1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Conform Codului Fiscal, accizul este un impozit general de stat stabilit pentru unele mărfuri de consum, pentru activitatea în domeniul jocurilor de noroc.

     Suma accizului este inclusă în preţul mărfii sau serviciilor. În prezent, acest impozit este aplicat în toate ţările cu economie de piaţă. El este aşezat asupra unui şir de mărfuri şi poate fi privit sub două aspecte: în primul rând, ca sursă principală de venit a bugetului şi, în al doilea rând, ca mod de limitare a consumului unor mărfuri supuse accizului (de regulă, la marfuri dăunatoare sănătăţii).

      Subiecţii impunerii, în funcţie de caracterul şi tipul activităţii, sunt:

 1. persoanele fizice şi juridice care se ocupă cu prelucrarea şi/sau producerea mărfurilor supuse accizelor pe teritoriul Republicii Moldova;
 2. persoanele fizice şi juridice care importă mărfuri supuse accizelor, cu excepţia mărfurilor care sunt scutite de plată impozitului dat;

      Agenţii economici, care urmează a fi înregistraţi în calitate de subiecţi impozabili, declară încăperea de acciz.

      Încăperea de acciz reprezintă totalitatea locurilor ce aparţin subiectului impunerii, inclusiv clădirile, încăperile, teritoriile, terenurile, orice alte locuri, care sunt situate separate, determinate în certificatul de acciz, unde mărfurile supuse accizelor se prelucrează şi /sau se fabrică, se expediază (se transportă) de către subiecţii impunerii şi unde se desfăşoară jocurile de noroc.

      În cazul în care cererea de solicitare a certificatului de acciz conţine informaţii veritabile şi autentice,  Serviciul Fiscal teritorial eliberează persoanei, care a înaintat cererea, certificatul de acciz al agentului economic înregistrat ca subiect impozabil cu acciz. Certificatul de acciz se eliberează în termen maxim de 2 zile din momentul primirii cererii de solicitare a lui.

      În cazul apariţiei unor modificări sau completări în documentele de construire (cu excepţia schimbării codului fiscal), condiţionate de:

 • reorganizarea formei organizatorico-juridice;
 • schimbarea adresei juridice (inclusiv transferarea la un alt Serviciu Fiscal teritorial sau oficiu fiscal);
 • modificarea denumirii agentului economic;
 • modificarea informaţiei cu privire la locul încăperii de acciz etc.
 • certificatul de acciz se înlocuieşte.

      Obiecte ale impunerii cu acciz sunt mărfurile supuse accizelor şi licenţelor pentru activitatea în domeniul jocurilor de noroc.

 Drept bază impozabilă servesc:

 1. volumul în expresie naturală (litru, tonă, litru alcool absolut, bucăţi, cm³);
 2. valoarea mărfurilor, care, la rândul său, poate fi:
 • valoarea, fără a ţine cont de TVA şi accize, pentru mărfurile de producere autohtonă;
 • valoare în vamă a mărfii, pentru mărfurile importate;
 1. costul licenţei pentru activitatea în domeniul jocurilor de noroc.

 La calcularea accizului se aplică două tipuri de cote, a căror mărime, în dependenţă de tipul mărfurilor, este stabilită în anexa la titlul IV al Codului Fiscal):
   1)   în sumă absolută la unitatea de măsura a mărfii, care se aplică în situaţiile când baza impozabilă pentru mărfurile accizate este volumul în expresie naturală;

 • ad valorem în procente, care se aplică în situaţiile când baza impozabilă pentru mărfurile accizate este valoarea mărfurilor fără a ţine cont de TVA şi accize, sau valoarea în vamă a mărfurilor importate.

Conform Codului Fiscal sunt prevăzute următoarele înlesniri la plata impozitului:

 1. Accizele nu se achită de către persoanele fizice care importa mărfuri de uz sau consum personal, a căror valoare sau cantitate nu depăşeşte limita stabilită de mărfuri;
 2. Accizele nu se achită la importarea următoarelor mărfuri:
 • definite ca ajutor umanitar, stabilite de Guvern;
 • destinate proiectelor de asistenţă tehnică, realizate pe teritoriul Republicii Moldova de către organizaţiile internaţionale în limita acordurilor la care aceasta este parte;
 • destinate folosinţei oficiale a misiunilor diplomatice şi a altor misiuni asimilate lor în Republica Moldova;
 1. Accizele nu se achită în cazul în care subiectul impunerii exportă mărfuri supuse accizelor în mod independent sau în baza contractului de comision;
 2. Accizele nu se achită la introducerea mărfurilor supuse accizelor pe teritoriul vamal şi plasarea acestora în  regimurile vamale de tranzit, depozit vamal, nimicire sau renunţare în folosul statului, precum si magazin duty- free, cu excepţia ţigărilor cu filtru de import;

    Suma accizelor ce urmează a fi vărsat la buget se stabileşte în conformitate cu volumul impozabil. Pentru aceasta, se ia volumul sau valoarea mărfurilor supuse accizelor, în expresie naturală sau valorică şi cotele accizelor la care ele se impun în expresie bănească sau procentuală de pe unitate de marfă, prin înmulţirea cotei la cantitatea sau valoarea mărfii supuse accizelor.

    Daca volumul impozabil este stabilit în unităţi de măsură, ce nu corespund cotelor stabilite ale accizului, impozitarea se efectuează în baza  cotelor aprobate recalculându-se volumele în unitatea de măsura dată.

    Persoanele fizice şi juridice care prelucrează şi /sau fabrică mărfuri supuse accizelor, înregistrate ca subiecţi ai impunerii, au dreptul la trecerea în cont a accizelor achitate la mărfurile supuse accizelor, utilizate în procesul de prelucrare şi sau de fabricare pentru obţinerea altor mărfuri supuse accizelor.

    Trecerea în cont se permite numai în limita cantităţii de mărfuri supuse accizelor, folosite la prelucrarea şi /sau fabricarea mărfurilor, expediate ulterior din încăperea de acciz, în cazul  prezenţei documentelor confirmative cu privire la achitarea accizelor la buget pentru material prima utilizată.

     Suma trecerii în cont a accizelor se determină de subiectul impunerii de sine stătător, în momentul expedierii mărfurilor din încăperea de acciz.

         Pentru persoanele fizice şi juridice subiecţi ai impunerii cu accize, obligaţia fiscală cu privire la calcularea şi achitarea accizelor la buget apare în momentul expedierii (transportării) mărfurilor supuse accizelor din încăperea de acciz.

         Obligaţia de achitare la buget a accizelor nu apare în cazul când întreprinderea efectuează mişcarea internă de mărfuri supuse accizelor, adică când mărfurile se deplasează de la un loc al încăperii de acciz în altul (din secţia de producere la depozit).

         Pentru persoanele fizice şi juridice care importă mărfuri supuse accizelor, obligaţia fiscala apare concomitent cu termenul stabilit de legislaţie pentru achitarea taxelor vamale.

          Pentru persoanele juridice care activează în domeniul jocurilor de noroc, obligaţia fiscală apare concomitent cu achitarea taxei de licenţă pentru activitatea în domeniul jocurilor de noroc.

     Livrările de mărfuri supuse accizelor la export, efectuate de subiecţii impunerii, sunt nişte livrări scutite de acciz.

     Obligaţia de a prezenta IFS teritoriale Declaraţia privind accizele este pusă în sarcina plătitorilor de accize, cu excepţia persoanelor fizice şi juridice care efectuează import de mărfuri.

Mărfurile supuse accizelor (extras)

 

Pozitia

tarifara

Denumirea marfii

Unitatea

de masura

Cota

accizului

1

2

3

4

0901

Cafea, chiar prajita sau decofeinizata; coji si pelicule de cafea; înlocuitori de cafea continînd cafea în orice proportie

valoarea în lei

10%

160430

Icre (caviar) si înlocuitori de icre

valoarea în lei

25%

210111-210112

Extracte, esente si concentrate de cafea sau de alte produse, precum si preparate pe baza de aceste produse

valoarea în lei

10%

2203 00

Bere fabricata din malt

litru

1,35 lei

220410

Vinuri efervescente

valoarea în lei

10%, dar nu mai putin de

2,50 lei/litru

220421

Alte vinuri; must de struguri a carui fermentatie a fost sistata prin adaos de alcool, în recipiente cu capacitatea de pîna la 2 litri:

   

- cu o concentratie alcoolica dobîndita de pîna la 13% volum

valoarea în lei

10%, dar nu mai putin de

1,25 lei/litru

- cu o concentratie alcoolica dobîndita de peste 13% volum

valoarea în lei

10%, dar nu mai putin de

1,50 lei/litru

ex.220421101

Vinuri spumoase

valoarea în lei

10%, dar nu mai putin de

2,50 lei/litru

220429

Alte vinuri;  must de struguri, a carui fermentatie a fost sistata prin adaos de alcool, în recipiente cu capacitatea de peste 2 litri:

   

- cu o concentratie alcoolica dobîndita de pîna la 13% volum

valoarea în lei

5%, dar nu mai putin de

0,25 lei/litru

- cu o concentratie alcoolica dobîndita de peste 13% volum

valoarea în lei

5%, dar nu mai putin de

0,30 lei/litru

220430

Alte musturi de struguri fermentate sau partial fermentate

valoarea în lei

5%, dar nu mai putin de 0,25 lei/litru

2205

Vermuturi si alte vinuri din struguri proaspeti, aromatizate cu plante sau cu substante aromatizante

valoarea în lei

10%, dar nu mai putin de 1,50 lei/litru

220600

Alte bauturi fermentate (de exemplu, obtinute din suc de pere proaspete, cidru, hidromel); amestecuri de bauturi fermentate, amestecuri de bauturi fermentate si bauturi nealcoolice, nedenumite si necuprinse în alta parte

valoarea în lei

10%, dar nu mai putin de

0,15 lei/litru

22071000

Alcool etilic nedenaturat cu o concentratie de alcool de 80% volum sau mai mult, cu exceptia celui destinat utilizarii în industria de parfumerie si cosmetica

litru alcool absolut

0,09 lei/%

vol/litru

220720000

Alcool etilic si alte alcooluri denaturate, de orice concentratie

litru alcool absolut

0,09 lei/%

vol/litru

2208

Alcool etilic nedenaturat cu o concentratie alcoolica de pîna la 80% volum, distilate, rachiuri, lichioruri si alte bauturi alcoolice:

   

- cu o concentratie alcoolica de pîna la 9% volum

valoarea în lei

12%, dar nu mai putin de

0,12 lei/%

vol/litru alcool absolut

- cu o concentratie alcoolica de 9% pîna la 25% volum

valoarea în lei

30%, dar nu mai putin de

0,10 lei/%

vol/litru alcool absolut

- cu o concentratie alcoolica de peste 25% volum

valoarea în lei

50%, dar nu mai putin de

0,40 lei/%

vol/litru alcool absolut

240210000

Tigari de foi (inclusiv cele cu capete taiate) si trabucuri (tigari fine), continînd tutun

1000 bucati

1460 lei

2402 20

Tigarete, continînd tutun:

   
 

- cu filtru

1000 bucati

6,00 lei + 3%

- fara filtru

1000 bucati

4,40 lei

2402 90 000

Alte tigari de foi, trabucuri si tigarete, continînd înlocuitori de tutun

1000 bucati

7,30 lei

2707 10 100

Benzoli destinati utilizarii drept carburanti sau combustibili

tona

1200 lei

2707 20 100

Toluoli destinati utilizarii drept carburanti sau combustibili

tona

1200 lei

2707 30 100

Xiloli destinati utilizarii drept carburanti sau combustibili

tona

1200 lei

270750

Alte amestecuri de hidrocarburi aromatice, care distila în proportie de minimum  65% (inclusiv pierderile) la 250 grade C dupa metoda ASTM D 86

tona

1200 lei

2709 00 100

Condensat de gaz natural

tona

1200 lei

2710 11 110-2710 19 290

Uleiuri (distilate) usoare si medii

tona

1200 lei

2710 19 310-2710 19 490

Motorina, inclusiv combustibil (carburant) diesel si combustibil pentru cuptoare

tona

500 lei

3303 00

Parfumuri si ape de toaleta

valoarea în lei

10%

ex.4303

Îmbracaminte din blana (de nurca, vulpe polara, vulpe, samur)

valoarea în lei

25%

7113

Articole de bijuterie sau de giuvaiergerie si parti ale acestora, din metale pretioase sau din metale placate sau dublate cu metale pretioase: din metale pretioase, chiar acoperite, placate sau dublate cu metale pretioase

valoarea în lei

10%

8519

Aparate de înregistrare a sunetului; aparate de reproducere a sunetului; aparate de înregistrare si reproducere a sunetului

valoarea în lei

15%

852110

Aparate video de înregistrat sau de reprodus, chiar încorporînd un receptor de semnale videofonice cu banda magnetica

bucata

10 euro

8521 90 000

Alte aparate video de înregistrat sau de reprodus, chiar încorporînd un receptor de semnale videofonice

bucata

10 euro

852580

Camere de televiziune, aparate fotografice numerice si alte camere video cu înregistrare

bucata

30 euro

8527

Aparate de receptie pentru radiotelefonie, radiotelegrafie sau radiodifuziune, chiar combinate în acelasi corp, cu un aparat de înregistrare sau de reproducere a sunetului sau cu un ceas

valoarea în lei

15%

8703

Autoturisme si alte autovehicule, în principal concepute pentru transportul persoanelor (altele decît cele de la pozitia tarifara 8702), inclusiv masinile de tipul "breek" si masinile de curse:

   
 

- Alte vehicule cu motor cu piston alternativ cu aprindere prin scînteie:

   

8703 21

- - Cu capacitatea cilindrica de maximum 1000 cm3

cm3

0,30 euro

8703 22

- - Cu capacitatea cilindrica de peste 1000 cm3, dar de maximum 1500 cm3

cm3

0,40 euro

8703 23

- - Cu capacitatea cilindrica de peste 1500 cm3, dar de maximum 2000 cm3

cm3

0,60 euro

 

- - Cu capacitatea cilindrica de peste 2000 cm3, dar de maximum 3000 cm3

cm3

1,00 euro

8703 24

- - Cu capacitatea cilindrica de peste 3000 cm3

cm3

1,60 euro

 

- - Alte vehicule (autoturisme) cu motor cu piston, cu aprindere prin compresie (diesel sau semi-diesel):

   

870331

- - Cu capacitatea cilindrica de maximum 1500 cm3

cm3

0,40 euro

870332

- - Cu capacitatea cilindrica de peste 1500 cm3, dar de maximum 2500 cm3

cm3

1,00 euro

870333

- - Cu capacitatea cilindrica de peste 2500 cm3

cm3

1,60 euro

Loading...