Pin It

Taxele  rutiere au o destinaţie specială, fiind utilizat pentru finanţarea:

  1. Întreţinerii, reparaţiei şi reconstrucţiei drumurilor publice naţionale şi locale;
  2. Proiectări de drumuri;
  3. Dezvoltării bazei de producţie şi unităţilor care deservesc drumurile;
  4. Producerii de materiale de construcţie rutieră;
  5. Procurării de tehnică şi utilaj pentru întreţinerea drumurilor;
  6. Lucrărilor de cercetare ştiinţifică, de proprietate şi construcţie în domeniu;
  7. Administrării gospodăriei drumurilor.

          Taxele rutiere sînt taxe percepute pentru folosirea drumurilor si/sau a zonelor de protectie a drumurilor din afara perimetrului localitatilor.

 Sistemul taxelor rutiere include:

  1. a) taxa pentru folosirea drumurilor de catre autovehiculele înmatriculate în Republica Moldova;
  2. b) taxa pentru folosirea drumurilor Republicii Moldova de catre autovehiculele neînmatriculate în Republica Moldova;
  3. c) taxa pentru folosirea drumurilor de catre autovehicule a caror masa totala, sarcina masica pe osie sau ale caror gabarite depasesc limitele admise;
  4. d) taxa pentru folosirea zonei de protectie a drumurilor din afara perimetrului localitatilor pentru efectuarea lucrarilor de constructie si montaj;
  5. e) taxa pentru folosirea zonei de protectie a drumurilor din afara perimetrului localitatilor pentru amplasarea publicitatii exterioare;
  6. f) taxa pentru folosirea zonei de protectie a drumurilor din afara perimetrului localitatilor pentru amplasarea obiectivelor de prestare a serviciilor rutiere.
  7. Taxa pentru folosirea drumurilor de catre autovehiculele înmatriculate în Republica Moldova

Subiectii impunerii   sînt persoanele fizice si persoanele juridice posesoare de autovehicule înmatriculate în Republica Moldova.

Obiectul impunerii  sînt autovehiculele înmatriculate permanent sau temporar în Republica Moldova, folosite de catre persoanele fizice în scopuri personale, iar de catre persoanele juridice si persoanele fizice, care practica activitate de întreprinzator - în activitatea de întreprinzator: motociclete, autoturisme, autocamioane, autovehicule pentru utilizari speciale pe sasiu de autoturism sau de microbuz, autovehicule pentru utilizari speciale pe sasiu de autocamion, autoremorchere, remorci, semiremorci, microbuze, autobuze, tractoare, orice alte autovehicule cu autopropulsie. Nu constituie obiect al impunerii: tractoarele si remorcile folosite în activitatea agricola; autovehiculele pentru transportul în comun pe fir electric.

Cotele taxei se stabilesc conform anexei nr.1 Titlul IX.

Perioada fiscala este anul calendaristic. Subiectii impunerii achita taxa:

  1. a) la data înmatricularii de stat a autovehiculului;
  2. b) la data înmatricularii de stat curente a autovehiculului, daca pîna la aceasta data taxa nu a fost achitata;
  3. c) la data efectuarii reviziei tehnice/testarii tehnice anuale a autovehiculului, daca pîna la aceasta data taxa nu a fost achitata.

Modul de calculare si de achitare a taxei:  Taxa se calculeaza de catre subiectul impunerii de sine statator, în functie de obiectul impunerii si de cota impunerii.

Înlesniri: Sînt scutiti de taxa invalizii posesori de autovehicule cu actionare manuala.

2.Taxa pentru folosirea drumurilor Republicii Moldova de catre autovehiculele neînmatriculate în Republica Moldova

Subiecti ai impunerii sînt persoanele fizice si persoanele juridice posesoare de autovehicule neînmatriculate în Republica Moldova, care intra pe teritoriul Republicii Moldova sau care îl tranziteaza. Nu sînt subiecti ai impunerii:

  1. a) persoanele fizice si persoanele juridice rezidente care plaseaza autovehicule în regim vamal de import;
  2. b) posesorii de autovehicule înmatriculate în alte state, care dispun de autorizatie de transport rutier international tip "Scutit de plata taxelor".

Obiect al impunerii este autovehiculul neînmatriculat în Republica Moldova care intra pe teritoriul Republicii Moldova sau care îl tranziteaza.

Cotele taxei se stabilesc în euro, conform anexei nr.2 la Titlul IX. Taxa se achita în lei moldovenesti sau în valuta liber convertibila, la cursul stabilit de Banca Nationala a Moldovei la data trecerii frontierei de stat a Republicii Moldova.

Pentru autovehiculele care transporta marfuri periculoase, cota stabilita a taxei se dubleaza.

Modul de calculare si de achitare a taxei. Taxa se calculeaza, pentru fiecare obiect al impunerii, de catre Întreprinderea de Stat "Agentia Moldovei Trafic Auto International" si se achita la punctele de trecere a frontierei de stat a Republicii Moldova.În cazul autovehiculului neînmatriculat în Republica Moldova care tranziteaza teritoriul Republicii Moldova, se achita doar taxa pentru tranzitarea tarii, nu si pentru intrare. Subiectii impunerii achita taxa prin intermediul institutiilor financiare, în numerar, în lei moldovenesti sau în valuta liber convertibila, la cursul stabilit de Banca Nationala a Moldovei la data trecerii frontierei de stat. În cazul lipsei institutiilor financiare la punctele de trecere a frontierei de stat, taxa se achita prin intermediul Întreprinderii de Stat "Agentia Moldovei Trafic Auto International", care varsa sumele încasate la bugetul de stat în aceeasi zi sau în ziua lucratoare imediat urmatoare.

Persoanele juridice subiecti ai impunerii, precum si posesorii de autovehicule de pasageri care efectueaza rute internationale regulate pot achita taxa în prealabil, prin virament. La punctul de trecere a frontierei de stat, ei vor prezenta originalul documentului de plata ce confirma achitarea taxei si vor lasa copia acestuia.

Întreprinderea de Stat "Agentia Moldovei Trafic Auto International" prezinta Inspectoratului Fiscal Principal de Stat de pe lînga Ministerul Finantelor, trimestrial, pîna în ultima zi a lunii imediat urmatoare trimestrului de gestiune, o informatie privind sumele calculate si achitate ale taxei, în forma stabilita de Inspectoratul Fiscal Principal de Stat.

Înlesniri: Nu se aplica autovehiculelor înmatriculate în statele cu care Republica Moldova a încheiat acorduri bi- si multilaterale privind transportul rutier fara achitarea taxelor rutiere.

  1. Taxa pentru folosirea drumurilor de catre autovehicule a caror masa totala, sarcina masica pe osie sau ale caror gabarite depasesc limitele admise

Subiecti ai impunerii sînt persoanele fizice (cetateni ai Republicii Moldova, cetateni straini, apatrizi) si persoanele juridice (rezidente si nerezidente) posesoare de autovehicule a caror masa totala, sarcina masica pe osie sau ale caror gabarite depasesc limitele admise.

Obiect al impunerii sînt autovehiculele înmatriculate, precum si cele neînmatriculate în Republica Moldova, a caror masa totala, sarcina masica pe osie sau ale caror gabarite depasesc limitele admise si care folosesc drumurile Republicii Moldova.

Cotele impunerii:  Taxa pentru autovehiculele înmatriculate în Republica Moldova a caror masa totala, sarcina masica pe osie sau ale caror gabarite depasesc limitele admise se achita conform cotelor stabilite în anexa nr.3 Titlul IX.

Modul de calculare si de achitare a taxei, de prezentare a darilor de seama: Taxa se calculeaza:

  1. a) pentru autovehiculele înmatriculate în Republica Moldova - de catre Ministerul Transporturilor si Gospodariei Drumurilor, conform anexei nr.3 la prezentul titlu;
  2. b) pentru autovehiculele neînmatriculate în Republica Moldova - de catre Întreprinderea de Stat "Agentia Moldovei Trafic Auto International", conform anexei nr.4 la prezentul titlu.

 Subiectii impunerii achita taxa, în marime deplina, pîna la obtinerea actelor ce permit transportul rutier cu autovehicule a caror masa totala, sarcina masica pe osie sau ale caror gabarite depasesc limitele admise.

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tema 4.5. Alte impozite şi taxe generale se stat

1.Taxele vamale

2.Impozitul privat

 

1.Taxele vamale

      Taxa vamală reprezintă o plată obligatorie, percepută de către organele vamale, la introducerea sau scoaterea de pe teritoriul vamal al Republicii Moldova.

      Taxele vamale se aplică conform tarifului vamal.

Tariful vamal reprezintă catalogul care cuprinde nomenclatorul de mărfuri introduse sau scoase de pe teritoriul vamal, precum şi cotele taxei vamale aplicate acestor mărfuri. Nomenclatorul de mărfuri este lista care cuprinde codurile, denumirile şi descrierea mărfurilor corespunzătoare sistemelor de clasificare aplicate în practica internaţională.

       Obiectul impunerii cu taxe vamale sunt mărfurile importate, exportate sau aflate în tranzit pe teritoriul Republicii Moldova.

      În Republica Moldova, în funcţie de cotele taxelor vamale, se aplică următoarele tipuri de taxe:

  • Ad valorem – care se calculează în cote procentuale faţă de valoarea în vamă a mărfii;
  • Specifică – se calculează în cote fixe pe unitate de marfă;
  • Combinată – se aplică concomitent cotele fixe şi procentuale;
  • Excepţională  (în dependenţa de marfă la care se aplică taxele vamale) există: Taxa specială, Taxa antidumping, Taxa compensatorie.

       Sunt prevăzute următoarele tipuri de proceduri vamale cu, respectiv, taxele în mărime de:

  • perfectarea vamală a mărfurilor: 5 euro la valoarea în vamă a mărfii de la 50 până la 100 euro; 0.2%, dar nu mai mult de 900 euro la valoarea în vamă a mărfii de peste 1000 euro;
  • perfectarea vamală a importului sau exportului temporar al proprietăţii – 30 euro;
  • păstrarea mărfurilor la depozitele vamale: în primele 10 zile – 0.1 euro de fiecare kg pentru fiecare zi de păstrare; în următoarele zile calendaristice – 0.5 euro de fiecare kg pentru fiecare zi de păstrare;
  • escortarea mărfurilor – 0.5 euro pentru 1 km distanţă.

Valoarea în vamă a mărfii introduse pe teritoriul vamal se determină prin următoarele metode:

  1. În baza valorii tranzacţiei cu marfă respectiv ori în baza preţului efectiv plătit sau de plătit;
  2. În baza valorii tranzacţiei cu marfă identică;
  3. În baza valorii tranzacţiei cu marfă similară;
  4. În baza costului unitar al mărfii;
  5. În baza valorii calculate a mărfii;
  6. Prin metoda de rezervă.

Sunt scutite de taxă vamală:

  • Mijloacele de transport folosite la transporturile internaţionale de pasageri şi de bagaje, de mărfuri, precum şi obiectele de aprovizionare tehnico-materială, echipamentul, combustibilul, alimentele, necesare pentru exploatarea acestor mijloace de transport în cursul deplasării sau procurate în străinătate în legătură cu lichidarea defecţiunilor, în suma stabilită de actele legislative corespunzătoare;
  • Mărfurile de uz oficial introduse pe sau scoase de pe teritoriul vamal de către cetăţenii străini, în conformitate cu legislaţia, precum şi cu acordurile internaţionale la care Republica Moldova este parte;
  • Valuta naţională, valuta străină (cu excepţia celei folosite în scopuri numismatice), precum şi hârtiile valoare, în conformitate cu legislaţia;
  • Mărfurile introduse pe sau scoase de pe teritoriul vamal în calitate de ajutor umanitar, destinaţia lor fiind confirmate de o comisie de stat specială;
  • Mărfurile introduse pe sau scoase de pe teritoriul vamal în calitate de ajutor cu titlul gratuit (donaţii), destinaţia lor fiind confirmată de organul abilitat;
  • Mărfurile introduse provizoriu pe sau scoase provizoriu de pe teritoriul vamal sub supraveghere vamală în cadrul regimurilor vamale respective;
  • Mărfurile destinate terţelor ţări, trecute prin teritoriul vamal sub supravegherea vamală în regim de tranzit;
  • Mărfurile trecute peste frontieră vamală de către persoanele fizice şi care nu sunt destinate pentru activitatea de producţie sau comercială, în conformitate cu Codul vamal;
  • Mărfurile care se importă provizoriu în zonele liberei iniţiative pentru a fi prelucrate şi, ulterior, exportate;
  • Publicaţiile periodice, cărţile ce ţin de domeniul învăţământul, ştiinţei şi culturii , materiale didactice pentru instituţiile preşcolare, de învăţământ şi curative;
  • Mărfurile importate pentru realizarea în regimul vamal în magazinele duty -free;
  • Mărfurile importate în Moldova în contul creditelor şi granturilor, oferite Guvernului sau acordate cu garanţia statului, din contul împrumuturilor, acordate de către organizaţiile financiare internaţionale.

2.Impozitul privat

        Impozitul privat este inclus în sistemul impozitelor generale de stat. Modul de achitare a acestuia se reglementează prin Legea bugetului de stat, Hotărârea Guvernului Republicii Moldova Nr.998 din 29.09.00. ,,Aprobarea Regulamentului cu privire la concursurile comerciale, investiţionale şi tratativele directe privind privatizarea patrimoniului public’’.

        Impozitul privat este o plată, încasată până la semnarea contractului de vânzare-cumpărare a patrimoniului public, inclusiv a acţiunilor, şi este vărsat de către cumpărătorul patrimoniului, în bugetul de stat.

        Subiecţii (plătitorii) impozitului privat ce pot achiziţiona bunuri publice sunt:

  1. persoanele fizice şi juridice din Republica Moldova, cu excepţia autorităţilor administraţiei publice, întreprinderile de stat şi municipale, instituţiilor finanţate de la bugetul de stat sau locale;
  2. persoanele fizice sau juridice străine, cu excepţiile stabilite de legislaţia în vigoare;

apatrizii (persoane care nu au cetăţenia nici unui stat). 

      Obiectul calculării impozitului privat reprezintă patrimoniul public privatizabil, inclusiv în Programul de privatizare sub forma de pachete unice sau divizate de acţiuni şi cote de participaţie în societăţile economice, cu excepţia obiectelor ce nu pot fi supuse privatizării.

          Conform art.6 din Legea Bugetului de Stat pentru anul 2004, impozitul privat se încasează în mărime de 1% de la valoarea bunurilor proprietate publică procurate în procesul privatizării, inclusiv din valoarea acţiunilor procurate.

           Evaluarea obiectelor incluse în Programul de privatizare şi determinarea preţului se efectuează conform actelor normative în vigoare şi standardelor naţionale.

           Administrarea impozitului privat. Responsabilitatea pentru corectitudinea calculării impozitului şi plata acestuia la timp revine atât organelor răspunzătoare de organizarea privatizării, cât şi contribuabililor.

           Darea de seamă pe impozitul privat se prezintă la Inspectoratul Fiscal Principal de Stat (SFS) de către persoana ce achiziţionează patrimoniul public, în corespundere cu forma IP (Impozitul Privat) stabilită SFS.

           Termenul prezentării dării de seamă este până în ultima zi a lunii ce urmează trimestrului în care a avut loc întocmirea contractului de vânzare-cumpărare.