1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.50 (1 Vote)

Costul de oportunitate = cea mai buna alternativa la care se renunta atunci cand s-a luat decizia de a folosi resurse limitate pentru a produce sau procura un anumit bun economic.
Daca resursele ar fi nelimitate ar insemna ca: costul de oportunitate ar fi zero.
Rationalitatea economica presupune ca mijloacele limitate sa fie in asa fel utilizate incat satisfactia obtinuta sa fie maxima.

Principiul rationalitatii se poate formula:
a) sub forma MAXIMULUI = realizarea cu mijloacele date a celor mai bune rezultate posibile.
b) sub forma MINIMULUI = obtinerea rezultatelor dorit cu cele mai mici cheltuieli de resurse.

Observatie:
TIMPUL este o resursa irecuperabila.

Risipa = un consum prea mare de resurse pentru satisfacerea unei nevoi:
- cand se produce ce nu se cere
- cand se produce mai mult decat se cere
- cand se produce de proasta calitate
- cand se produce cu consumuri de resurse mai mari decat permite tehnologia
- cand activitatea polueaza mediul

Alegerile sau deciziile au un anumit cost, deoarece atunci când se ia o anumită decizie și se optează în favoarea unei opțiuni, sunt sacrificate celelalte.

Costul de oportunitate reprezintă valoarea celei mai bune dintre șansele sacrificate, la care se renunță atunci când se face o alegere oarecare. Cu alte cuvinte, el măsoară cea mai mare pierdere dintre variantele sacrificate, considerându-se că alegerea facută constituie „câștigul”. Este valoarea sacrificiilor alegerilor efective, în condițiile resurselor date. 'Costul de oportunitate al unui bun este dat de ceea ce se sacrifica pentru a obtine acest bun'!

Prețul de oportunitate exprimă evaluarea cantității de bunuri care nu vor putea fi produse, deoarece s-a luat decizia de a produce un alt bun.

Luarea in calcul a costului de oportunitate îi permite întreprinzătorului să se orienteze spre afacerea care îi aduce cel mai mare profit. Totodată, acest cost permite determinarea limitei pâna la care ar fi rentabilă sporirea volumului producției, sau modernizarea întreprinderii. Chiar dacă banii cheltuiți în altă afacere ar putea aduce câștiguri mai mari, întreprinzatorul nu va purcede la modernizarea intreprinderii sau la extinderea producției pe acea temelie.

Orice activitate are un cost de oportunitate. Acest concept are un continut mai cuprinzator decat cel de cost din exprimarea curenta, obisnuita. El nu se limiteaza la simpla cheltuiala baneasca, ci desemneaza o estimare subiectiva a oportunitatilor sacrificate, care pot insemna mai mult decat banii cheltuiti.

Loading...