1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Piata valutara- reprezinta un sistem de relatii valutar financiare international prin care se desfasoara activitatile de cumparare si vinzare de valuta, exprimate in moneda straina, care este caracteristica economiei deschise.

PIata valutara cuprinde:

bursa valutara de schimb valutar. Bancile autorizate de banca nationala.

Pe piata valutara por exista urmatoarele situatii:

  1. Speculatia valutara- reprezinta vinzarea-cumpararea de valuta, care nu au o baza economica.
  2. Arbitraj valutar- se efectueaza la un nivel mai inalt de catre banci cu sume mai mari in valuta.
  3. Interventia statului – care reprezinta vinzarea-cumpararea in valuta de catre stat in scopul mentinerii cursul valutei nationale.

   Cererea de valuta- provine din partea agentilor economici straini care intentioneaza sa cumpere intr-o anumita perioada de timp si la un anumit pret cu o anumita cantitate de moneda nationala pentru achizitionarea unor bunuri si servicii precum si a unor active fizice si financiare din tara noastra.

   Oferta de valuta- cantitatea de moneda nationala pe care agentii economici nationali intentioneaza sa o schimbe intr-o anumita perioada de timp la un pret dat in scopul achizitionarii bunurilor si serviciilor din strainatate.

Ca rezultat al confruntarii cererii si ofertei de valuta se stabileste pretul de echilibru pe piata valutara – cursul de schimb valutar.

Cresterea exporturilor de marfuri si servicii din tara duce la cresterea cererii de valuta nationala de peste hotare si totodata creaza oferta de valuta straina in tara.

Cresterea importurilor de marfuri si servicii din tara creaza crerea pentru valuta straina si in acelasi timp creaza oferta de valuta nationala.

Cresterea cererii interne pentru valuta straina duce la micsorarea rezervelor de valuta straina la banca nationala, astfel exportul permite de a cistiga valuta straina necesata pentru plata importurilor.

Loading...