1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Sunt trei categorii de factori care influenţează profitul unei întreprinderi: mediul extern, modul in care întreprinderea interacţionează cu mediul de piaţa, eficienta si eficacitatea cu care întreprinderea îşi desfăşoară activitatea.

Mediul extern în care întreprinderea îşi desfăşoară activitatea influenţează mărimea profitului pe care aceasta îl va obţine. Aici intră toate normele legislative de care întreprinderea trebuie să ţină cont (de exemplu: cele care stabilesc procentele de CAS, CASS, şomaj, TVA). Elementele mediului extern nu pot fi controlate de către întreprindere.

Mărimea profitului depinde de asemenea de modul in care produsele firmei sunt percepute de către consumatorii finali sau intermediari. Aceştia prefera produsele de calitate pe care le pot achiziţiona la un preţ avantajos. Oferirea unor produse de calitate duce la creşterea cotei de piaţa si implicit la creşterea încasărilor si a profitului. Întreprinderea trebuie sa jongleze cu componentele mixului de marketing (produs, preţ, promovare, plasare sau distribuţie) pentru a descoperi combinaţia care-i maximizează profitul. Acest factor este controlat de întreprindere in cea mai mare parte fiind si mai flexibil decât primul (mediul extern).

Apoi se poate vorbi despre mijloacele „prin care se pot administra si supraveghea toate operaţiunile din interiorul unei organizaţii sunt aflate sub controlul direct al managerului întreprinderii, fiind adevărate elemente de acţiune la dispoziţia decidenţilor” (Onofrei Mihaela, „Finanţele întreprinderii”, pag. 265).

Factori endogeni:

  • Calitatea furnizorilor;
  • Modul de recompensare a salariaţilor in funcţie de performantele obţinute;
  • Gradul de tehnologizare utilizat pentru obţinerea producţiei.

Factori exogeni:

  • Nivelul inflaţiei;
  • Politica fiscala a tarii;
  • Subvenţiile acordate;
  • Strategia de dezvoltare economica;
  • Comportamentul consumatorilor – diferit in funcţie de perioada de timp.
Loading...