1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Sistemul bancar a aparut ca o necesitate a societatii. Prin intermediul lui este realizata acumularea mijloacelor banesti si distribuirea acestora sub diferite forme, sistemul bancar executa functia de intermediar intre agentii economici. Sistemul bancar este un ansamblu coerent de institutii bancare, ce functioneaza intr-o tara, raspunzind necesitatilor unei etape bancare, raspunzind necesitatilor unei etape de dezvoltare social-economica.

  Sistemul bancar al unei tari cuprinde:

  • cadrul institutional - format din banca centrala (cu rol de coordonare si supraveghere), banci comerciale si alte institutii financiare;   Sursa:[7 p. 15]
  • cadrul juridic – format din ansamblul reglementarilor care guverneaza activitatea bancara.

Cu toate ca, aparent, modul de clasificare si criteriile par a fi comune, in sistemele bancare din diferite tari apar nuante in abordarea problemei si prin urmare exista particularitati distincte de definire a unor anumitor tipuri de banci. Sistemul bancar este organizat  avind axa de referinta banca centrala, care infaptuieste politica monetara, valutara si de credit a statului , si un numar de banci comerciale, banci de afaceri, institutii de credit specializate – uniuni de credit, case de economii , organizatii de imprumut , banci ipotecare etc.

     Principiul de organizare care sta la baza sistemului bancar autohton este sistemul clasic bancar de doua niveluri : banca centrala si celelalte banci din sistem.

    Banca Centrala este institutia guvernamentala, care asigura functionarea si supravegherea sistemului bancar la nivel national, prin puterile si responsabilitatile dobindite din momentul infiintarii sale. Banca centrala se afla in fruntea aparatului bancar, cu rol de supraveghere si organizare a relatiilor  monetar-financiare ale unui stat atit pe plan intern , cit si in relatiile cu alte sisteme monetare. In Republica Moldova rolul si functiile bancii centrale il indeplineste Banca Nationala a Moldovei.

    Banca Nationala a Molvovei este o persoana  juridica subordonata Parlamentului Republicii Moldova. In Republica Moldova pe linga BNM exista si cele 16 banci comerciale care reprezinta – veriga de baza a sistemului bancar.

Banca comerciala poate furniza  un sir de servicii:

  • pastrarea depozitelor in siguranta
  • acordarea creditelor
  • efectuarea operatiunilor de schimb valutar, a operatiunilor de plati in numerar clientilor
  • decontari nationale si internationale
  • emiterea instrumentelor de plata etc.      Sursa:[7 p. 15]

         Sistemul bancar din Republica Moldova s-a dezvoltat rapid in conditiile unei inflatii mari si instabilitatii generale a mediului macroeconomic, factori care au permis bancilor o crestere rapida a volumului activelor si pasivelor. Sectorul bancar din Republica Moldova a avansat destul de departe (in comparatie cu alte sectoare) in reformarea sa. Astfel, de acum in 1996 in Republica Moldova activau 27 banci comerciale si 3 filiale ale bancilor straine. In Republica Moldova, in anii 90, atingerea stabilizarii macroeconomice prin metode restrictive, era considerata mai importanta in politica monetara. Insa planificarea dura si, in multe privinte, formala a masei monetare, fara a lua in consideratie asemenea componente ca numerarul in valuta straina si neplatile, a condus la pierderea mijloacelor circulante la intreprinderi, a surselor interne de acumulare si la cresterea ratei dobanzii, depasind limitele reale acceptabile, tinand cont de rentabilitatea agentilor economici.

     Este important pentru Republica Moldova sa cunoasca, in timp, cum a evoluat sistemul sau bancar, ce masuri si actiuni au fost luate si care mai sunt necesare de adoptat si implementat. Or, este absolut necesar sa se cunoasca, principalele raporturi de forta ale actorilor de pe piata financiar-bancara din Republica Moldova si maniera in care acestea au evoluat in timp. Vom prezenta in continuare un table in care sunt prezente toate institutiile bancare  din Republica  Moldova.

Loading...