individuale (soluție mai avantajoasă) sau într-un număr determinat de porții. La rezolvarea acestei probleme complexe este solicitat sprijinul industriei ambalajelor care trebuie să asigure o mare diversitate de ambalaje; pentru conservare se pot folosi metodele cunoscute (sărare și afumare pentru carne și pește, deshidratarea pentru legume, pasteurizare, sterilizare, congelare și refrigerare) însă, trebuie făcută o mențiune specială pentru congelare, în special cea rapidă la minus 35 grade C, care este cea mai utilizată în practica mondială și care, la rândul ei, presupune rezolvarea problemei condițiilor optime de depozitare și a duratei admise de păstrare: pregătirea preparatului pentru consum - convertirea - se realizează, pe de o parte în funcție de felul preparatului și utilajele disponibile, iar pe de altă parte se urmărește realizarea unui echilibru între diferite procedee care să asigure o operativitate maximă la pregătirea preparatelor. Cele mai utilizate soluții sunt:

În practica turismului internațional introducerea și exploatarea sistemului de catering a condus la obținerea unor rezultate economice superioare ceea ce atestă, fără putință de negare avantajele economice ale sistemului. Aceasta justifică cu toate dificultățile existente încă adoptarea pe scară largă și în formele sale avansate (pentru preparatele culinare și nu doar prelucrarea primară și semipreparate) a sistemului în țara noastră prin găsirea unor soluții eficiente care să contribuie într-un mod specific, la ridicare turismului la cote înalte de competitivitate pe plan internațional.